[#1] Amiga 1200 nie zawsze się uruchamia
Witam Panów!

Od razu przeproszę, jeśli umieściłem temat w niewłaściwym miejscu, jednak pobieżne przeszukanie forum nie pomogło mi znaleźć odpowiedzi na poniższe pytanie.

Co może być przyczyną niestabilnej pracy Amigi 1200 - jest to wersja goła, bez żadnych dodatków (jeśli nie liczyć podpinanej niekiedy dodatkowej stacji dysków). Od jakiegoś czasu Amiga nie zawsze chce się uruchomić - po włączeniu zasilania pokazuje się jedynie czarny ekran (kontrolka zasilania się świeci), czasem jest to ekran zielony lub czerwony, raz zdarzył się czarny ekran i przydźwięk). Po kilku resetach zwykle udaje się Amigę włączyć i działa wtedy bez zarzutu, bardzo stabilnie - nawet po kilka godzin. Myślałem, że może problem z zasilaczem (gdyby np. jeden z przewodów uległ pęknięciu, ale gdy już sprzęt zostanie uruchomiony wyginanie przewodów zasilania nie powoduje wyłączenia się Amisi). Płyta wygląda czysto, kondensatory nie są spuchnięte. Brakuje mi pomysłu w tej kwestii niestety. Dodam jeszcze, że Amiga będzie jednym z elementów - by tak rzec - wyposażenia turnieju w Sensible World of Soccer już za 10 dni (Wrocław, kilkadziesiąt osób w tym goście zza granicy) i chciałbym uniknąć nieprzyjemnej niespodzianki w postaci niedziałającego sprzętu. Proszę o pomoc!

Dziękuję, pozdrawiam!

Marek Januszewski
dior
[#2] Re: Amiga 1200 nie zawsze się uruchamia

@dior, post #1

Witam,
Dział jak najbardziej właściwy.
Pytanie i rada zarazem: Czy sprawdziłeś z innym zasialczem? Z własnego doświadczenia polecam zasilacze "ciężkie" od A500.
[#3] Re: Amiga 1200 nie zawsze się uruchamia

@stachu100, post #2

Amiga pracuje właśnie z zasilaczem ciężkim, od ponad roku - odkąd ją posiadam - nie było nigdy kłopotów. Mam jednak też zasilacz mniejszy, "lekki", muszę tylko zlutować część przewodów i przetestuję - może dojdzie do jakiejś poprawy. Dzięki za odpowiedź, czy ma ktoś jeszcze jakąś sugestię?
[#4] Re: Amiga 1200 nie zawsze się uruchamia

@dior, post #3

oby nie "zimne luty"...

[#5] Re: Amiga 1200 nie zawsze się uruchamia

@dior, post #1

Albo kondensatory...
[#6] Re: Amiga 1200 nie zawsze się uruchamia

@dior, post #1

Poruszaj ROMami (lekko podważ, następniei dociśnij).

[#7] Re: Amiga 1200 nie zawsze się uruchamia

@11MASTEr, post #6

Dzięki za sugestie Panowie. To chyba postąpię tak: zorganizuję sobie zasilacz do PC i przelutuję amigową wtyczkę, pewnie zapewni to odrobinę stabilniejszą pracę. Zerknę od spodu, czy nie ma jakichś wyraźnych zimnych lutów, może wymienię elektrolity i wyczyszczę sloty na romy. Zobaczymy, jaki da to efekt. Jeśli ma ktoś jeszcze jakieś propozycje, to będę bardzo zobowiązany. Dzięki serdeczne! ;)

Ostatnia modyfikacja: 11.08.2010 14:35:58

Ostatnia modyfikacja: 11.08.2010 14:36:35
[#8] Re: Amiga 1200 nie zawsze się uruchamia

@dior, post #7

Bardzo dobry plan! OK
Jeżeli to co napisałeś nie pomoże to zostaje tylko wymiana kondensatorów elektrolityczych.
Lub wymiana całej płyty jeżeli nie chcesz baiwć się w wymianę kondensatorów i ew. szukanie zimnych lutów. Cenowo też wychodzi taniej niż naprawa. I nerwów mniej zmarnujesz. ;)
[#9] Re: Amiga 1200 nie zawsze się uruchamia

@dior, post #1

W przypadku zimnych lutów ciężkich do wykrycia może pomóc wygrzewanie płyty w odpowiednim punktcie, czytałem też, że można użyć piekarnika (nie wolno kikrofalówki) i wygrzać taką płytę przez 5 lub więcej minut w temperaturze 180 stopni.

[#10] Re: Amiga 1200 nie zawsze się uruchamia

@rafgc, post #9

Z tym piekarnikiem gazowym (lub elektrycznym) to bym uważał...
Działa to znakomicie w przypadku padniętych nowoczesnych kart graficznych. Problemem są kondensatory elektrolityczne. Na kartach graficznych są montowane polimerowe (ew. dobrej jakości aluminiowe) i im temperatura 180 stopni przez kilka minut niestraszna.
Znam osobę która w ten sposób naprawiła jakiegoś mocnego GF do PC.

Niestety kondensatory na A1200 są wykonane w starej technologii i na dodatek mają już sporo lat za sobą. Po podgrzaniu w piekarniku w najlepszym wypadku stracą pojemność do zera a w najgorszym przypadku wyleją lub wystrzelą...
Ogólnie nie polecam do A1200.
[#11] Re: Amiga 1200 nie zawsze się uruchamia

@stachu100, post #10

Amisię rozebrałem, przeczyściłem sloty romów, żadnych zimnych lutów nie zauważyłem - piękny montaż powierzchniowy ;) Teraz wydaje się, że działa stabilnie, bez problemu się włącza i wyłącza. Mam nadzieję, że to był tylko drobiazg, dzięki za wszystkie sugestie :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem