[#1] Pinout gniazda 'światełek' A600
Czy posiada ktoś rozpiskę tego gniazda ?
Oryginalną płytkę ze światełkami gdzieś posiałem. Obecnie usiłuję podłączyć przedni panel, podbiłem z miernikiem i okazuje się że na gnieździe mam na przemian masa/+5V/masa/+5V, czyli coś jest nie tak. Nic się przy tym nie zmienia, niezależnie od aktywności HDD/stacji.

[#2] Re: Pinout gniazda 'światełek' A600

@TJM, post #1

No już odkryłem metodą prób i błędów, patrząc na gniazdo mając je pinami do dołu idzie od lewej: HDD, Floppy, Power i na końcu GND.
W moim przypadku problem leżał w rozlanym niedalekim kondensatorze, skubaniec padł chyba z nagłego przemęczenia po wcześniejszym przestoju.

[#3] Re: Pinout gniazda 'światełek' A600

@TJM, post #2

Mógłbyś zrobić jakiś schemat/zdjęcie i to opisać?

Pozdrawiam

[#4] Re: Pinout gniazda 'światełek' A600

@inco, post #3

Nie ma co chyba zdjęcia robić, przecież to złącze takie samo jak w stacji dyskietek i taka wtyczka tam pasuje. Wygląda to tak:

http://a.imageshack.us/img716/9521/schemath.png

Diody trzeba podłączyć przez rezystory katodami do masy, użyłem tzw. superjasnych i wystarczyły rezystory 470R, ze zwykłymi mogą być konieczne mniejsze.
Zepsuć nic się tam nie da, można podłączać nawet na chybił trafił.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem