[#1] Amiga CDTV - Coś nie działa
Witam

mam problem z amiga cdvt

ponad 3 lata moja Amiga byla na strychu gdzie jest pelo kurzu itp.

gdy a zdjąłem ze strychu to rozkręciłem stacje dyskietek i wyczyściłem oraz zdjąłem tylko górna cześć obudowy amigi i i odkurzyłem szybko

ale gdy poraz 1 ja podłączyłem to zapalił sie zegarek jak zawsze i liczył czas (godzinę) ale gdy klikam przycisk POWER amiga się nie uruchamia.... nawet za pomocą pada... po 30 min takiego czuwania amigi wyłączyłem ja i znów połączyłem i gdy klikam w POWER to wszystkie światełka na panelu gdzie zegarek itp chwile się zaświecą i gasną, zostaje tylko parę światełek gdzie zegarek no to wyłączyłem z zasilania i połączyłem konsole ponownie i tak samo ale inne światła pozostali i tak ze 2 razy ale za 3 razem to jak podłącze zasilanie to nic nie działa nawet tryb czuwania (zegarek) jakby amiga nie miała zasilania wiec rozkręciłem obudowę sprawdzić co i jak i znowu nic tylko zasilacz się nagrzewa... to od montowałem napęd dyskietek i znów podłączam zasilane to nic się nie dzieje tylko odpala się wiatraczek przy zasilaczu i kreci się a amiga tak jakby nie maial zasilania nawet gdy klikam w POWER to nic sie nie dzieje tylko wiatraczek sie kreci z zasilacza a zasilacz się nagrzewa... i teraz tak ja zostawiłem i nie wiem co robić proszę o pomoc!!
[#2] Re: Amiga CDTV - Coś nie działa

@mrcybuch, post #1

Spróbuj jeszcze, po wciśnięciu Power, włączyć ją za pomocą pada.
I nie zapomnij o bateriach w padzie

Jeśli to nie to, to czy masz jakieś rozszerzenia, np. pamięci pod procesorem, przełączniki na zworkach - KS, trybu A500? Bedą wymagały sprawdzenia i ew. dociśnięcia.

[#3] Re: Amiga CDTV - Coś nie działa

@Skotos, post #2

Czyli mam docisnąć te podzespoły?
[#4] Re: Amiga CDTV - Coś nie działa

@mrcybuch, post #1

rozkręć zasilacz i sprawdź oba bezpieczniki, bankowo jeden poszedł OK

[#5] Re: Amiga CDTV - Coś nie działa

@bombermax, post #4

postaram sie jutro dac SSy tego zasilacza i sami stwierdzicie

zauważyłem ze jak podłącze stacje dyskietek to w zasilaczu nie kreci się wiatraczek a gdy odłączę to wiatraczek się kreci.. nawet gry przycisk power jest wyłączony
[#6] Re: Amiga CDTV - Coś nie działa

@mrcybuch, post #5

I to jest właśnie walnięty bezpiecznik :) 5minut pracy... po prostu zdejmij pokrywe od zasilacza i wymień bezpiecznik jeśli masz na zamianę a za chwilę będziesz się cieszył działającą CDTV

[#7] Re: Amiga CDTV - Coś nie działa

@bombermax, post #6

kurcze a masz jakiegos SSa jak to wygląda? jak nie to jutro dam swojego SSa to mi zaznaczysz co :D
[#8] Re: Amiga CDTV - Coś nie działa

@mrcybuch, post #7

eee.. hehhe proszę:
http://www.dak.com.pl/Bezpiecznik.gif
to był bezpiecznik
a tu zasilacz:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/11dd4a1843e8573f.html
i zaznaczyłem miejsce gdzie mniej więcej znajduje się bezpiecznik który poszedł... wydaje mi się na 100% że to bedzie wlasnie ten...
odkręcasz 2 śrubki, zdejmujesz pokrywę i do dzieła....

[#9] Re: Amiga CDTV - Coś nie działa

@bombermax, post #8

no faktycznie sa 2 ^^ i takie cos.. gdzie można kupić? albo jest może w jakimś starym ... urządzeniu jak radio moze?
[#10] Re: Amiga CDTV - Coś nie działa

@mrcybuch, post #9

tak powinien być... tylko sprawdź który poszedł (proszek zamiast drucika wewnątrz najczęściej..) i sprawdź oznaczenie. Stare radio jak najbardziej tylko sprawdź oznaczenie ile ma A bezpiecznik.

EDIT:
kupisz w każdym dobrym elektrycznym bądź serwisach..

Ostatnia modyfikacja: 18.08.2010 21:08:20
[#11] Re: Amiga CDTV - Coś nie działa

@bombermax, post #10

OK udało sie owinac 1 z tych bezpieczników drucikiem i działa ale pojawil sie problem

jak podlacze napęd dyskietek to znów sie dzieje jak napisałem... jak podłącze do pradu to ok czuwanie jest ale jak włączę to cos jest nie tak.. tak jak napisałem wyzej

wyłączyłem ja i znów połączyłem i gdy klikam w POWER to wszystkie światełka na panelu gdzie zegarek itp chwile się zaświecą i gasną, zostaje tylko parę światełek

czy zle skręciłem naped? pomożesz? :D

Ostatnia modyfikacja: 18.08.2010 21:18:03
[#12] Re: Amiga CDTV - Coś nie działa

@mrcybuch, post #1

Moja broken, ugh zepsuc sie. Bomberman, niesamowite ze to rozumiesz.

[#13] Re: Amiga CDTV - Coś nie działa

@mrcybuch, post #11

miałem symptony takie przy poprzedniej niesprawnej stacji. Odłącz stacje, włącz cdtv i napisz które swiatelka dokladnie sie "palą"

@Fazior

"Ja lubić Ty Uga Uga" - jakoś trzeba dać sobie radę ;)

Ostatnia modyfikacja: 18.08.2010 21:26:44
[#14] Re: Amiga CDTV - Coś nie działa

@bombermax, post #13

Uruchamiam amige no to ok wszystko sie pokaz. ekran powitalny itp..

ale jak podlacze napęd dyskietek to jak uruchomię amige to wszystkie światełka na panelu sie świeca i natychmiast gasną i zostają te które pokazują godzinę (nie wszystkie tylko parę i nie pokazuje cyfr tylko losowe części..)
[#15] Re: Amiga CDTV - Coś nie działa

@mrcybuch, post #14

uszkodzona stacja dyskietek. Nic więcej nie mogę Ci powiedzieć w tym temacie co jest już oczywiste... Miałem identyczną i nadal w sumie ją mam i dzięki niej już mi raz bezpiecznik poszedł...

Czas żebyś nabył inną OK

[#16] Re: Amiga CDTV - Coś nie działa

@bombermax, post #15

czyli mam kupić ten bezpiecznik?
[#17] Re: Amiga CDTV - Coś nie działa

@mrcybuch, post #16

szukałem na allegro

i znalazłem ten

http://allegro.pl/item1187802443_zewnetrzna_stacja_dyskow_do_komputerow_amiga.html

będzie pasować?
[#18] Re: Amiga CDTV - Coś nie działa

@mrcybuch, post #14

Pisales ze czysciles stacje dyskow. Czy rozlaczales moze naped po przewodu sygnalowego? Moze zle go podpiales spowrotem bo jesli dobrze pamietam to nie jest to zlacze w zaden sposob kluczowane.
O ile sama stacja nie jest uszkodzona jaki pisal jeden z kolegow wyzej.
[#19] Re: Amiga CDTV - Coś nie działa

@Phibrizzo, post #18

Owszem jest to też bardzo możliwe... Być może odwrotnie podpiąłeś tasiemkę stacji tak jak Phibrizzo pisze... Napisz czy posiadasz stacje wewnątrz której są: Kabel IDE (tasiemka) oraz kabelek od przesyłu prądu (końcówka biała) czy też idzie jedna taśma IDE?

@Phibrizzo

słuszne spostrzeżenie....

[#20] Re: Amiga CDTV - Coś nie działa

@bombermax, post #19

http://iv.pl/images/19440759794649861520.jpg

pokazuje wam screena jak podpoiłem

nie mogę inaczej podpiąć ponieważ kable sa wygięte w taki sposób ze nie da sie w 2 stronę podpiąć... ale mogę sie mylić

Edit@

jak sięgam pamięcią to pamiętam ze naped działał prawidłowo tylko ze mial problemy z odczytywaniem wiec mysle ze naped jest raczej dobry tylko cos zle skręciłem ale nie wiem właśnie co..: wygląda na dobrze ale pewny nie jestem

Ostatnia modyfikacja: 19.08.2010 09:18:45
[#21] Re: Amiga CDTV - Coś nie działa

@bombermax, post #19

Mała uwaga: IDE to nie nazwa typu kabla (taśmy) tylko konkretnego interfejsu, na pewno nie tego tutaj. :)

Tak samo jak SYMBIOS to nie BIOS. :) (padło kiedyś, gdzieś na PPA - nie pamiętam z czyich ust/klawiszy)

Pozdrawiam.

[#22] Re: Amiga CDTV - Coś nie działa

@Hareton, post #21

jeżeli tak... to możesz mi pokazać konkretnie co? bo naprawdę tyle elektroniki na moja głowę :O

edit

zrobilem jeszcze 1 SS

http://iv.pl/images/71766113158145324888.jpg

Ostatnia modyfikacja: 19.08.2010 10:09:15
[#23] Re: Amiga CDTV - Coś nie działa

@Hareton, post #21

wypowiedź nie na temat
IDE napisałem potocznie by lepiej kolega skojarzył... Skoro to nie interfejs IDE to czemu od razu nie napisałeś jaki? jak już musisz dożreć to zrób to chociaż konkretnie

@autor

niestety nawet screen w niczym mi nie pomoże.. skoro twierdzisz że tasiemka była dobrze wpięta... Poszukaj działającej stacji, to będzie najlepsze rozwiązanie. Nie kombinuj nic z tą bo jeszcze CDTV się znowu uszkodzi tym razem na stałe. To moja opinia.

[#24] Re: Amiga CDTV - Coś nie działa

@bombermax, post #23

i jeszcze 1

będzie pasować do cdtv? http://allegro.pl/item1187802443_zewnetrzna_stacja_dyskow_do_komputerow_amiga.html
[#25] Re: Amiga CDTV - Coś nie działa

@mrcybuch, post #24

będzie.

[#26] Re: Amiga CDTV - Coś nie działa

@mrcybuch, post #11

udało sie owinac 1 z tych bezpieczników drucikiem i działa ale pojawil sie problem

Wymień ten bezpiecznik na nowy, owijanie bezpiecznika drucikiem to prosta droga do poważnego uszkodzenia sprzętu. Koszt takiego bezpiecznika to 20 gr w sklepie elektronicznym.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem