[#1] wentylator do gniazda fdd
chciałbym bardzo usunąć dodatkowy zewnętrzny zasilacz którym napędzam wentylatorki, wiec postanowilem podłączyć je do gniazda zasilania fdd, zamiast stacji, której i tak już nie używam. Zrobiłem małą kilkusekundową próbe - podłączyłem wszystkie kabelki ( jest mała różnica, że zamiast żółtego w Amidze jest brązowy kabel(?)), 2 wentlatorki podłączone są przez rozgałęźnik. Niby się kręcą, nawet cicho, ale czy to jest bezpieczne dla sprzętu, czy moge sie spodziewać jakichś atrakcji? Do Amigi zwykle nie jest podłączone nic prócz karty CF i Blizzarda?
[#2] Re: wentylator do gniazda fdd

@mars, post #1

Mam podpiety do tego gniazda jeden wentylatorek ktory mi chlodzi Voodoo3. Tyle tylko ze ja mam zasilanie przez Mediatora.
W kazdym razie zadnych negatywnych skutow z tego powodu nie mialem.
[#3] Re: wentylator do gniazda fdd

@mars, post #1

Ja mam mały wiatraczek 4cm x 4cm zasilany z płyty głównej (rozgałęziam na wiatrak i stację dyskietek). Problemów póki co nie było żadnych.

Co do kolorów to czarny do czarnego , bo to masa, także bez znaczenia , brązowy do czerwonego a czerwony do żółtego. Tak przynajmniej jest u mnie.

Pozdrawiam

[#4] Re: wentylator do gniazda fdd

@mars, post #1

Myślę, że nie powinno być problemów. Ja do tego gniazda miałem podłączone zasilanie CD-ROMa (5 i 12V) i działało bez problemu. Tutaj jest napisane, że dość mały prąd wychodzi na linii 12V : http://www.hardwarebook.info/Amiga_External_Diskdrive , ale bym się tym nie przejmował. Możesz sobie zmierzyć miernikiem prąd pobierany przez wiatraczek.

[#5] Re: wentylator do gniazda fdd

@gorzyga, post #4

To gniazdo musi uciągnąć co najmniej z 10W, łaski nie robi - przecież tam się podpinało dyski 3,5 cala na przelotkach, a taki dysk (pomijając serie green itp) ciągnie około 5-6W jak się nudzi.
Co więcej, zanim przełożyłem Amigę do innej obudowy, wisiały mi na tym gnieździe dwa dyski na wystruganym kabelku i też dawało radę, tylko się komputer wieszał gdy się rozpędzały (pewnie cały zasilacz przysiadal, rozpędzający się dysk 3,5 cala na luzie potrafi zassać z 15W).

Ostatnia modyfikacja: 13.08.2010 19:21:18
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem