[#1] A1200 i CF błędy przy kopiowniu plików?
Witam serdecznie.

Czy zdarzyło się komuś żeby przekopiowane w dowolny sposób (czy to przez WinUAE-KabelUSB, IDE w A1200 dwa dyski podłączone razem) pliki były uszkodzone? Pytam bo nie wiedzieć czemu odnajduje co chwilkę jakieś uwalone pliki na karcie CF po takim kopiowaniu. Wcześniej na dysku HD, który przypadkiem też pada powoli (29 relokowanych sektorów) pliki te w tym przypadku .mod spakowane .pp działają normalnie... znaczy się znalazłem jedną szt uszkodzoną i na jednym i drugim ale inne odnalezione odtwarzają się ok. Ale to nie wszystko, nie mogę znaleźć nic innego co by tak padło jak moduły protrakera.
Dysk przygotowany chyba już ze wszystkimi możliwymi zasadami i tak: MaxTransfer FE00 (wcześniej dawałem FFFF) partycje pozakładałem zasięgając wiedzy w Amiga1200CF-v0_8.pdf. Nawet karta jest bardzo podoba do tej w opisie. Jakieś sugestie albo coś? :)

Czy może problemem może być FFS? Czy wartu tu sprubować SFS/0? System to AOS3.9 BB4, LoadEIDE (i bez niego też :) ) inne łatki...

P.S.
Teraz przegrywam zawartość dysków spakowane do pojedynczych plików pod WinUAE z dysku IDE (klasycznego) na ten CF i będę rozpakowywać. Archiwa sprawdziłem pod Windows 7-zip-em i były sprawne. Coś to może wykluczy, ale sam już nie wiem co :)

Pozdrawiam
Thom

Ostatnia modyfikacja: 11.08.2010 22:39:53
[#2] Re: A1200 i CF błędy przy kopiowniu plików?

@Thom/CT, post #1

sprawdz styki karty turbo. u mniej ka byly brudne to sporo plikow poazaywalo bledy a nawet twardziel ponoc mial bdy. po przeczysczeniu znikalo magicznie
[#3] Re: A1200 i CF błędy przy kopiowniu plików?

@Valwit, post #2

Witam,

Wygląda na to że pomogło czyszczenie. Pliki się rozpakowały bez błędów z tym że poczyniłem dodatkowe zmiany takie jak SFS/0 na wszystkich partycjach poza systemową, troszkę większe klastry.
Co ciekawe pliki rozpakowały się nawet przy maxtransferze domyślnym.

Może teraz będzie mniej zwałek systemu i programów zwalanych na technologię ;)

Dziękuje za podpowiedź i pozdrawiam
Thom

[#4] Re: A1200 i CF błędy przy kopiowniu plików?

@Valwit, post #2

Witam,

A znasz może jakiś sposób na "szybkie" sprawdzenie czy karta turbo już nie przekłamuje? Jakoś ponowne kopiowanie wszystkiego wydaje się bez sensu. :)
I jeszcze jedno... czy to możliwe że CF przekłamywała a zwykły HDD nie? Czy to wogule możliwe czy raczej przeoczyłem?

Pozdrawiam
Thom

Ostatnia modyfikacja: 30.08.2010 05:06:01
[#5] Re: A1200 i CF błędy przy kopiowniu plików?

@Thom/CT, post #4

md5sum pliku? zrob na pececie i na ami, jeak beda przklamania to zobaczysz roznice
[#6] Re: A1200 i CF błędy przy kopiowniu plików?

@Thom/CT, post #4

Weź troszkę obrazków i kopiuj w te i wewte. Gdy bedziesz mógł je później pooglądać to wszystko OK, jak nie to nie masz odpowiedź.

[#7] Re: A1200 i CF błędy przy kopiowniu plików?

@Valwit, post #5

Witam,

Czy samo tworzenie crc może się nie udać? Czy plik trzeba wcześniej poprzewalać na dysk i spowrotem?

A obrazki to dobry "naoczy" patent :)

Pozdrawiam

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem