[#1] HighGFX i gorący chip
mam pytanko do osób, które używają sterownika HighGFX w rozdzielczości 1024x768, otóż strasznie grzeje mi się układ graficzny w porównaniu z DLPAL, którego zawsze używałem. Czy używacie w tym trybie jakiegoś chłodzenia, bo miejsca na wentylator z radiatorem jest za mało. Czy może taka temperatura mieści się w zakresie bezpiecznych?
[#2] Re: HighGFX i gorący chip

@mars, post #1

Nie używam, ale myślę, że dobrze by było wykombinować jakiś radiator. AGA miała niekiedy problemy w trybach Dbl i Multi, zapewne ECS też będzie miał to samo. Trzeba coś założyć z wyborem nie powinno być problemu (jakoś sklep elektroniczny).

[#3] Re: HighGFX i gorący chip

@mars, post #1

Ja w mojej starej A1200 miałem problem z Agatą - w najwyższych rozdzielczościach pokazywały się na ekranie paski - dołożenie wentylatorka w górnej części obudowy w miejscu nad wtyczką zasilacza pomogło. Potem jak płytę przełożyłem do obudowy tower problem praktycznie się nie objawiał. Warto założyć jakiś mały radiator samoprzylepny.

[#4] Re: HighGFX i gorący chip

@mars, post #1

Wiesz, to jest maksymalna rozdzialka, do tego czestotliwosc jest zwiekszona bo uklad pracuje wiecej. Mozesz dac pasywne chlodzenie i zobaczyc jak odprowadzane jest cieplo.

[#5] Re: HighGFX i gorący chip

@gorzyga, post #3

rzeczywiście nawet pomogło tylko będę musiał jakiś włącznik zamontować bo jak cały czas chodzi to szumi strasznie
[#6] Re: HighGFX i gorący chip

@mars, post #5

Taki urok małych wentylatorków.
Przesmaruj i popracuj na układem zmniejszającym obroty.
Najlepiej było by zacząć od prób z chłodzeniem pasywnym czyli dokleić jakiś radiator bez wentylatora.
Zakładam że masz jakiś dobry monitor z opóźnioną poświatą bo na normalnym to w takiej rozdziałce wzrok stracisz.

Pozdrawiam
[#7] Re: HighGFX i gorący chip

@RadoslawF, post #6

W sumie to radiator był by najlepszy , a jak byś dał miedziany to jeszcze lepszy niż aluminiowy . :D
[#8] Re: HighGFX i gorący chip

@mars, post #1

Czy temperatura mieści się w zakresie bezpiecznych? Sądzę, że tak. Znaczy - do pewnego momentu. Póki nie masz jakkichś artefaktów, farfocli na ekranie, to jest okej. Jeśli coś się pojawi, to trzeba szybko maszynie dać odpocząć. Ale nawet i ten "bezpieczny zakres", bez farfocli, zapewne skraca żywotność sprzętu, bo to ekstremalne warunki. Za tą granicą jest już tylko pożar

Z szacunkiem
Des

[#9] Re: HighGFX i gorący chip

@Des, post #8

kurczę jeśli to prawda to chyba jednak wróce zpowrotem do PALa, chociaz bedzie bolało bo przyzwyczaiłem sie do duzego ekranu :( ale nie chce zajezdzic tego sprzetu
[#10] Re: HighGFX i gorący chip

@mars, post #9

No przynajmniej nie w klasycznej obudowie...

btw: doczytalem, ze mozna odaplic na tym nawet 1280x720. Nawet nie chce wiedziec, jak wolno rysuja sie okienka w tym trybie ;) Wystarcza wogole pamieci, zeby odpalic to chociaz w 64 kolorach?

[#11] Re: HighGFX i gorący chip

@_arti, post #10

u mnie z Fblitem w 64 kolorach pozostaje 1,3MB wolnego chipu, prędkość ładowania ikon specjalnie się nie różni od niższych rozdzielczości, przynajmniej u mnie

Ostatnia modyfikacja: 03.08.2010 07:32:27
[#12] Re: HighGFX i gorący chip

@mars, post #9

Spokojnie, moim zdaniem trzeba sprzętu używać w takim stopniu na jaki pozwala :) Po prostu trzeba pokombinować z małymi radiatorkami - nawet kawałek miedzianej lub aluminiowej blaszki może pomóc. Jak będzie chłodzenie to żywotność układu nawet przy mocnych obciążeniach się nie skróci. Z drugiej strony warto nawet przy normalnej pracy układów AGA warto zapewnić im dobre chłodzenie - w Amidze którą mam w tej chwili nawet jak używam BVison to Agata nieźle się grzeje...

[#13] Re: HighGFX i gorący chip

@mars, post #1

o... A co to jest ten HighGFX , czyżby 1024x768 na zwykłej A600 było możliwe? Oświećcie bo nie wiem.

[#14] Re: HighGFX i gorący chip

@xtro, post #13

możliwe ale musisz mieć dobry monitor, żeby nie dostać padaczki od patrzenia na ekran OK
[#15] Re: HighGFX i gorący chip

@mars, post #14

Jakis LCD to lapie? Zniknal by problem odswiezania.

[#16] Re: HighGFX i gorący chip

@_arti, post #15

niestety nie, to leci na 22kHz, więc ani monitor lcd ani telewizor ani konverter vga ani scandoubler nie da rady
[#17] Re: HighGFX i gorący chip

@mars, post #1

Takie pytanko. Czy Commodore 1085S to wydoli czy zapomnieć o tym na nim?

[#18] Re: HighGFX i gorący chip

@mars, post #16

No ale to jest tryb raczej pod Indivision ECS/AGA. U mnie to pięknie chodzi na ECS i LCD.

[#19] Re: HighGFX i gorący chip

@Papier79, post #17

1085 wyświetla praktycznie jedynie 'telewizyjne' tryby.
Fizycznie jego kinol nie pozwoli wyświetlić takiej rozdzielczości, plamka ma 0.52mm co oznacza że na każde 10cm wchodzi ich niecałe 200, a kinol przecie nie ma ponad pół metra szerokości.
W praktyce w trybach powyżej PAL:Hires kineskop 'uśrednia' już obraz, bo pod każdym fizycznym pikselem siedzi więcej niż jeden.
Poza tym nie sądzę, żeby jego elektronika w ogóle łyknęła 22kHz, aczkolwiek nie sprawdzałem.

[#20] Re: HighGFX i gorący chip

@TJM, post #19

Dzięki za informację :) Znaczy zostaję przy moim overscanie 654na280 :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem