[#1]
Amiga 1200 nie zawsze się uruchamia
Witam Panów!
Od razu przeproszę, jeśli umieściłem temat w niewłaściwym miejscu, jednak pobieżne przeszukanie forum nie pomogło mi znaleźć odpowiedzi na poniższe pytanie.
Co może być przyczyną niestabilnej pracy Amigi 1200 - jest to wersja goła, bez żadnych dodatków (jeśli nie liczyć podpinanej niekiedy dodatkowej stacji dysków). Od jakiegoś czasu Amiga nie zawsze chce się uruchomić - po włączeniu zasilania pokazuje się jedynie czarny ekran (kontrolka zasilania się świeci), czasem jest to ekran zielony lub czerwony, raz zdarzył się czarny ekran i przydźwięk). Po kilku resetach zwykle udaje się Amigę włączyć i działa wtedy bez zarzutu, bardzo stabilnie - nawet po kilka godzin. Myślałem, że może problem z zasilaczem (gdyby np. jeden z przewodów uległ pęknięciu, ale gdy już sprzęt zostanie uruchomiony wyginanie przewodów zasilania nie powoduje wyłączenia się Amisi). Płyta wygląda czysto, kondensatory nie są spuchnięte. Brakuje mi pomysłu w tej kwestii niestety. Dodam jeszcze, że Amiga będzie jednym z elementów - by tak rzec - wyposażenia turnieju w Sensible World of Soccer już za 10 dni (Wrocław, kilkadziesiąt osób w tym goście zza granicy) i chciałbym uniknąć nieprzyjemnej niespodzianki w postaci niedziałającego sprzętu. Proszę o pomoc!
Dziękuję, pozdrawiam!
Marek Januszewski
dior