[#1] Apollo1260_problem
Witam!

Sprawa jest taka!!

Mam a1200 kick3.0, i apollo 1260

przed włożeniem karty instaluje stery, wkładam karte i power.
amiga raz startuje raz nie, (ale to chyba wina styków)
Jak wystartuje jest ok. tylko że whichamiga nie widac ani karty ani fastramu.
Czyli amisia sie normalnie uruchamia ale karty nie widać.
Kombinowałem już z pamieciami, to nie jest przyczyna.

[#2] Re: Apollo1260_problem

@marcin34, post #1

Standardowo - przeczysc styki portu, sprawdz karte w innej Amidze.

[#3] Re: Apollo1260_problem

@marcin34, post #1

a moze po prostu karta walnieta ?
z zasilaniem wszystko ok ?

[#4] Re: Apollo1260_problem

@marcin34, post #1

Polecam czyszczenie machów, tylko wyjmuj bardzo ostrożnie żeby nie połamać podstawek.

[#5] Re: Apollo1260_problem

@marcin34, post #1

Marcin,
Jak widać karta działa:
http://www.youtube.com/watch?v=49CfHMb8sww
A co może byc źle?
Obawiam się że wiele rzeczy...
Przede wszystkim: odpal Amigę z włożoną kartą Apollo 1260 z SIMM-em z dyskietki Workbench 3.1 i uruchom whichamiga.
Przedtem upewnij się że zworki na Apollo 1260 są dobrze ustawione:
Mają być tak:
http://www.amiga-hardware.com/download_photos/apollo1260_1_big.jpg

Powinien zgłosic sie procek 040 i FAST RAM.
Jak tak będzie to system na twardym dysku jest źle postawiony.
A co jest źle?
Nie wiem, zalecam jeszcze raz postawienie AmigaSYS 4 AGA.

Jak whichamiga nie zgłosi FAST-u to jest problem...
Karta jest "łatana" jak sam wiesz. Może jakiś lut puścił.
Styków Machów nie czyść bo są przylutowane do PCB.
[#6] Re: Apollo1260_problem

@stachu100, post #5

Stachu jesteś pewny, że wb 3.1 wystaryje z dyskietki? Tam chyba nie ma 68060.library.

Benedykt Dziubałtowski

[#7] Re: Apollo1260_problem

@stachu100, post #5

Aha czyli karta już wpadła w szatańskie ręce Staszka. Tak więc bata nie ma, każda karta co wychodzi spod jego ręki musi działać :)

[#8] Re: Apollo1260_problem

@Benedykt Dziubałtowski, post #6

Benek specjalnie dla Ciebie (ok, dla własnej ciekawości też) poszedlem do piwnicy i z niej przed chwilą wrócilem.
Oto co zaobserwowałem:
Na mojej A4000D KS3.1 +CSPPC 060 przy wystartowaniu z dyskietki Workbench3.1 (oryginał) po odpaleniu whichamiga procesor zgłasza się jako.... MC68060 bez MMU i bez FPU.
Sam byłem mocno zdziwiony bo spodziewałem się że zobaczę MC68040.
Może w Denebie siedzą jakieś biblioteki... Dziwne.

O ile mnie pamięć nie myli podobny eksperyment przeprowadzałem czas jakowyś na A1200 KS3.1 + jakiś turbiacz z 060; niestety nie pamiętam teraz jaki.
I po wystartowaniu z dyskietki Workbench3.1 i odpaleniu whichamiga procek zgłosił się jako 040. Co do MMU i FPU to nie pamiętam, ale chyba też nie zgłaszały się.
Niestety na chwilę obecną nie mam żadnej karty turbo z 060 dla A1200 więc eksperymentu nie powtórzę.

Wiem że na oryginalnej dyskietce Workbench3.1 (ani na żadnej innej dyskietce z oryginalnym systemem) bibliotek 060 nie ma.
[#9] Re: Apollo1260_problem

@stachu100, post #8

Spoko. MR.T mi kiedyś mówił, ze oryginalny Wb nie wystartuje z dyskietki jak się na pokładzie 060. Dlatego zapytałem o to.

Benedykt Dziubałtowski

[#10] Re: Apollo1260_problem

@stachu100, post #8

to ze kiedys robiles ten experyment ..oznaczy tylkojedno miales starego whichamiga :) (patrz opis rozszerzenia do A600 .. 9.5 MB FAST)
wykryl jako ECS 1 MB chip i ze mam 8372A Agnusa ..i ze to jest komputer A500 + (chociaz wykryl 2048 kb CHIP mowi ze ECS 1 MB)

najnowsza wersja ktora uzywasz ,, genijalnie i bezblednie wykryla uklady amigi ..i okreslila komputer jako A600.

to ja to potwierdze ...
moja A1200 z Apollo 060 .. widzi karte z dyskietki WB3.1
i druga amiga z Blizzardem 060 .. takze smiga ..

whichamiga pokazuje 060 bez mmu

niestety predkosc .. jes mala bez 68060.libs i oxypatchera

Ostatnia modyfikacja: 05.08.2010 12:58:25
[#11] Re: Apollo1260_problem

@marcin34, post #1

Marcin jak Ci pisałem puścił jeden lut. Sam nie znalazłbyś tej usterki. Bez oscyloskopu się nie obeszło.
http://www.youtube.com/watch?v=Y1ZmEu0_kg8

Karta wysłana. OK
Miłego użytkowania!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem