[#1] Dopus4 i przglądanie archiwów
Za pierun nie mogę dojść co jest potrzebne do łażenia np. po archiwach lha jak po katalogach z poziomu DOpus4. Na mojej 1200/3.9 chodzi to od razu, na A2000/3.9 listuje mi tylko archiwum. CO trzeba zainstalować?

[#2] Re: Dopus4 i przglądanie archiwów

@radzik, post #1

xadmaster.library. w dodatku musi być ta biblioteka już aktywna (otwarta) więc przed odpaleniem opusa trzeba z niej choć raz skorzystać w danej sesji.

[#3] Re: Dopus4 i przglądanie archiwów

@altcomputing, post #2

A w konfiguracji Opusa coś trzeba zmienić?

[#4] Re: Dopus4 i przglądanie archiwów

@radzik, post #3

Odpal DOpusa z cli (możesz też zrobić sobie ikonkę startującą) z parametrem -X -x

Np. directoryopus -X -x

lub w ikonce .info DOpusa, uaktywnij (wykasuj nawiasy) FORCEXAD i FORCEXFD.
Oczywiście musisz mieć zainstalowany pakiet XAD i/lub XFD.

Dodane: Stare wersje DOpusa tego nie obsługłują. Tylko te, którymi zajmował się Jacek Rzeuski (choć nie wiem czy działa to od pierwszych jego wersji czy następnych).

Ostatnia modyfikacja: 10.08.2010 00:27:02
[#5] Re: Dopus4 i przglądanie archiwów

@Andrzej Drozd, post #4

I w ten sposób nieświadomie podpowiedziałeś mi jak to zrobić żeby tej biblioteki nie trzeba było ręcznie ładować przed odpaleniem Opusa :)

Dzięki!

[#6] Re: Dopus4 i przglądanie archiwów

@altcomputing, post #5

Spoko, oprócz trollowania, mam też tam jakieś przebłyski inteligencji. :)

A tak poważnie, to najwieksze problemy są z zainstalowaniem XAD, ponieważ instaler coś szwankuje, a właściwie skrypt. Czasami idzie ok, a czasami trzeba dokładnie przeanalizować user-startup/startup-sequence. A oprócz głownego instalatora, trzeba zrobić updejty do najnowszych wersji. Aby sprawdzić czy XAD dobrze jest zainstalowany, warto przetestować go za pomocą Voodoo-X. Może ktoś nie wie, to napiszę że jest to rozpakowywaczka archiwów za pomocą XAD. :)
Zresztą z nowym Voodoo-X też są problemy, bo potrzebuje on nowych klas MUI oraz ikonek w górnym menu.
Tak czy inaczej gdy już jest OK, to DOpusem można śmigać po archiwach tak jak na Total Commanderze. :)
[#7] Re: Dopus4 i przglądanie archiwów

@Andrzej Drozd, post #6

Ja dodam, że kiedyś się tym ostro bawiłem i, przynajmniej u mnie, bardzo często to wieszało DOpusa. Odpuściłem więc sobie i przeglądanie archiwów wykonuję przy pomocy Voodoo-X.

[#8] Re: Dopus4 i przglądanie archiwów

@Andrzej Drozd, post #6

No dobra, nie działa. Czyli co z tym XADem może być nie tak?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem