[#1] Amigowy dzwieki w stacji ..
To z czym amiga kojazyla sie nam to dyskietki..
Wczoraj pogralem sobie w Lotusa II ..i zwrocilem uwaga jakie fantastyczne dzwieki wychodza z DF0: .. trykanie stukanie i furkotanie stacji ..(nigdy sie na PC z tym nie spotkalme) . Dla mnie ten dzwiek rowniez kojazy sie z Amiga ..
Efekt wystepuje tylko w grach NDOS ..

Jakie gry znacie ktore sie tak kosmicznie wgrywaja ze glowica furkocze ;-] ?

nie chodzi mi o zwykle odczytywanie cylindrow .. tyk .tyk.. tyk..

tylko ze zaczyna od 79 i jedzie Trrrrrrrrrrryy Truuuu Tyk Tyk Trrrrrrryyy Tyk Tyk

z ciekawosci zrobilbym sobie takis spis (zadnego gowniane UAE czy WHDLoad nie odda ci tego klimatu furkoczacej stacji DF0: w A500)

prosze o sugesite tytulow ..

Seria Lotus II i III tak smiga

[#2] Re: Amigowy dzwieki w stacji ..

@HOŁDYS, post #1

Superfrog na pewno... ogólnie gry TEAM 17 mają specyficzny system odczytu z dyskietek. A tak to jeszcze Wing Commander lubił tak grać i kidchaos (również magnetic fileds - Ci od Lotusa) o ile pamiętam.

[#3] Re: Amigowy dzwieki w stacji ..

@HOŁDYS, post #1

Ja dobrze kojarzę dźwięk stacji dysków w demie Technological Death - na końcu głównej części dema (gdy wyświetlany jest taki mały obrazek/logo Mad Elks w interlace) słychać jak pięknie cofa się głowica :)

[#4] Re: Amigowy dzwieki w stacji ..

@HOŁDYS, post #1

North&South daje też charakterystyczny dźwięk po planszy tytułowej :)

[#5] Re: Amigowy dzwieki w stacji ..

@HOŁDYS, post #1

Fajne dźwięki ze stacji lecą przy wczytywaniu Full Contact zwłaszcza przy chwili zmiany dyskietek ;) no i w Great Giana Sisters

[#6] Re: Amigowy dzwieki w stacji ..

@HOŁDYS, post #1

Ech, jedyna rzecz której mi brakuje po pozbyciu się jakichkolwiek stacji dyskietek z moich Amig wiele lat temu. ;)

Niezły "wiertarkowy" efekt odczytywania był także przy Shadow of the Beast 3.

[#7] Re: Amigowy dzwieki w stacji ..

@gorzyga, post #3

Dla mnie ten dźwięk stacji jest integralną częścią tego dema, idealnie pasuje :D Także w czasie gry Disposible Hero tak fajnie między levelami stacja terkocze :D

[#8] Re: Amigowy dzwieki w stacji ..

@HOŁDYS, post #1

Też czasem można uzyskać ciekawy odgłos stacji dyskietek, jak np: wczytuje się np: gra i wyciągniemy dyskietkę ze stacji, podczas wczytywania.
Ja tak kiedyś musiałem robić jak miałem Amigę 500 i jak wczytywała się walka z Raydenem w MK2, to można było czekać i czekać... i czekać... a i stacja by cały czas chodziła, ale jak wyciągnąłem dyskietkę i zapakowałem z powrotem dyskietkę do stacji, to zaskoczyło i gra poszła i właśnie był taki zajebisty dzwięk Trrrryy Trrryyy Truutututuu Trrrryy Trrryyy Truutututuu

[#9] Re: Amigowy dzwieki w stacji ..

@HOŁDYS, post #1

Walker :) dobre też są dźwięki, jak dyskietka jest uwalona, a Ami próbuje ją odczytać

[#10] Re: Amigowy dzwieki w stacji ..

@HOŁDYS, post #1

Na pewno Lemmingi, takie wiercenie przy wczytywaniu leveli :)

[#11] Re: Amigowy dzwieki w stacji ..

@HOŁDYS, post #1

Jako ciekawostke powiem, że emulator HxC na karty SD ma mały głośniczek, który ma za zadanie symulować furczenie stacji (kto czytał recenzje ten wie ). Na jego wyświetlaczu można zaobserwować przemieszczanie się wirtualnej głowicy stacji, podawany jest numer ścieżki, strona dyskietki.

[#12] Re: Amigowy dzwieki w stacji ..

@gorzyga, post #3

Gorzyga .. dema to odrebny temat :) tam sie robilo to sztuka dla sztuki :))
State Of The Arts 1 i 2 takze niezle rzna stacje ;-]

ja pytam o gry (na razie)

Co mnie zdziwilo ze Lotus II po wyjeciu 512 KB .. tryka jeszcze inaczej ;-]
OK OK OK

Ktos napisale o Team7 i Team17 .. mial racje :)))

PS. Czy na ST tez sa takie cuda ?? w Amidze slyszysz czy sie wgrywa czy sie nie wgrywa :D :D :D Tryyyyk Tuuuuk Traaaack

Ostatnia modyfikacja: 06.08.2010 09:28:16
[#13] Re: Amigowy dzwieki w stacji ..

@HOŁDYS, post #1

http://www.youtube.com/watch?v=X4SCSGRVAQE

[#14] Re: Amigowy dzwieki w stacji ..

@Dorian3d, post #13

Mistrzostwo świata. Na jakim sprzęcie to było "zagrane"?

[#15] Re: Amigowy dzwieki w stacji ..

@silverbud, post #14

a ma to ktos !!!! chodzi mi o exec amigowy !!

http://www.youtube.com/watch?v=Sn9VkoOO3EA&feature=related

[#16] Re: Amigowy dzwieki w stacji ..

@Dorian3d, post #13

To jest lepsze!

http://www.youtube.com/watch?v=fsAgJPqrgKU&feature=related

I nawet stereo!
http://www.youtube.com/watch?v=QUwZ6FK5h0k&feature=related

Ostatnia modyfikacja: 06.08.2010 10:24:09
[#17] Re: Amigowy dzwieki w stacji ..

@stachu100, post #16

Melodyjki fajne, tylko nie zalecałbym zbyt często się tak bawić - ślimakowy napęd głowicy mocno dostaje przy tym w palnik, zwłaszcza w napędach gdzie ślimak jest cały z plastiku lub w postaci wałka z plastikową owijką. A jeśli do tego napęd ma kiepski suwak na ślimaku (np. plastikowy ząbek), można go szybko wytrzeć lub nawet wytopić.

Podobne melodyjki dało się też grać na antycznych dyskach IDE i MFM - z racji tego, że głowica macha tam szybciej, lepiej przenosi wysokie tony :D

[#18] Re: Amigowy dzwieki w stacji ..

@TJM, post #17

zawsze moze do tego typu zabawy uzyc taniej stacji od PC (przerobionej)
wtedy nie zal

[#19] Re: Amigowy dzwieki w stacji ..

@HOŁDYS, post #18

Tak na marginesie, ja moze na swojej 1200 nie uswiadczylem zachwytu Flopem bo juz od samego poczatku mialem Twardy dysk. Ale tu musze stwierdzic naped od amigi CD32 tez wydaje calkiem ciekawe, charakterystyczne dzwieki podczas ruszania glowica, wczytywania. No nie sa to moze tak glosnie dzwieki jak flopa ale wieczorem przy zgaszonym swietle je dosyc dobrze slychac. Dla mnie charakterystycznym odglosem jest wlaczenie konsoli, dzwiek rozkrecanej plyty, odglos cofajacej sie glowicy i ta melodyjka biosu :) Wypas pelen.

Z drugiej strony calkiem ciekawe zjawisko, ciekawe czy za 25 lat z rozewnieniem w oczach ludzie beda wspominac "niedogodnosci" lub dziwne odglosy sprawiane przez X360 lub PS2 albo swiszczace/trzeszczace napedy Cdrom/DVD w towerkach PC.

Ostatnia modyfikacja: 06.08.2010 20:16:30
[#20] Re: Amigowy dzwieki w stacji ..

@HOŁDYS, post #1

Przy graniu w Gunship 2000 FDD rzęzi rozkosznie. Settlers i Lemmings też wywołują chrobot niezgorszy.

Szacunek
Des

[#21] Re: Amigowy dzwieki w stacji ..

@HOŁDYS, post #1

Hołdys, czy Ty coś dzisiaj piłeś, że takie egzotyczno-nostalgiczne tematy wymyślasz? :)

Dźwięk stacji w grach NDOS jest inny, bo tam obsługą stacji dysków zajmował się LOADER i dlatego mieliśmy różne odmiany dźwięków i charakter pracy głowicy, np w grze Guldcorn Express głowica porusza się bardzo wolno, tak jakby normalny dźwięk stacji tylko w zwolnionym tempie, z kolei najbardziej podoba mi się dźwięk przesuwanej głowicy w grze bodajże "Curse of enchantia" i "doodle bug" (często się głowica przesuwa), nie wiem jak go opisać, ale jest to chyba najzgrabniejszy dźwięk dla mnie jaki słyszałem na amidze i nie jest to brzeczenie. Cannon Fodder 2 też ma jakiś dziwny loader, że misje wczytują się katastroficznie długo (w pierwszej części było szybko) i głowica też często pracuje.

[#22] Re: Amigowy dzwieki w stacji ..

@rafgc, post #21

Hołdys chyba się właśnie nie napił stąd taka tematyka, trochę zalatuje fetyszem ;)

[#23] Re: Amigowy dzwieki w stacji ..

@pampers, post #22

Może to i fetyszyzm, ale ja się podpisuję (fakt, piję właśnie ósme piwo) pod sentymentalnym odlotem Kolegi Hołdysa.
Jak się kocha Klasyka i oldschoolowe klimaty, to nie sposób nie zatęsknić za tymi wszystkimi dźwiękami. Za chrobotem, za monotonnym cykaniem FDD. Kiedyś to wkurzało, teraz kręci, bo przywołuje wspomnienia. Gdy ładuję soft z dyskietki, to się przenoszę w czasie. O ładnych dwadzieścia lat wstecz. I to jest miodne, piękne oraz w ogóle, a nawet wogle

Cały soft (użytki, gry, demosy, grafikę, sample) mam oczywiście na płytach, na pendrajwach. No ale... No ale w taką deszczową noc się tęskni za młodością durną i chmurną, za dyskietkami chroboczącymi. Raz na jakiś czas FDD rulez.

Z szacunkiem
Des

[#24] Re: Amigowy dzwieki w stacji ..

@Des, post #23

W takim razie spieszcie się kochać floppy, tak szybko odchodzą..

[#25] Re: Amigowy dzwieki w stacji ..

@pampers, post #24

W książce wydanej przez Secret Service, Tipsy & Kody czy jakoś tak, były obrazki rysowane przez "Śledziu", był tam taki rysunek dyskietki (długowłosy starszy zgarbiony gościu) i CD'ka. Podpis był:
FLOPPY DISC ŻEGNA WAS, CD-ROMU NADSZEDŁ CZAS

Szukałem tego w necie, ale znalazłem tylko to:

http://sikretia.w.interia.pl/index10.html

P.S. To był pierwszy numer Tipsy&Kody, były tam nawet tipsy do gier ze Spectrum, Atari 8bit itd. To były czasy młodości... Ekhm... PC SUXXXXX!!! Amiga RULEZ!!!

[#26] Re: Amigowy dzwieki w stacji ..

@kjb, post #25

http://a.imageshack.us/img713/4791/floppydiscegnawascdromu.jpg

[#27] Re: Amigowy dzwieki w stacji ..

@Des, post #23

Des: milo mi dziekuje :)

szczerze liczylem na fale szyderstw -co to za glupi temat
a tu wielu oldschoolowcow amigowcow mam po drugiej stronie neta..
nice !!!

Do tych tytulow doszedl SWIV :) na 1 MB inaczej warczy na 512 inaczej :)
(chyba tylko do tych celow tego przyda mi sie przelacznik RAM w a500 1MB/512 )

[#28] Re: Amigowy dzwieki w stacji ..

@HOŁDYS, post #1

Świetnie daje SWIV oraz APIDYA, wirtuozeria dla ucha :P

[#29] Re: Amigowy dzwieki w stacji ..

@HOŁDYS, post #27

szczerze liczylem na fale szyderstw -co to za glupi temat
a tu wielu oldschoolowcow amigowcow mam po drugiej stronie neta..

Obraziłem się że tak o nas myślisz :P

[#30] Re: Amigowy dzwieki w stacji ..

@HOŁDYS, post #27

To prawda, w Apidyi taki fajny traktorek jest, takie Trrrr rrrr rrrr tyk tyk rrrr :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem