[#1] pamięć GVP
Gdzie mógłbym dostać pamięć do turbo 1230 firmy GVP? za cholerę nie mogę nigdzie znaleźć!

[#2] Re: pamięć GVP

@Mayolika, post #1

raczej tylko okazje na portalach aukcyjnych...

[#3] Re: pamięć GVP

@Mayolika, post #1

http://www.vesalia.de/m0e_gvp_m.htm

[#4] Re: pamięć GVP

@strim, post #3

za 16 MB - 219.82 zl .. nice ;p

[#5] Re: pamięć GVP

@HOŁDYS, post #4

Oj, kolega pytał gdzie mógłby dostać, a to za ile to już inna sprawa :P.

[#6] Re: pamięć GVP

@strim, post #5

Czyli nie kupuję tej karty na allegro, heheh. Droooga ta pamięć :/
[#7] Re: pamięć GVP

@Mayolika, post #6

dlatego droga bo nie standartowa i wyprodukowana w malych ilosciach (nie tak jak SIM30/SIM72)

[#8] Re: pamięć GVP

@HOŁDYS, post #7

Hołdys, to nie ty pisałeś na ppa, że ktoś opracował/pracuje nad zastępstwem dla SIMM GVP w kartach tej firmy? Gdzieś mi się obiło o oczy/uszy, że jest jakiś patent na wykorzystanie łatwiej dostępnej pamięci.

Co do samej karty, to ja bym sobie ją odpuścił. Ot choćby ze względu na procesor. Tam z przeważnie siedziała MC68EC030/33 lub 40(42??)MHz, do tego kłopotliwa (i droga) pamięć. Lepiej już szukać BlizzardaIV lub Apollo1230/Elbox E1230 MKII. Mtec ma niby 68030 ale pamięć adresuje tak, że przy 8MB Fast (max dla tej karty) blokuje PCMCIA. No i nie da się zainstalować np. 64MB Fast RAM. Zresztą po co ja to piszę - było wałkowane milion razy:)

[#9] Re: pamięć GVP

@Mayolika, post #1

Pamięć jest cały czas produkowana i można ją nabyć bezpośrednio w firmie GVP

http://www.gvp-m.com/pricejapan.html

Benedykt Dziubałtowski

[#10] Re: pamięć GVP

@Red_Bullet, post #8

patent byl chyba w GVP A530 ..ale nigdy nie mialem zadnego urzadzenia GVP.
Chyba najlepsza ale i najdrozsza 030 jest Blizzard w ver IV ..wersja III adresuje mniej pamieci

[#11] Re: pamięć GVP

@Red_Bullet, post #8

eee błąd...

Mtec 030 nie koliduje z PCMCIA na ustawieniach 8MB ...

nowsza architektura kart (nie wiem jaka rev.) pozwalała na założenie 16MB pamięci...

ja swojego Mteca 030/40Mhz kupiłem za 160zł ...

więc myślę że zakup był sensowny!

[#12] Re: pamięć GVP

@bombermax, post #11

mozna powiedziec okazyjny .. M-tec 030/28 kolidowaly ..
trzeba bylo cos w nich grzebac i przerabiac ale temat juz byl..

[#13] Re: pamięć GVP

@HOŁDYS, post #12

Mocno przesadzone te ceny.
Kości na tych pamięciach są jakieś specjalne ?
Jeśli zwykłe, to podejrzewam że pamięci takie można byłoby tanio wyprodukować praktycznie w warunkach domowych. Same płytki kosztowałyby pewnie kilka, max kilkanaście złotych/szt przy większym zleceniu (kwestia narysowania w czymś standardowym), a wlutowanie kości też nie jest zbyt kłopotliwe, od biedy dałoby się zwykłą lutownicą, a dla kogoś z hotairem bułka z masłem...

[#14] Re: pamięć GVP

@TJM, post #13

http://aminet.net/docs/hard/gvpsim64.lzh

[#15] Re: pamięć GVP

@fazior, post #14

W takim razie aż dziwne, że nikt jeszcze nie zaczął tego chałupniczo produkować.
Kwestia zainwestowania paru złotych w płytki (najlepiej zamówić na raz co najmniej ze 100szt) i znalezienia samych kości do wlutowania. Pewnie takie stare kości spokojnie są do znalezienia w elektrośmieciach (kwestia się pokręcić). Teoretycznie płytka taka jest wielowarstwowa, w praktyce środkowe warstwy to masa i zasilanie (ze względu na impulsowy pobór prądu ścieżki muszą być grube) - na pewno da się jakoś ominąć.

[#16] Re: pamięć GVP

@TJM, post #15

Bądź pierwszy!
A właściwie drugi bo GVP przecież produkuje cały czas.
I kasę zarobisz i innym pomożesz. OK
[#17] Re: pamięć GVP

@stachu100, post #16

Niestety nie zajmuję się na codzień projektowaniem płytek drukowanych, więc odpadam. Projekt musiałby wykonać ktoś, kto trochę cyfrówki ma już za sobą, ponieważ ze względu na częstotliwość pracy trzeba zapewne brać pod uwagę takie rzeczy, jak długość ścieżek - zapewne nie mogą być chaotyczne.

Zresztą po prostu nie mam kasy na inwestycje, a gdybym miał zacząłbym od paru innych rzeczy, niekoniecznie związanych z komputerami.

[#18] Re: pamięć GVP

@TJM, post #15

Podejrzewam, że powód dla którego nikt nie produkuje Simmów GVP jest prozaiczny - zapotrzebowanie. Ile osób ma karty GVP i poszukuje do nich pamięci ?
[#19] Re: pamięć GVP

@TJM, post #17

A więc odpowiedziałeś sobie sam na pytanie dlaczego nikt tego chałupniczo nie robi. Po prostu ten kto chce mieć te pamięci nie zna się na projektowaniu a ten który zna się na projektowaniu nie chce tych pamięci. Ot i wszystko.
[#20] Re: pamięć GVP

@stachu100, post #19

Raczej powiedziałbym, że nie ma po prostu chętnego żeby zakombinować. Nic nie trzeba umieć, żeby złożyć do kupy taką pamięć - wystarczy znaleźć jakiegoś elektronika-amatora który potrafi narysować płytki (zawodowiec zawoła za to więcej), wykonać jeden testowy egzemplarz, uruchomić - jeśli zadziała, wykonać więcej. Seryjna produkcja płytek jest tania jak barszcz i zakładów które to robią jest sporo. Podejrzewam, że całkowity koszt zbudowania 2-4 takich płytek od zera, płacąc za projekt, płytki i montaż, będzie już tańszy od fabrycznych, a powyżej tej liczby koszt sztuki zacznie drastycznie spadać.

Kolega wyżej ma jednak rację, pewnie nie opłaca się tego robić ze względu na małe zainteresowanie.

[#21] Re: pamięć GVP

@zyga64, post #18

Zyga trochę tych kart jest - wbrew pozorom. GVP robiło karty również do dużych Amig. Te śmieszne 64pinowe simmy łykają karty z serii G-Force. Dopiero późniejsze dopałki do A3/4k miały chyba 8 slotów 4x64 pin i 4x72pin. Wieki temu widziałem chyba tą kartę, ale pewności nie mam. Chyba tylko kontrolery SCSI z serii HC używały zwykłych simmów 30pin.

Co do kart M-Tec, to mam w tym momencie na bazie M-Tec T1230LC rev.1.0 i ona na bank gryzie się z PCMCIA. Nie jestem w stanie sprawdzić czy zapełnienie mniej niż 4MB fast umożliwi transmisję danych po PCMCIA, bo karta powiedziała dość i czeka aż ktoś ją weźmie w obroty i przywróci ją do życia.

Ostatnia modyfikacja: 06.08.2010 13:04:16
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem