[#1] Jak sie zabezpieczyc przedwirusami z dyskietek?
Mam do przejrzenia kilkadzisiat starych dyskietek. Obawiam sie ze na kilku z nich sa amigowe wirusy. Zastanawiam sie jak sie zabezpieczyc przed zainfekowaniem systemu podczas sprawdzania dyskietek. Przed otworzeniem diskietki skanowac je jakis antyvirem?
Ostatni raz mialem do czynienia z amigowymi wirusami jakies 15 lat temu i chyba przegralem batalie z Happy new year 96

[#2] Re: Jak sie zabezpieczyc przedwirusami z dyskietek?

@reactor, post #1

Był taki jeden antywirus co się nazywał Virus Z, może nim je poskanować?

Pamiętam, że mi kiedyś wykrył jakiegoś saddama i butonica na niektórych dyskietkach. Był też program, tylko nie pamiętam jak się nazywał, który wgrywał na dyskietkę swojego bootblocka i póki żaden wirus czegoś w nim nie nagrzebał, to się wyświetlał zawsze napis przy bootowaniu na krótko w stylu "no virus detected" (oczywiście nie można było tego stosować na dyskietkach NDOS).

Ostatnia modyfikacja: 23.08.2010 12:57:32
[#3] Re: Jak sie zabezpieczyc przedwirusami z dyskietek?

@reactor, post #1

Virus executor, za jego pomocą zlikwidowałem kiedyś dawno temu Happy New Year 1996.

[#4] Re: Jak sie zabezpieczyc przedwirusami z dyskietek?

@reactor, post #1

Warto mieć zainstalowanego VirusZ oraz najnowszą wersję xvs.library. Program działa w tle. Po włożeniu dyskietki automatycznie sprawdza bootblock. Uruchamiając programy i pliki z dyskietki powinien być włączony i każde podejrzane, rozpoznane akcje powinien sygnalizować.

Poza tym posiada on funkcję skanowania i zanim coś zacznie się na plikach robić, można dysk najpierw przeskanować.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem