[#1] Pytanie odnośnie koprocesora 68882
Witam :D
Jako, że jestem nowy więc wypadłoby się przedstawić i przywitać ze społecznością :)
Mam na imię Łukasz, 25 lat i tyle chyba wystarczy ;p

Ale przejdę do konkretów.

10 lat temu miałem pierwszą styczność z amigą, pierw model 500 potem 600.
Ale komputer służył mi tylko do grania :)
3 bite lata non stop grało się w niezapomniane hity jak: Ishar, Syndicate, Super Frog itp.
Ale niestety obie amigi padły, potem kupiłem PC i tak było aż do wczoraj gdy postanowiłem wrócić do korzeni i zakupiłem amigę 1200 z dyskiem i 8 mb fast ramu :D
Zanim paczka do mnie zawita mam jedno pytanie i teraz dochodzę do sedna sprawy :)

Karta z pamięcią to elsat 1208 z tego co wyczytałem jest tam miejsce na koprocesor 68882, na efunzine.com widziałem do kupienia.
Opłaca mi się w to inwestować?

Od razu mówię, że nie potrzebuję wszelakich kart turbo gdyż chcę odpalać stare amigowe hity a nie porty quake-a itp. ;p
Jako, że amiga będzie miała hd więc gry raczej będą pod whdload, od czasu do czasu też pobawię się w protrackerze.

Pozdrawiam.
[#2] Re: Pytanie odnośnie koprocesora 68882

@Thergal, post #1

Witamy!

Jeżeli będziesz używał Amigi tylko do tego o czym mówiłeś, inwestycja w koprocesor będzie wyrzuceniem pieniędzy w błoto.

[#3] Re: Pytanie odnośnie koprocesora 68882

@Thergal, post #1

chcę odpalać stare amigowe hity a nie porty quake-a itp. ;p
Jako, że amiga będzie miała hd więc gry raczej będą pod whdload, od czasu do czasu też pobawię się w protrackerze.

Witamy !
To raczej koprocesor Ci się nie przyda. Z gierek wykorzystuje go Quake, Doom i jeszcze parę.

Ostatnia modyfikacja: 03.07.2010 14:59:46
[#4] Re: Pytanie odnośnie koprocesora 68882

@waldiamiga, post #3

Dokładnie tak jak koledzy piszą. Gry amigowe nie wykorzystywały operacji obliczeniowych na liczbach zmiennoprzecinkowych lub wykorzystywały do tego stopnia że główny prosesor dawał sobie z nimi radę.
Z tego co gdzieś wyczytałem to "Birds of Prey" jest przykładem gry która w niewielkim stopniu korzystała z takich instrukcji.

Ogółem - nieprzydatne w Twoim przypadku.

[#5] Re: Pytanie odnośnie koprocesora 68882

@bombermax, post #4

Ja jedynie mogę dodać od siebie że A1200 + 8MB Fast do samych gier z A500 na logike nawet wystarczy. A jakby nie było wszystkie gry wymienione przez ciebie są na A500.

Ja tylko dodam żebyś sobie ściągnął serię Ishar dedykowaną pod A1200. Wygląda jak na MS-DOS (pełna paleta 256 kolorów) ale dźwięk jest znacznie lepszy.

Polecam też zapoznać się z grami na AGA, bo wiele z nich wygląda jak na konsole z tamtych lat (SNES, Megadrive, etc)

Edit: uściślając, Birds of Prey nie są taką jedyną grą (choćby Scorched Tanks wykorzystywało nawet procka), ale to są pojedyńcze przykłady.

Ostatnia modyfikacja: 03.07.2010 20:59:47
[#6] Re: Pytanie odnośnie koprocesora 68882

@Solo Kazuki, post #5

Dzięki za odpowiedzi :D
Ale nasunęło mi się kolejne pytanie :P
W niedalekim czasie chciałbym też podłączyć neta do 1200 bo z tego co wyczytałem to jest to możliwe.
Wtedy przydałby się koprocesor? MP3 też chciałbym posłuchać od czasu do czasu gdybym robił coś w WB :D
[#7] Re: Pytanie odnośnie koprocesora 68882

@Thergal, post #6

>> MP3 też chciałbym posłuchać od czasu do czasu

Nawet jakbyś 100 koprocesorów do swojej gołej A1200 upchał to nie posłuchasz.

[#8] Re: Pytanie odnośnie koprocesora 68882

@Thergal, post #6

"MP3 też chciałbym posłuchać od czasu do czasu gdybym robił coś w WB"

Nie fisiuj! :)

[#9] Re: Pytanie odnośnie koprocesora 68882

@Thergal, post #6

A1200 do neta? Jasne, że można. Ale - jak najszybsza karta procesorowa, jak najwięcej ramu. Bez 040/40 i 32 mega nie warto.
W zasadzie to na klasycznej, bez karty GFX i takich tam rozmaitych rozmaitości nie poszalejesz. Pocztę ściągniesz, list napiszesz. Zaciągniesz coś z Aminetu. O pełnym, efektywnym korzystaniu z dobrodziejstw Internetu nie ma mowy. Ale tak ciekawostkowo, czysto hobbystycznie - da się. Jeno sam koprocesor ten, o którym wspominasz, w żaden sposób Ci nie pomoże. Tu już trzeba solidnej rozbudowy.

Z szacunkiem
Des
Ps. Z odsłuchiwaniem empetrójek też kiepsko. Da się, ale to czysty masochizm.

Ostatnia modyfikacja: 03.07.2010 23:08:53
[#10] Re: Pytanie odnośnie koprocesora 68882

@Thergal, post #6

Jeśli przekonwertujesz empetrójkę na IFF 8 bit mono to w Hippoplayerze spokojnie odsłuchasz. Gdy ja na mojej A600 z 2 MB RAMu ustawiłem odtwarzaczowi najwyższy priorytet to nawet przy chodzeniu po dysku się nie ciął, a po ustawieniu priorytetu co najmniej 60 dla Hipposcope (taka wizualizacja jak Oscylator w WMPlayer) to chodził płynnie :)

Także nie od razu, ale trochę kombinowania i się wszystko da!

Pozdro i życzę miłego grzebania :P

[#11] Re: Pytanie odnośnie koprocesora 68882

@jaa2, post #10

"Jeśli przekonwertujesz empetrójkę na IFF 8 bit mono to w Hippoplayerze spokojnie odsłuchasz".
Oczywiście.
Tak samo - jeśli przekonwertujesz zdjęcie w wysokiej rozdzielczości, pstryknięte dobrą cyfrówką na 256 kolorów (ewentualnie HAM 8) i 640x480, to je zmieścisz na dyskietce DD i obrobisz w PPaincie.
I to nie jest złe, jeśli kogoś kręcą (mnie kręcą) takie klimaty. Ale rewelacji i jakości takiej, jaki da Ci jakikolwiek współczesny komputer nie oczekuj.

Z szacunkiem
Des

[#12] Re: Pytanie odnośnie koprocesora 68882

@Des, post #11

No to zostają mody do słuchania, swoją drogą niektóre są świetne :)
A odnośnie neta to wiadomo, że musiałbym mieć już kartę turbo żeby w pełni korzystać z jego dobrodziejstw ale ja jak wspomniał Des tak ciekawostkowo chciałbym go podpiąć głownie dla aminetu :)
Chyba, że zainwestuję w przelotkę CF, kartę 4 GB i wtedy wszystko ściągnę na kompie i przerzucę na kartę, mniej kombinacji i zalety będą tego rozwiązania ^^
Dzięki wszystkim za odpowiedzi i mam nadzieję, że nie męczyły Was zbytnio moje pytania.
Gdybym miał gołą A500 to nawet nie pytałbym o neta i mp3 a tak wolałem się upewnić :)

Pozdrawiam.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem