[#1] CDTV - Pilot
Witam!

Czy w waszych czarnulkach też tak jest że jeśli gra się w dynamiczną grę (u mnie SpaceBall 2 dla przykładu) to pilot przestaje dosłownie na moment łączyć podczas gry, w dowolnych momentach? Jeśli nie.. to co może być tego przyczyną u mnie? (baterie ok od razu uprzedzam szeroki uśmiech)

Ostatnia modyfikacja: 02.07.2010 16:40:43
[#2] Re: CDTV - Pilot

@bombermax, post #1

Może coś z pilotem?

[#3] Re: CDTV - Pilot

@parallax, post #2

tylko właśnie co.. hmm... nie zawsze to występuje ale zdarza się to dość często...

[#4] Re: CDTV - Pilot

@parallax, post #2

No w takim pilocie to nie bardzo ma się co popsuć. Zatem to może "uroda" komputera taka? Że przy dynamicznych grach cedetefałka nie wyrabia z przetwarzaniem danych? Tak sobie dywaguję tylko. CDTV miałem dawno temu, no i krótko miałem. Ale z tego, co pamiętam - żadne tego typu problemy nie występowały, wszystko latało pięknie. A to tylko przy tej konkretnej grze masz, czy przy innych też się zdarza?

Z szacunkiem
Des

[#5] Re: CDTV - Pilot

@bombermax, post #1

Jeśli nie baterie, to może nie trafiasz w odbiornik IR ?

Może gumki przybrudzone wewnątrz.

[#6] Re: CDTV - Pilot

@bombermax, post #1

U mnie nigdy nie było problemów tylko jak inny pilot np. od sprzętu HI-FI też był używany to przerywał. No i jak jest pod działaniem promieni słonecznych to też zakłóca podczerwień (ostre słońce padające na odbiornik).

[#7] Re: CDTV - Pilot

@BenHur, post #6

ooo.... coś może w tym być...

Gram w pokoju w którym ostro daje słońce.... OK

[#8] Re: CDTV - Pilot

@bombermax, post #7

bombermax, u mnie jest to samo. Dawno temu, jeszcze przed wcześniejszą CDTV, tego problemu nie miałem.
Skierowałem diodę IR pilota do aparatu w telefonie i miga cały czas. To znak, że z pilotem raczej wszystko OK. Zauważyłem, że następuje jakby restart - kilkukrotnie po przestawieniu na opcję JOYSTICK na pilocie, zmieniło z powrotem na MOUSE.
Chętnie poznam odpowiedź na to pytanie.

[#9] Re: CDTV - Pilot

@bombermax, post #7

A masz firanki czy rolety?

[#10] Re: CDTV - Pilot

@parallax, post #9

Niebieskie rolety.
Szczerze mówiąc, wątpię by miało to znaczenie. Aż tak jasno w pokoju nie mam.

[#11] Re: CDTV - Pilot

@Bombardier, post #10

W sumie to pytanie było do bombermaxa, ale skoro piszesz, że nie masz aż tak jasno... A nocą to samo jest?
Ja mam czerwone rolety.

[#12] Re: CDTV - Pilot

@Bombardier, post #8

Podejrzewam ze efekt przestawiania sie z funkcji Joy na Mouse jest spowodowane slabymi juz bateriami.
[#13] Re: CDTV - Pilot

@parallax, post #11

Szczerze mówiąc, nie przyglądałem się temu zjawisku w nocy, bo w tym czasie co najwyżej oglądam demka.
Winę taśmy też dyskwalifikuję; przerabiałem taśmę od przedniego LCD na kabelki, bo trzeba było postawić coś ciężkiego na CDTV żeby wyświetlały się wszystkie segmenty. Jeśli byłaby wina taśmy, nie łapałoby pilota w ogóle.
Jak mówiłem, sprawdzę jutro - mam kompletnie odłączoną Amigę po ostatniej rozbiórce i grzebaninie

Co do baterii, na pewno są dostatecznie naładowane. Włożyłem je do pilota WiiMote i pokazały się 4 diody
(pilot do Wii pokazuje na diodach stan naładowania baterii: 1 dioda - rozładowane, 4 diody - pełne).

Czyściłem gumki pilota suchą szmatką, lecz nic nie dało. Z tego co pamiętam, z większych elementów jest tam kondensator MKT, może z nim coś jest nie tak?

Ostatnia modyfikacja: 04.07.2010 22:06:46
[#14] Re: CDTV - Pilot

@parallax, post #9

firańska weneckie :P

w sumie w nocy nie próbowałem jeszcze tak porządznie naparzać..
Zrobię to dziś i dam znać co z tego wyszło.

@bombardier

jak Ci chodzi pspUAE na Twoim PSP 2K???

[#15] Re: CDTV - Pilot

@bombermax, post #14

u mnie na CDTV nie wystepowal ten efekt.. chyba ze za daleko siedzialem i nie trafialem w odbiornik IRdy

nalezalo by dodac ze sa 3 wersje pilotow CDTV :) ja mialem 2 z nich (chyba mam jeszcze jeden ten nowszy)

Ostatnia modyfikacja: 06.07.2010 16:29:26
[#16] Re: CDTV - Pilot

@HOŁDYS, post #15

bombermax, swego czasu pisałem artykuł dla portalu znajomego:

http://emusite.boo.pl/readarticle.php?article_id=201

Niewiele zmieniło się od tego czasu, najnowsza wersja PSPUAE oferuje dodatkowo obsługę AGA.

[#17] Re: CDTV - Pilot

@bombermax, post #1

narodziło mi się pytanie w tym temacie stąd go odświeżam...

Czy można przeprogramować Pilot od CDTV takby można było być niezależnym jeśli chodzi o klawiature?

Brakuje mi takich klawiszów jak space, alt, F1-F8... a nie chciałbym dokupować klawiatury. Wiem pytanie z kosmosu i może troche dziwne.. no ale...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem