[#15]
Re: Kondensatory do Amigi
@lutas,
post #14
Przelutowanie kondziorków SMD na przewlekane to banalnie prosta sprawa, do wykonania nawet zwykłą lutownicą transformatorową (wiem co mówię!).
Sam w swojej A1200 zrobiłem tak:
Odlutowałem stare kondziorki podgrzewając najpierw jedną nóżkę, po czym unosiłem ją do góry i podgrzewałem drugą nóżkę - siłą rzeczy kondziorek dało się wyjąć z płyty.
Po oczyszczeniu punktów lutowniczych na płycie podcinałem druciki w nowych kondensatorkach i rozginałem je prostopadle do "bańki" kondensatora.
Następnie pacnąwszy po kapce świeżej cyny na punkty (pady) na płycie a1200 przykładałem owe nóżki kondensatorków do padów i podgrzewałem delikatnie. Jak tylko cyna się zagrzała, nóżka kondensatorka zanurzała się w niej i można było odjąć grot - kondensator przylutowany.
Z estetycznego punktu widzenia może i pięknie to nie wygląda, z drugiej jednak strony pozwoliło mi to wymienić wszystkie kondensatory na płycie A1200 w jakieś 15 minut. I, co najważniejsze, działa.
Bezwzględnie należy jedynie pamiętać aby nie popierniczyć polaryzacji bo mogą być niespodzianki ;)
[OT]
P.S. Nie polecam za to eksperymentów w stylu "podlutuję sobie zasilanie do karty turbo i puszczę dołem pod płytą żeby nie było widać". Ja tak sobie zrobiłem "na kabelki" i jeden z nich (jak na złość +12v) wbił się w wystającą u dołu płyty jedną ze szpilek gniazda taśmy klawiatury... Efekt: nieco przyfajczony kontroler klawiatury; nie działa rząd klawiszy. Na szczęście w A1200 rev 2B da się to łatwo zabajpasować gdyż posiada ona wyprowadzenia do zewnętrznej klawiatury; ja poradziłem sobie tak, że do klawiatury od a1200 podpiąłem kontroler klawiatury z a500 i po uprzednim zaizolowaniu przykleiłem do spodu blachy trzymającej klawiaturę w jednej całości, następnie pozamieniałem piny we wtyczce i dolutowałem piny do owego magicznego gniazda na płycie - działa wyśmienicie, włącznie z resetem z trzech palcy. Mało tego, obecnie na stole leży klawiatura od CDTV a amisia leży na półce pod stołem spięta kabelkiem z nią. Oszczędność miejsca i estetyka ;)
[/OT]
Ostatnia modyfikacja: 20.07.2010 01:11:52
Ostatnia modyfikacja: 20.07.2010 01:13:37