[#1] która rewizja płyty?
Witam.
Całkiem niedawno nabyłem Mediatora i interfejs FastATA.
Całość napędzana jest Apollem 1240/40 na płycie rev. 2B.
Przyznam że średnio jestem zadowolony ze stabilności.
Macie jakieś doświadczenia z innymi rewizjami płyty A1200
w podobnym konfigu?

[#2] Re: która rewizja płyty?

@sebar27, post #1

http://www.amibay.com/showthread.php?t=8423&page=3

Czytaj od postu #25

Od siebie dodam że w dwóch przypadkach jak sprzedałem Blizzarda PPC (100% sprawnego) to ludzie nie mogli ich uruchomić na swoich A1200. Wymiana zasialcza też nie pomogła.
Pomogła dopiero wymiana płyty A1200 na inną rewizję.
Ja mam 1D4 i przyznam że "łyka" wszystko. No może prawie wszystko - z jedną kartą Blizzard PPC miałem problemy żeby wystartowała - jak wystartowała to działało.

Także polecam zapoznać się z tematem "timing fix", może pomoże.
[#3] Re: która rewizja płyty?

@stachu100, post #2

Dzięki za szybką odpowiedź. Opis wygląda zachęcająco więc pobawię się tymi fixami do rev. 2B. Czemu wcześniej na to nie trafiłem? :)

Mam jeszcze wątpliwości co do wersji 68040.library? Którą polecasz?

[#4] Re: która rewizja płyty?

@sebar27, post #3

Polecam te z pakietu AmigaSYS 4 AGA. Nie wiem która to wersje ale mając zainstalowany ten system wszystko chodziło: 020 bez FAST-u (wiadomo, nie wszystko się wczytywało), Apollo 1240 od 25MHz do 40MHz, z różnymi konfiguracjami pamięci, Apollo 1260 też różnej maści, Blizzardy 1240, 1260, blizzardy PPC 040 i 060 chodziło wszystko bez zająknięcia.

Po prostu wymieniałem jedno turbo i wkładałem drugie i zawsze wszsytko działało. Zero myślenia.

Aż kiedys przez przypadek zapuściłem instalatora z dyskietki instalacyjnej Blizzarda 1260.
No i jak włożyłem Apollo 1240 to lipa....
Blizzard 1240 działał bez problemu...
Musiałem z innego dysku z AmigaSYS 4 AGA zgrać biblioteki + setpatch i dopiero Apollaki 1240 zadziałały.

Nie pamiętam które to wersje, ale na upartego możesz nawet teraz ściągnąć sobie instalkę i update R1.3 i wyciągnąć te biblioteki i setpatch-a.

Naprawdę polecam AmigaSYS 4 AGA. OK
[#5] Re: która rewizja płyty?

@stachu100, post #4

Hmm. Jakoś nie mogę się przekonać do gotowców ale potestuję ;) Jeszcze raz dzieĸi za wyczerpujące odpowiedzi.

[#6] Re: która rewizja płyty?

@sebar27, post #5

Po bojach z ok. 10 płytami A1200 rev 1D4 i rev 2B stwierdzam co następuje:

- w obu rewizjach często potrzebny jest timing fix

- po wykonaniu timing fixa obie rewizje wydają się być tak samo stabilne

- generalnie timing fix jest remedium na większość problemów ze stabilnością A1200 i kart turbo

- zdarzyło mi się raz że aby karta z 040 działała poprawnie musiałem wpiąć zasilanie dodatkowo do złącza stacji dysków, inaczej komputer działał niestabilnie mimo bardzo mocnego zasilacza

- rev 2B jest ciekawszą propozycją dla chcących samodzielnie przełożyć A1200 do towera bo posiada nieudokumentowane złącze do klawiatury pozwalające łatwo podpiąć zewnętrzną klawiaturę

- zalecam zrobienie timing fixa wszystkim! posiadacze A1200 by ESCOM raczej nie muszą go robić bo z tego co zauważyłem wszystkie płyty z ESCOMu miały go zaaplikowanego fabrycznie

- jeśli zaś chodzi o biblioteki dla kart turbo to ja nigdy nie miałem problemów z MMU.library i wchodzącymi w skład pakietu 68020 ~ 68060.library, ponadto potrafią one same wykryć typ procesora i dostosować się do niego automatycznie, dzięki czemu uzyskuje się uniwersalność systemu względem różnych kart i procesorów

Ostatnia modyfikacja: 18.08.2010 16:26:04

Ostatnia modyfikacja: 18.08.2010 16:26:57
[#7] Re: która rewizja płyty?

@altcomputing, post #6

Być może jeszcze za wcześnie na owacje na stojąco, ale po wykonaniu timing fixa, przepłukaniu wysokooktanowym etanolem krawędziówki, całego Apolla, mojego gardła i postawieniu czystego AmigaSYS 4, Amiga wkońcu zagadała. Męczę ją demkami, grami i empetrójkami jakieś cztery godziny i nie odnotowałem zwiechy. Jedyny mankament jaki zauważyłem, to to, że po wgraniu sterowników do kontrolera FastATA GOLD, system wywala mi błedy tuż po resecie. Po zahaszowaniu c:ata3.driver w startup-sequence system wstaje normalnie - oczywiście bez fastaty :(. Wobec tego czy może mnie ktoś poratować najnowszymi sterami do wersji GOLD? Elbox milczy od kilku dni, mimo ze telefonicznie obiecali mi dosłanie najnowszych.

[#8] Re: która rewizja płyty?

@sebar27, post #7

No!
Sterami do FastAT-y nie pomogę, nie używam...
[#9] Re: która rewizja płyty?

@stachu100, post #8

"Stable as a rock" - Amiga spokojnie przechodziła cała nockę na demku Quake, co się wcześniej nigdy nie przydarzyło. Z FastATA dałem ciała. Wcześniej na tradycyjnym dysku pięknie chodziło w trybie PIO5 a AmigaSYS 4 postawiłem na karcie CF. Ustawienie transferu w FastATA Prefs na PIO3 załatwiło sprawę. Odnośnie sterowników do kontrolera w wersji GOLD to dysponuję wersją 7.1, ktoś ma nowszą... najnowszą? Elbox to w ogóle odpowiada na emaile?

[#10] Re: która rewizja płyty?

@sebar27, post #9

Czasami z opóźnieniem ale odpowiada

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem