[#1] A1200 - wszystko na miejscu?
Witam,
Mam okazje tanio wyrwać płytę główną do A1200, sprawną. Z komputerem jeszcze do czynienia nigdy nie miałem, w ogóle z [prawie] żadną Amigą nie miałem.
W związku z tym mam pytanie:
Tej (http://img717.imageshack.us/gal.php?g=p1060507k.jpg) płycie nic nie brakuje? I co to za miedziany drucik po lewej stronie na ostatniej fotce? Czemu to ma służyć?

Pozdrawiam!

[#2] Re: A1200 - wszystko na miejscu?

@krzaczor93, post #1

Siemano. Na sam przód, to napisz kto lub co Cię przekonało do Amigi. Zbierasz stare komputery?

[#3] Re: A1200 - wszystko na miejscu?

@krzaczor93, post #1

Wygląda jakby brakowało obudowy, klawiatury i stacji dysków, a ten drucik, to pewnie ktoś wlutował, bo pękła albo spaliła się jakaś ścieżka.

[#4] Re: A1200 - wszystko na miejscu?

@rafgc, post #3

@paralax
Zbieram stare komputery, ale tylko je kolekcjonuję - leżą, od czasu do czasu je odpalę. Co do Amigi - sam się przekonałem do tej platformy, chcę trochę poamigować, zapoznać się z systemem, pograć (najważniejsze) - emulatory mnie nie przekonują.

[#5] Re: A1200 - wszystko na miejscu?

@krzaczor93, post #1

Najpierw się zastanów dlaczego tanio ?
Może płyta nie jest do końca sprawna i nadaje się tylko na magazyn części zamiennych a może dokupienie całej reszty w detalu będzie dwa razy droższe niż kompletna i działająca Amiga ?
Dla kogoś kto nie zna się na Amigach taka płyta do mina.

Pozdrawiam
[#6] Re: A1200 - wszystko na miejscu?

@rafgc, post #3

A ten drucik to nie podbiera czasem jakiegoś sygnału z portu zewnętrznej stacji? Nie było coś na rzeczy przy używaniu pecetowych napędów FDD?

[#7] Re: A1200 - wszystko na miejscu?

@rafgc, post #3

Na moje to płyta escomowa, a ten drucik to fix dla pecetowej stacji dyskietek.

Sam stałem się posiadaczem takiej płyty jakiś czas temu. Floppa do tej pory nie podłączyłem, ale kupiłem na allegro kolejno: klawiaturę, zasilacz i obudowę (niestety niekompletną, ale ważne że trzyma wszystko "w kupie").

Po podłączeniu przejściówki IDE44/CF i zainstalowaniu ClassicWB - Amisia stała się używalna. Druga sprawa, że największą frajdą było uruchomienie całości, a na robienie cokolwiek (choćby granie), czasu niestety brak.
[#8] Re: A1200 - wszystko na miejscu?

@zyga64, post #7

Udało mi się odczytać z płyty, że to Commodore 1992, Amiga 1200HD US ASCII. No i ma WB 3.1.

Ten drucik to chyba nie jest fabryczne?

Ostatnia modyfikacja: 15.08.2010 17:15:40
[#9] Re: A1200 - wszystko na miejscu?

@krzaczor93, post #8

Mam taki sam Board (rezerwa ;)) jak na Twoich zdjeciach.
A wiec to jest Amiga produkcja ESCOM Board REV 2.B , drucik ten nie jest fabryczny, zostal przelutowany tak a zeby „oryginalne“ stacje dyskow zostaly rozpoznywane na tym Boardzie.

Na pierwszy rzut oka wydaje sie ze wszystko jest na swoim miejscu ale tak jak juz jeden z kolegow powiedzial do zestawu brakuje stacji dyskow i klawiatory a bez tego to raczej zbyt wielkiej frajdy nie bedziesz mial chyba ze szukasz Amige za szybe. ;)

Ostatnia modyfikacja: 15.08.2010 19:26:25
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem