[#1] Amiga 1200, płyta główna - wymiary
Witam wszystkich użytkowników, jest to mój pierwszy post choć samą stronę znam bo zaczynam wracać do korzeni czyli Amigi.

PC używam do pracy, jednak Amigę chciałbym do rozrywki. Przypomnieć sobie te świetne gry w które kiedyś grałem.
Druga sprawa jestem zapalonym majsterkowiczem więc narodził mi się szatański pomysł na przerobienia Amigi 1200 na coś zupełnie innego. Nie mam tu na myśli samego sprzętu tylko zabudowę i dodatkowe gadżety. Całość majsterkowania odkładam na właściwy czas czyli długie zimowe wieczory, jednak już dziś muszę się do tego przygotować.

Czy macie gdzieś w swoich zbiorach specyfikację wymiarową płyty głównej od Amigi 1200. Szukałem w necie i nic nie znalazłem. Oczywiście mogę sam wszystko zwymiarować (Amigę już kupiłem) jednak obawiam się błędów jakie mogą powstać podczas pomiaru. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Ryhawa

[#2] Re: Amiga 1200, płyta główna - wymiary

@Ryhawa, post #1

Jesli masz desktopa to nie wiem czy jest sens go w cos zamieniac. Te sprzety po prostu sa ladne same w sobie. Chcesz pomajsterkowac to lepiej pobaw sie w odrestaurowanie takiej oryginalnej obudowy.
Jesli kupiles jakas towerkowa "rzezbe" to eksperymentuj, polecam zrobienie plyty atrapy z grubej tekturki z wszystkimi wypustkami i dziurami na srubki. Taka "plyta bedziesz sie mogl bawic, rzezbic do woli bez obawy od zniszczenie dzialajacej. A w razie powodzenia tylko przemontujesz glowny bebech.

[#3] Re: Amiga 1200, płyta główna - wymiary

@Ryhawa, post #1

Wymiarów płyty A1200 raczej nigdzie nie znajdziesz...
Tak jak pisał Kolega wyżej fromatka z tektury.
Ewentualnie można kupić walniętą płytę od A1200. :D
I z taką płytą też można dokonywac wszelkich przymiarek.

I jeżeli chcesz konstruować od zera obudowę typu Tower do A1200 - szacunek! OK
No i jeszcze dobrze byłoby przewidzieć możliwość zamontowania karty turbo oraz Mediatora lub slotów Zorro w przyszłości.
Ja nie bawiłbym się w takie coś: brak czasu i dobrego warsztatu.
Dobry warsztat i mnóstwo czasu jest niezbędne żeby wykonać taki projekt dobrze.

Wykonanie "koszmarka" czyli dużo taśmy klejącej i śliny mam nadzieję nie wchodzi w rachubę.
[#4] Re: Amiga 1200, płyta główna - wymiary

@stachu100, post #3

Poniekąd się z tobą zgodzę, jednak ja przyjaciółkę planuje podłączyć na stałe do TV i musi się ona komponować do wystroju. A w oryginalnej obudowie raczej to się nie uda. Do tematu chcę podejść właściwie (zajmuje się projektowaniem maszyn) i zanim cokolwiek zacznę robić w tym celu stworzę w pierwszej kolejności całość w Inwentorze. A chce to zrobić w skali 1:1 dlatego zależy mi na specyfikacji płyty głównej z wymiarami.
W każdym razie dzięki za propozycje, jednak tu też mogą powstać błędy wymiarowe. W każdym razie jeżeli nie doszukam się tych wymiarów to będę musiał i tak to wszystko pomierzyć.

Generalnie będzie to projekt autorski, z pełnym stawianiem ma jakość i estetykę. Generalnie jeżeli chodzi o rozszerzenia to przewiduje tylko dysk twardy oraz pamięć z wspomaganiem.

Pozdrawiam
Ryhawa

Ostatnia modyfikacja: 09.08.2010 11:59:24
[#5] Re: Amiga 1200, płyta główna - wymiary

@Ryhawa, post #4

Brzmi smakowicie :) Jak juz bedziesz cos mial, to wrzuc kilka zrzutow do dzialu Grafitti :)

[#6] Re: Amiga 1200, płyta główna - wymiary

@Ryhawa, post #4

To widzę, że jesteśmy z tej samej branży :D.

Nie wiem czy widziałeś w Graffiti wykonaną próbną obudową prze ze mnie, którą w tej chwili używam. Jest też kolejny projekt, który ma już być znacznie lepszej jakości i funkcjonalności. Jest on w trakcie realizacji. Poniżej link:

http://www.ppa.pl/graffiti/obrazek.php?id=1620&ostatnie=1#75062

Co do wymiarów płyty to też ich nie mam niestety. Jak będę się brał kiedyś może do zrobienia innej jeszcze obudowy to będę pewno ściągał na żywca z płyty.

Gdyby udało się Ci znaleźć takie wymiary to też chętnie bym skorzystał. Jestem również ciekaw Twoim podejściem do projektu.

Ostatnia modyfikacja: 09.08.2010 13:20:11
[#7] Re: Amiga 1200, płyta główna - wymiary

@Tomski, post #6

Ja na razie nie mogę jeszcze nic zaprezentować bo całość mam jeszcze w głowie. Pierwsze szkice będę robił dopiero jak zakupie wszystkie komponenty. A jak pisałem wyżej przygotowuje się do majstrowania dopiero w okresie jesienno-zimowy, więc pierwsze schematy będę miał nie prędzej niż październik-listopad. Ale jak już coś będę miał nie omieszkam ich umieścić.

Pozdrawiam
Ryhawa

[#8] Re: Amiga 1200, płyta główna - wymiary

@Ryhawa, post #7

Raczej musisz otworzyć i zmierzyć. Rewizje płyty 2B i 1D4 na pewno różnią się wymiarami.

[#9] Re: Amiga 1200, płyta główna - wymiary

@Ryhawa, post #1

Na początku witam na forum :)

A teraz dorzucę swoje trzy kopiejki na temat Twoich planów.

Jeżeli chcesz używać Amigi bez dopalaczy,od czasu do czasu włożyć dyskietke z gierką i pograć to nie zabijałbym wyglądu klasycznej Amigi zamkniętej w plastikowym desktopie! A co Ci przeszkadza od czasu do czasu położyć Amigę na jakimś stoliku przed telewizorem i spiąć ją kablem z tv? Wtedy tylko upolowałbym jakąś bielutką obudowę.

Natomiast jeżeli chciałbyś zainwestować nieco w Amigę to Twój pomysł wydaję się być świetny. Można by dorzucić karty turbo,dodatkowy ram, cdrom , dysk CF i mieć całkiem przyzwoitą konsole do gier zamkniętą w ładnym,metalowym pudełeczku!.

W kwestii technicznej, co , jak i gdzie umieścić żeby bebechy były jakoś upchane skontaktuj się z Tomskim, który ma doświadczenie w sprawach takich Amigowych projektów.

Gdybyś chciał maszerować drogą rozbudowy, to proponuje wyłuskać od użytkowników model najlepszej płyty głównej do A1200 (pod rozbudowę) i ją zakupić. Wtedy znałbyś mniej więcej wymiary płyty (ktoś wyżej pisał że różnią się wielkością) i miałbym zarys tego,jakieś obudowy potrzebujesz. Co do obudowy, to odsyłam znowu do Tomskiego - który to od czasu do czasu ma dostęp do maszyny którą można wycinać przeróżne rzeczy w metalu.

Gdyby okazało się,że płyta główna jest gdzieś za duża, to znajdą się specjaliści, którzy ją nieco skrócą...

...żartuje oczywiście, choć takowi na forum istnieją, to osobiście nie polecam korzystania z ich usług.

To chyba tyle.
Pozdrawiam

[#10] Re: Amiga 1200, płyta główna - wymiary

@inco, post #9

Dokładnie, desktop to jest to, powinni w to pakować pecety :)

[#11] Re: Amiga 1200, płyta główna - wymiary

@jaa2, post #10

Desktop to jest to, dopóki nie ma się karty od fazy5 i nie zamyka się trapdoor. W ogólnym rozrachunku pomysł nie jest zły. Ja już od roku kombinuję obudowę do Amigi 1200. Po prostu nie chcę, żeby mi zajmowała połowę biurka (jak teraz).

[#12] Re: Amiga 1200, płyta główna - wymiary

@inco, post #9

Generalnie raczej Amiga będzie używana raczej rzadko, jednak to nie zmienia mojego podejścia. Ja zawsze w tym okresie chłodnym coś majsterkuje, bo jakoś trzeba to przetrwać :D a teraz na tapetę biorę przyjaciółkę.
Jak już wspominałem będzie to projekt autorski i raczej nie będzie miał on nic wspólnego z klasycznymi obudowami, niezależnie od rodzaju. Niestety nie mam jeszcze żadnych szkiców bo takowe będę robił jak już wszystkie elementy zakupie, które planuje tu zainstalować.

Pozdrawiam
Ryhawa

[#13] Re: Amiga 1200, płyta główna - wymiary

@Ryhawa, post #12

Piszesz, że Amiga będzie używana rzadko,ale nie napisałeś czy chcesz ją jakoś znacząco rozbudować .Jeżeli chcesz to zrobić tanim kosztem to proponuje dorzucić jakiś cdslim , może dodatkową zewnętrzną stacje dyskietek (która de facto można umieścić wew. Twojego pudełka)

Skoro jesteś już zdecydowany to proponuje zrobić obudowę pod dalszą rozbudowę :) . Zawsze warto zostawić gdzieś w obudowie te 2-3 cm więcej,czyli nieco ją poszerzyć i mieć kiedyś tam możliwość rozbudowy w jakieś karty turbo,ramy i inne duperele. Takie jest przynajmniej moje zdanie, oczywiście zrobisz jak zechcesz.

Pozdrawiam.

[#14] Re: Amiga 1200, płyta główna - wymiary

@Ryhawa, post #1

Projekt poległ czy tylko nic o nim nie słychać?
[#15] Re: Amiga 1200, płyta główna - wymiary

@Ryhawa, post #1

Zamień obudowę A1200 z Atari Flaconem :) Będzie fun
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem