Witam.
Zanim zadam pare pytań postaram się w paru zdaniach coś ogólnie o temacie ;)
Bardzo dawno temu, jak wskazują rachunki na to co kupiłem wsadziłem swoją A1200 do obudowy micronika. Obudowa zdaje się jest jedną z pierwszych, jak nie pierwszą wersją jaka w ogóle trafiła do PL, czekałem na nią z miesiąc jak nie dłużej zanim 'Pan o skrzeczącym głosie' z firmy która sprzedawała microniki w PL wreszcie mi ją dosłał. Z racji tego, że od zawsze nie lubiałem żadnych prowizorek, a już w ogóle w ukochanym komuterze, kupiłem też sloty Zorro /chyba II/ bo inaczej nie dało się normalnie podpiąć zasilania w środku obudowy. Wtedy wszystko po poskładaniu do kupy chodziło wyśmienicie na jakimś dziwnie małym /przemysłowym???/ monitorku chyba 12" w blaszanej obudowie kupionym na giełdzie ale w BoublePal. Radochy było niemożliwie dużo w porównaniu do A500 z 1MB która stała obok. Piękne to były czasy, 2-3x w miesiącu 2h w pociągu co by odwiedzić giełde w Katowicach po "nowości". Czas płynął, amisia przestała być komputerem który się rozwijał /wtedy/ i zanim trafił do szafy składał się z:
- A1200 68030 50MHz + 16MB Fast w obudowie + sloty
- HDD 2.5GB
- FDD 5.25
- CDROM
- SCSI Kit do Blizzarda + CDRec Yamaha 2x /jak patrze na rachunek za to

/
- z tyś dyskietek /mam wszystkie do tej pory/
- VBS + ideFix + wersja 2x IDE i troche dodatków które wczoraj wygrzebałem ze wszystkich zakamarków w domu.
Wszystko to pochodzi z 'minionej epoki' , A500 którą mam jest jeszcze Made in DDR /kupiona w PL/, zresztą stoi na półce obok Atari które też przyjechało wtedy z niemiec, a całość 'doprawia' kolekcja Bajtków, Komputer-a i oczywiście Amigowca również w 1 wersji 'xero. /innych nie wymieniam i tak pewnie wyjde na chwalipięte/
I teraz w czym rzecz. Wiem że większość odpowiedzi jest zapewne na forum ale przebijanie się przez wszystko i nadrabianie zaległości z nastu lat potrwa wieki. Wiem, że da się instalować grafiki z PC, karty sieciowe etc.
Pytania mam następujące:
1. moje sloty po oględzinach mają tylko czarne dlugie złącza - czy na coś się nadają?
2. jaka jest możliwość uzyskania obrazu na czymś innym niż TV?
3. na allegro można kupić przejściówki ide2cf nawet po 10zł czy nadają się takie aby używać karty CF jako HDD czy trzeba kupować te po 40zł i więcej?
4. co trzeba by dołożyć oprócz lan /mam 3coma na pcmcia 16-bit/ aby zmusić amisie do sensownej pracy w internecie /irc,www/
5. i sprawa najgorsza

, wczoraj jak przeprowadzałem oględziny, przy rozłączaniu taśm, razem z adapterem IDE wyciągłem jedną szpilke z płyty amisi, jaka jest szansa na naprawe?
Podrawiam i dziękuje za odpowiedzi i pomoc.
BaX.
Ostatnia modyfikacja: 01.07.2010 13:52:18