[#1] Problem z kartą CF i przejściówką CF->PCMCIA
Otóż zakupiłem do mojej amigi 1200 kartę CF wraz z przejściówką na złącze PCMCIA, tak to wygląda:

http://yfrog.com/3u31072010051j

Na amidze zainstalowałem fat95+cfd.

Podpiąłem kartę CF do czytnika USB w laptopie i skopiowałem sobie na nią pliki.
Wpiąłem ja do przejściówki i po podpięciu do amigi pojawia się taki błąd:

http://yfrog.com/juworkkp

Czasami pojawi się od razu a czasami w momencie kopiowania plików, nie wiem co może być tego przyczyną.
Próbowałem już robić na karcie mniejsze partycje, formatowałem je na FAT16 i FAT 32 i nic to nie dało, błąd zawsze się pojawia.

Myślę, że może to być wina samej karty bo czytałem, że przy przejściówkach CF->IDE nie każde karty chcą działać.
[#2] Re: Problem z kartą CF i przejściówką CF->PCMCIA

@Thergal, post #1

To takie zgadywanie będzie...
Guru 80000003 pojawia się najczęściej gdy stos programu jest uszkodzony (w twoim przypadku compactflash.device) i zamieszczony w tym stosie adres wskazuje w "kosmos" (znaczy się np. w nieistniejący obszar pamięci). Przyczyna: uszkodzony RAM lub program, albo przekroczenie rozmiaru stosu programu.

[#3] Re: Problem z kartą CF i przejściówką CF->PCMCIA

@Thergal, post #1

sprobuj w mountliscie do CF zwiekszyc STACKSIZE do np. 300000
[#4] Re: Problem z kartą CF i przejściówką CF->PCMCIA

@Thergal, post #1

Kolega jaką ma konfigurację?

Benedykt Dziubałtowski

[#5] Re: Problem z kartą CF i przejściówką CF->PCMCIA

@Thergal, post #1

Amiga, niestety, kapryśna jest. Mam kartę CF, która wywala mi identyczny błąd (i nijak sobie z tym nie poradziłem), a u kolegi, na praktycznie identycznej konfiguracji działa bez żadnych problemów. Jeśli masz możliwość taką, to sprawdź na innej Amidze.

Z szacunkiem
Des

[#6] Re: Problem z kartą CF i przejściówką CF->PCMCIA

@Benedykt Dziubałtowski, post #4

Moja konfiguracja to A1200 z 8MB fast ram elsatu plus dysk 2,5" 30GB.

Jeszcze na początku jak miałem zainstalowanego gołego WB 3.1 i zainstalowałem fat95 i cfd to w momencie wpięcia karty w oknie na górnej belce pierw pokazane było, że karta jest w 100% zajęta i powoli zmniejszało się to do zera, wtedy bardzo zamulało mi system i trwało to nawet 10 minut.

Ale jak na dysk wrzuciłem pre-instalowany system z tej strony:
http://classicwb.abime.net/
to zamulanie systemu minęło ale błąd i tak pozostał.

Spróbuję zmienić to STACKSIZE i zobaczę czy to coś da, albo pożyczę od znajomego kartę SanDisk-a.

Co do sprawdzenia działania na innej amidze nie da rady gdyż nikt ze znajomych nie posiada przyjaciółki.
[#7] Re: Problem z kartą CF i przejściówką CF->PCMCIA

@Thergal, post #6

Moja konfiguracja to A1200 z 8MB fast ram

I te 8MB Fast wyjaśniają problem.
Zmniejsz do 4MB na czas korzystania z PCMCIA lub zamień na jakąś kartę turbo która pamięć Fast allokuje w miejscu nie kolizyjnym z adresowaniem PCMCIA.

Pozdrawiam
[#8] Re: Problem z kartą CF i przejściówką CF->PCMCIA

@RadoslawF, post #7

Zgadza się.
Elsat: E1208
This card is not PCMCIA friendly if more than 4MB of RAM is installed on the card. There is also a jumper on the card to limit the RAM to 4MB, even if you have more than 4MB installed.
[#9] Re: Problem z kartą CF i przejściówką CF->PCMCIA

@RadoslawF, post #7

Wyjąłem zworkę żeby zmniejszyć fast do 4 mb ale to nie pomogło, dopiero wypięcie karty rozwiązało problem :)
Po wypłacie chyba trzeba będzie zainwestować w jakąś tanią kartę turbo :)

[#10] Re: Problem z kartą CF i przejściówką CF->PCMCIA

@Thergal, post #9

upewnij się czy na pewno zrobiłeś na 4MB. Miałem też Twoje Turbo i nawet po zmianie zwory na 4MB dalej było 8MB. Dopiero za 3 razem załapało, zworka nie zwierała należycie.

[#11] Re: Problem z kartą CF i przejściówką CF->PCMCIA

@Thergal, post #9

Tanie kardy turbo niestety nie pomogą. objaw będzie ten sam bo one mają tę samą wadę. Wszystkie M-tece, Vipery itp. Właściwie to nie karty turbo tylko rozszerzenia fast z procesorem.

Pomóc CI może prawdziwa karta turbo od apollo 030 wzwyż. Karta do Amigi 1200 na której można zainstalować więcej niż 9mb fast ram nie blokuje protu PCMCIA.

Benedykt Dziubałtowski

[#12] Re: Problem z kartą CF i przejściówką CF->PCMCIA

@Benedykt Dziubałtowski, post #11

Hmmm ja mam Mtec z 030.. na 8MB nie ma "kolizji" z PCMCIA...

a kartę dostałem za 1/3 ceny "prawdziwej Turbo" Apollo 030 (pi razy oko) :)

Ostatnia modyfikacja: 02.08.2010 01:11:25
[#13] Re: Problem z kartą CF i przejściówką CF->PCMCIA

@bombermax, post #12

Fakt. Przypomniało mi się. Była jakaś dziwna parta M-tec, który nie kolidowały z PCMCIA. Ja też coś takiego miałem na kicku 3.0 chodziło ok na kicku 3.1 już blokowało. W MA były tez reklamy rozproszeń kart 8mb fast reklamowane jako nieblokujące PCMCIA.

Benedykt Dziubałtowski

Edit

A weź wrzuć do ramu jakiś 4 megowy plik i odpal stos TC&IP, albo spróbuj wtedy użyć Cf na PCMCIA. Daj znać jaki jest efekt.

Ostatnia modyfikacja: 02.08.2010 01:19:04
[#14] Re: Problem z kartą CF i przejściówką CF->PCMCIA

@Benedykt Dziubałtowski, post #13

zapewne się wykrzaczy? ;)

Nie no dla mnie 030 miało spełniać jedynie funkcje uprzyjemnienia korzystania whdload ... no może troszkę pograć w Glooma czy inną 3D FPPw mniejszym okienku. Nic więcej :)

[#15] Re: Problem z kartą CF i przejściówką CF->PCMCIA

@bombermax, post #14

Mi chodzi tutaj o to czy o zapełnieniu pierwszych 4mb pamięci fast karta Cf na PCMCIA będzie działać u Ciebie? Bu u mnie na fast ramie elastu 8mb działa ale tylko do momentu kiedy druga połowa ramu nie jest w użyciu.

Benedykt Dziubałtowski

[#16] Re: Problem z kartą CF i przejściówką CF->PCMCIA

@bombermax, post #10

Po wyjęciu zworki upewniłem się i było 4 mb fast-u, nawet mniej bo pakiet ClassicWB trochę pamięci "zjada" i zostało mi koło 2,5 mb.

Nie chcę zbyt dużo wydawać na dopałki do amigi i myślałem nad Apollo 1230/40.
I teraz pytanko: uciągnę na tym neta, posłucham mp3 i czy nie będzie kolidowała z PCMCIA?

[#17] Re: Problem z kartą CF i przejściówką CF->PCMCIA

@Benedykt Dziubałtowski, post #15

Działa Benek. sprawdziłem dzisiaj.

Apollo zarówno 030 jak i 040 nie bedzie kolidował z PCMCIA. 030 powinno wystarczyć lecz dla neta bo jeśli chodzi o muzyke to 040 to nawet nie jest za duzo dla niej (chodzi o sluchanie w b.dobrej jakosci)... tak wiec poszukaj minimum te 040.

Ostatnia modyfikacja: 02.08.2010 16:21:00
[#18] Re: Problem z kartą CF i przejściówką CF->PCMCIA

@bombermax, post #17

mam apollo 030/40 tudziez winner030/40 (klon) i sa w pelni kompatybilne z pcmcia
[#19] Re: Problem z kartą CF i przejściówką CF->PCMCIA

@Thergal, post #16

030 do WHDload i do systemu ok ..
jednak mniej niz 040 nie polecam (tym bardziej ze jest piekna amigowa scena :)

jesli masz fundusze zainwestuj w 68060/80 MHZ

[#20] Re: Problem z kartą CF i przejściówką CF->PCMCIA

@HOŁDYS, post #19

Niestety ale nie uśmiecha mi się wydać na dopałkę ponad 1000 zł.
Zresztą nawet ponad 500 to dla mnie dużo, ktoś wspomniał na forum, że płaci się za białokruczyzm i to jest fakt w świecie amigowym ale cóż począć jak większość rzeczy już dawno nie jest produkowana.
Ale ja mam ją typowo do gier a przy 030 mógłbym korzystać z aminetu i to by mi wystarczyło, to byłaby taka ciekawostka :)
W planach mam też zakup FastATA aby dodatkowo podpiąć napęd cd ale to odległe plany, musi mi się budżet zwiększyć bo na ami trochę wydałem.

[#21] Re: Problem z kartą CF i przejściówką CF->PCMCIA

@Thergal, post #20

kup spbie Amige X1000 - wtedy powiesz "na ami troche wydalem" :))

[#22] Re: Problem z kartą CF i przejściówką CF->PCMCIA

@Thergal, post #20

Napęd CD możesz podpiąć i bez FastATA.

Jeśli nie planujesz niczego więcej nad gry i ściąganie softu z Aminetu, to jakakolwiek karta z procesorem 030 wystarczy Ci po uszy

Aczkolwiek uważam, że warto zacisnąć pasa, pościubić troszkę i zafundować sobie coś z motorolką 060. Zainwestujesz raz, a masz potem święty spokój i dostęp do wszelkiego dobrodziejstwa oferowanego przez Klasyka. (Oczywiście pomijam tu aspekt kart GFX i dźwiękowych, ale to już inny, specyficznie ukierunkowany segment Amigowania).

Z szacunkiem
Des

[#23] Re: Problem z kartą CF i przejściówką CF->PCMCIA

@HOŁDYS, post #21

Moze kupic Sam i miec 100 razy szybszy komp za cene kanapkowej a1200, prawda? :P

[#24] Re: Problem z kartą CF i przejściówką CF->PCMCIA

@AmiChris, post #23

Ale jeśli bawi go Klasyk z cykającą stacją FDD i cały ten przesympatyczny klimat, to po co mu Samanta?
Najlepiej by było mieć i jedno, i drugie. Jednakowoż jeśli chodzi tylko o Superfroga, Settlersów et cetera, to A1200 z w miarę przyzwoitą dopałką jest najsensowniejszym rozwiązaniem.

Z szacunkiem
Des

Ostatnia modyfikacja: 02.08.2010 22:14:51
[#25] Re: Problem z kartą CF i przejściówką CF->PCMCIA

@Des, post #24

Otóż to, wychowałem się na A500 i jestem typowym klasykiem.
Nie potrzebuję super dopałki bo więszość gier jej nie potrzebowała a do aminetu wystarczy :)
A ta cykająca stacja to jest klimat :D jestem typowym oldskulowcem :)
A te samanty, efiki, itp. to poprostu mnie nie bawią ;)
Dla mnie to już nie są prawdziwe amigi :P

Napęd CD możesz podpiąć i bez FastATA

Kontroler IDE w A1200 obsłuży 2 urządzenia?
Musiałbym przejściówki pokołować żeby podłączyć cd bo mam dysk 2,5"
Chyba że chodzi o to żebym zamiast FastATA kupił tańsze 4xIDE lub 4xEIDE

BTW. trochę zeszliśmy z tematu, bo w sumie sprawa z PCMCIA już rozwiązana ;)

Ostatnia modyfikacja: 02.08.2010 23:32:29
[#26] Re: Problem z kartą CF i przejściówką CF->PCMCIA

@Thergal, post #25

Kontroler IDE w A1200 obsłuży 2 urządzenia?

Bez najmniejszych problemów. Nawet i cztery.

Z szacunkiem
Des

[#27] Re: Problem z kartą CF i przejściówką CF->PCMCIA

@Des, post #26

Nawet i cztery.

A jak to zrobić? Tak z ciekawości pytam bo do dnia dzisiejszego byłem przekonany że do jednego złącza IDE na dowolnej płycie (Amiga, PC, Xbox, Atari, ZX Spectrum, ...) można podłączyć maksymalnie dwa urządzenia.
[#28] Re: Problem z kartą CF i przejściówką CF->PCMCIA

@stachu100, post #27

jest 4IDEfix i

http://aminet.net/package/docs/hard/4IDE

[#29] Re: Problem z kartą CF i przejściówką CF->PCMCIA

@HOŁDYS, post #28

Tak wiem że się da. Tylko to wymaga dodatkowego interfejsu...
[#30] Re: Problem z kartą CF i przejściówką CF->PCMCIA

@stachu100, post #29

jesli myslalem ze bezposrednio :) na jednej tasmie 4 urzadzenia ..
to sie nie da

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem