[#1] HxC jako external floppy?
Witajcie,
Jestem posiadaczem AMIGI 500 i niedawno nabylem emulator stacji dyskietek HxC. Chcialbym uzywac HxC tak jak zewnetrznej stacji dyskietek.

1) Mam zamiar dolozyc do Amigi "BootSelector", zeby "external floppy" bylo widoczne jako df0, a wewnetrzna stacja jako df1.

2) Nie wiem jednak jak powinien wygladac kabel polaczeniowy. Z jednej strony Amiga ma 23 pinowe gniazdo a z drugiej HxC 34 pinowe zlacze FDD.

Znalazlem wprawdzie w internecie ponizsza rozpiske: ROZPISKA PINOW
ale nie zgadzaja sie tam nazwy niektorych sygnalow...

Czy moglby ktos pomoc mi w "mapowaniu" pinow?

Ponadto mam watpliwosci dotyczace zasilania.
Autor projektu podaje, ze HxC portzebuje +5V (do 500mA), natomiast znalazlem gdzies informacje, ze z pinu 12 amigowego zlacza "external floppy"
mozna pobierac jedynie 250 mA :(

Pozdrawiam
Montezuma

[#2] Re: HxC jako external floppy?

@Montezuma, post #1

Witaj
Z tego co rozumiem że HxC jest jak stacja dyskietek.
Tak więc potrzebujesz zew. interfejsu stacji dyskietek.
Fakt + 5V DC (250mA max)

Taki schemat http://ulisses32.sitesled.com/amiga/sprzet/schematy.htm#14

Ostatnia modyfikacja: 08.08.2010 14:51:25

Ostatnia modyfikacja: 08.08.2010 14:57:35
[#3] Re: HxC jako external floppy?

@Dark_luke, post #2

Dzieki.
Wyglada na to, ze HxC potrafi symulowac dowolna stacje dyskietek (kwestia konfiguracji) - takze stacje dyskietek AMIGI.
Tak wiec zabawa w dopasowywanie stacji pecetowej do Amigi nie bedzie chyba konieczna.
Na dzisiaj wydaje mi sie, ze najprostszym rozwiazaniem jest nabycie zewnetrznej stacji dyskietek do Amigi (w obudowie) i zamiana stacji na HxC. Napisze, jak uda mi sie cos przetestowac

[#4] Re: HxC jako external floppy?

@Montezuma, post #3

Zainteresowany bo taką mam.
[#5] Re: HxC jako external floppy?

@Dark_luke, post #4

To działa!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem