[#1]
Zwisy po zmapowaniu ROMu do FAST
Jestem wieloletnim posiadaczem konfiguracji jak w podpisie (z tym, że przez ostatnie 7 lat stało to na strychu).
Odkąd kupiłem kartę z 030 na pokładzie, mój sprzęt zawsze trapił pewien mankament.
Po zmapowaniu ROMu do pamięci FAST komputer prędzej czy później się wieszał, po prostu pyk i kursor stawał w miejscu jak kamień, nawet stacja dyskietek przestawała tykać. Czasami potrafił przepracować bez zwiechy nawet ze 2 dni, jednak w większości przypadków maksymalnie godzina i było po ptokach. Z tego też względu praktycznie nigdy z tej opcji nie korzystałem, ponieważ komputer używany był m.in. do pracy i zwiechy powodowały ogromne straty czasu.
Początkowo myślałem, że to wina samej karty, jednak po paru latach dostałem drugą taką kartę praktycznie za darmo (wymieniłem się za jakąś śmieciowatą grafę do PC) i problem nadal występował. Chodziło mi po głowie jeszcze, że to wina kości pamięci, ale jako że w tamtych czasach 32MB SIMM sporo kosztował, nigdy tego nie sprawdziłem.
Parę godzin temu włączyłem ponownie sprzęt po 7 latach przestoju. Po sprawdzeniu podstawowej sprawności wyłączyłem i w szafie od ręki w komputerowych śmieciach znalazłem SIMMy 32MB. Wyjąłem oryginalnego który był w Apollo i zastąpiłem innym.
Sprzęt na razie działa chyba ze zmapowanym ROMem, aczkolwiek wyszedłem nieco z wprawy przez te lata i może po prostu zapomniałem jak się mapowało

Czy wystarcza użyć setcpu z parametrem FASTROM tudzież rom2fast bez parametru ? Pamiętam, że charakterystycznie szybko rysowały się ikonki po zmapowaniu, jednak po 7 latach jakoś zatraciłem porównanie i albo mi się wydaje, albo nic się nie zmapowało.
Ponadto, czy ktoś spotkał się z podobnym problemem ?