[#1] nowy monitor z Amigą
zastanawiam się nad kupnem nowego monitora do mojego PC i chciałbym mieć wreszcie Amigę na jednym biurku więc trochę pod tym kontem też wybieram. Trafiłem przez przypadek na monitor, który obsługuje odchylanie poziome w zakresie 24-67kHz. Więc teoretycznie może wyświetlić np tryby DblPAL i Super72 800x600. Tyle, że to nowy monitor więc aspekt ma 16:9 a nie 4:3. Czy w takim razie taki monitor będzie rozciągał obraz z Amigi czy będzie wyświetlał go poprawnie tzn. z czarnymi pasami po bokach?
[#2] Re: nowy monitor z Amigą

@mars, post #1

to wszystko zależy od modelu monitora i jego funkcji. Ja na przykład u siebie na moim 27" FullHD LCD mam różnego rodzaju opcje do wybrania. Szczerze myślałem że będą gry wyglądać strasznie na nim ale się pomyliłem.. gry wyglądają wręcz wyśmienicie...

[#3] Re: nowy monitor z Amigą

@bombermax, post #2

właśnie, zapomniałem o modelu, to BENQ G920Wa, a Ty jakiego uzywasz?
[#4] Re: nowy monitor z Amigą

@mars, post #3

LG M2762D ... hmm ściągnij jeśli to możliwe instrukcje ze strony domowej do tego benka i sprawdź czy masz opcje rozciągania ekranu pod różne proporcje

EDIT:

a może byś chciał coś z LG? POLECAM!

np ten model:
http://allegro.pl/item1185131122_piekny_lg_m197wdp_pc_tv_mpeg_4_f_vat_gw_36.html

cenowo podobnie a masz tutaj TV i Monitor w 1 o świetnych parametrach

Ostatnia modyfikacja: 12.08.2010 00:15:23
[#5] Re: nowy monitor z Amigą

@bombermax, post #4

cenowo podobnie a masz tutaj TV i Monitor w 1 o świetnych parametrach

Z tym bym dyskutował.
Rozdzielczość 1366x768 w monitorze komputerowym to nie są dobre parametry na dzień dzisiejszy, chyba że ten monitor ma być tylko i wyłącznie do podpinania Amigi.
Wolał bym dopłacić sto trzydzieści zł i kupić 22 calowy z FullHD czyli z 1920x1080.
http://allegro.pl/item1177979673_tv_lg_22_m227wdp_full_hd_mpeg_4_gw_0_pixli_nowy.html

Pozdrawiam
[#6] Re: nowy monitor z Amigą

@bombermax, post #4

Wbudowany tuner to fajna rzecz, chociaż przyznam, że zależałoby mi na większym workbenchu tylko że 800x600 to w końcu tryb z przeplotem, jak to wygląda na monitorach lcd? czy mruga nieznośnie?
[#7] Re: nowy monitor z Amigą

@mars, post #6

Panele mają funkcję która niweluje migotanie ale nie do końca.
Działa to z opóźnieniem który daje ciekawy efekt, wskoczy nowy ekran i całość migocze przez sekundę góra dwie potem jest stabilne, zamkniesz, otworzysz czy przesuniesz okno i fragment gdzie obraz się zmienił miga przez sekundę, ruszysz kursorem i za nim się ciągnie migoczący ogon, dla niektórych jest to bardziej drażniące migotanie ciągłe całości.
Jak chcesz ekran 800x600 lub większy to karta graficzna, kombinowane tryby wyciskające coś takiego z Amigi nadają się do pooglądania a nie do ciągłej pracy w takich rozdzielczościach.

Pozdrawiam
[#8] Re: nowy monitor z Amigą

@RadoslawF, post #7

to co opisujesz ..nie wystepuje przy rzutniku LDP opartych na LEDach
mam A600 podlaczony do niego i ekran w palu 640x512 nic nie migocze ani zadnych dzwinych warkoczy .. potwierdzone

[#9] Re: nowy monitor z Amigą

@HOŁDYS, post #8

Potwierdzam, na rzutniku Led rozdzialki amigowe "lanced" nie migaja.

[#10] Re: nowy monitor z Amigą

@RadoslawF, post #5

1366x768 jest w zupełności wystarczającą rozdzielczością dla 19". Na rynku można spotkać TV które mając 42" mają jeszcze HD Ready (nie wspominając że 1366x768 to wiecej niż HD Ready). W domu u siebie mam jeszcze LG 42LG3000 który ma matryce HD Ready, ja natomiast mam FullHD i szczerze przyznam że grając czy to na XBOXie moim czy brata czy też na PS3 albo podpinając PC tu i tam nie ma rożnicy jeśli chodzi o jakość wyświetlania. Telewizory HD Ready wyświetlają 720p ale przyjmują też sygnał 1080 i skalują go w dół do swojej rozdzielczości którą są w stanie wyświetlić (nie ma żadnych skutków ubocznych, przykładowo XBOX 360 czy PS3 wykrywa dany TV przez HDMI i zezwala dla HD Ready włączyć 1080). Także cała zabawa jeśli chodzi o standard HD to bujda...
Miałem także szkolenia, jako że 3lata pracowałem właśnie w tym dziale, w najbardziej znanej sieci elektromarketów i proszę mi wierzyć że to co tam usłyszałem mnie przerosło po prostu. FullHD przydaje się do TV o naprawdę sporych rozmiarach matrycy i jeżeli ktoś chce oglądać rzecz jasna filmy które wyszły w rozdziałce 1920x1080 Blu Ray .. choć nikt nie ogląda filmów z odległości 10cm... przy odległości od 50cm od ekranu matryca czy to HD czy FullHD już całkowicie przestaje mieć znaczenie...

1366x768 jest w zupelnosci wystarczajace jak na TV 19" FullHD mija się całkowicie z celem tutaj, chyba że kupisz po to żeby mieć nalepke FullHD na obudowie albo nosić lupe ze sobą (w 19" czy 22" mieć 1920x1080 w desktopie to masochizm!)

różnego rodzaju opinie potwierdzaja to ze dopiero przy sporych matrycach jest zalecana większa rozdziałka

natomiast kolego co do "migotania" to znowu jest tutaj nieprawidłowa informacja.. jeżeli posiadasz nowszą matrycę (tak jak u mnie) która potrafi wytworzyć odświeżanie 75Hz i więcej i dodając do tego 5ms czas reakcji, owego migotania nie ma! Posiadam TV 32" CRT 50Hz.. migotanie jest.. u mnie na moim LG go nie ma!

Ostatnia modyfikacja: 12.08.2010 13:50:23

Ostatnia modyfikacja: 12.08.2010 13:53:23
[#11] Re: nowy monitor z Amigą

@bombermax, post #10

Miałem wrażenie że rozmawiamy o TV który ma być podpięty pod komputer i służyć jako monitor komputerowy. Ale widać tej opcji na szkoleniu marketoidów z supermarketów nie było.

pozdrawiam
[#12] Re: nowy monitor z Amigą

@RadoslawF, post #11

Ej no też mi o to chodzi..mając na myśli TVbrałem TV/Monit w jednym
tak mam podpięty mój LG 27"

ale masz racje na szkoleniu o tym nie było I jeśli jest mowa o samym monitorze tylko to sytuacja jest troche inna..

I nie marketoid Tylko nie dla idiotów he he

Ostatnia modyfikacja: 12.08.2010 14:11:21
[#13] Re: nowy monitor z Amigą

@bombermax, post #12

Nie zapominajcie o tym , żeby wyświetlić np:DblPal na jakimkolwiek monitorku
trzeba zaopatrzyć się w takie coś jak przejściówka do monitora bo bez tego
będzie bieda :D .Bezpośrednio nie da rady chyba że przez odpowiednio spreparowany kabelek . :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem