[#1] Amiga 600 i jej nowe życie:)
Witam. Ostatnio po wielu latach przypomniałem sobie o Amidze. Miło mi, ze nie jestem sam, i znalazlem tutaj wielu miłośników tego 'nie zniszczalnego' sprzętu. Moja Amige 600 zakupiłem w 97 roku od mojego kuzyna z góra dyskietek. Wielu znajomych twierdziło, ze pc to lepsze rozwiązanie do momentu kiedy zobaczyli możliwości tej cudownej kanapki (godziny spędzone na podzielonym ekranie w settlersach, mistrzostwa szkoly w SWOS'IE, Sierra Soccer Cup! to byly czasy!!!) Po kilku latach blaszak wygrał, głównie zdecydowały o tym możliwości sprzętu (filmy internet) a Amiga poszła gdzies dalej do mojej rodziny.
Postanowiłem ja odnaleźć. Znalazlem ja tam gdzie normalnie lądują takie sprzęty, na strychu, zakurzona, w kilku częściach... Troche mi zajęło złożenie (trzy noce) i na szczęście wszystko dziala co jest wedlug mnie niesamowite jak na 17 letni sprzet leżący w takiej wilgoci!!... i nadal dziala. Dzis darze Amige wielkim sentymentem. Zamierzam ja przeniesc do desktopu bo niestety kanapka nie jest juz w dobrej kondycji..
Cf albo hdd.. Cd tez bedzie... Mam do Was drodzy Amigowcy pytanie czy na Amidze 600 z karta turbo i z rozszerzeniem pamięci Chip mozna zainstalować AmigaOs 3.9?
[#2] Re: Amiga 600 i jej nowe życie:)

@Skiba, post #1

Tak, można. Tylko trzeba posiadać ową karte turbo, a kupienie turbiszcza do A600 to nie lada problem.

Konieczny jest też upgrade kickstartu do wersji 3.1.

Ostatnia modyfikacja: 25.08.2010 20:48:33
[#3] Re: Amiga 600 i jej nowe życie:)

@strim, post #2

O ile sie nie mylę sam tego nie zrobie? Zgadza sie? Co do karty.. Moge kupic tylko, ze za 1000zl ... A to troche duzo:(

Ostatnia modyfikacja: 25.08.2010 20:59:23
[#4] Re: Amiga 600 i jej nowe życie:)

@Skiba, post #3

Kickstart jest zapisany w kości ROM, konieczna jest jej wymiana na nową. Wersje 3.1 do A600 można kupić w sklepach amigowych (np. w polskim efunzine za 119pln).

[#5] Re: Amiga 600 i jej nowe życie:)

@Skiba, post #3

Za 1000zł to kupisz A1200, kartę turbo szybszą od tej do A600 i jeszcze Ci zostanie. Możesz kupić dodatkową pamięć chip, być może mając ogromne szczęście trochę fastu, pakiet whdload i powrócić do korzeni, wspomnienia obrócić w czyny i delektować się tym wyjątkowym sentymentem. Rozszerzenie pamięci CHIP+FAST kosztowałoby cię gdzieś 220zł, gdybyś miał szczęście upolować. Zamiast kupować kicka 3.1 za 120zł, proponowałbym dołożyć niewiele grosza i kupić pakiet Amiga Forever, który daje przywilej do korzystania legalnie ze wszystkich workbenchów do wersji 3.1 oraz wszystkich kicstartów, które z kolei możesz sobie wgrać do epromu we własnym zakresie.

Ostatnia modyfikacja: 25.08.2010 22:19:04
[#6] Re: Amiga 600 i jej nowe życie:)

@rafgc, post #5

Pan mówić mądra słowa.
Bo po co jeździć autem na kwadratowych oponach, jak można kulać się na normalnych. :)

No, ale niektórzy muszą mieć te swoje A500 i A600, aby co jakiś czas wyjmować je z szafy (rytuał, nawyk), zamiast na drugim biurku trzymać A1200 i oprócz gierek, wykorzystywać ją do całkiem poważnych spraw.
[#7] Re: Amiga 600 i jej nowe życie:)

@rafgc, post #5

A czy ktos z Was podczas przenoszenia plyty do Obudowy rozwiązał problem z włączaniem Amigi. Wiem ze Amiga to nie pc ale chcialbym to rozwiązać na tej samej zasadzie, reset wiadomo klawiatura:) ale włączanie z jednego przycisku... Macie jakies pomysły? Myslalem o stycznikąch ale to chyba niewypał

Ostatnia modyfikacja: 25.08.2010 23:11:46
[#8] Re: Amiga 600 i jej nowe życie:)

@rafgc, post #5

Hmm... Koleżanka miala model 1200, ale mi zawsze podobala sie 600:)... Co do 1200 możliwości ma spore, ale raczej poczekam do NatAmi albo Amigi X1000... (Jeden klasyk wystarczy)

[#9] Re: Amiga 600 i jej nowe życie:)

@Andrzej Drozd, post #6

zamiast na drugim biurku trzymać A1200 i oprócz gierek, wykorzystywać ją do całkiem poważnych spraw

No chyba se jaja robisz.

[#10] Re: Amiga 600 i jej nowe życie:)

@Kiv_Master, post #9

No chyba se jaja robisz.

A gdzie tam, oprócz WHDLoad, często dłubie w PPAincie na 040, 2MB pamięci graficznej i przy 256 kolorach. Na A500/600 to jest niemożliwe i komputery te są raczej do tych gorszych gier.
A jeżeli ktoś niczego nie umie zrobić na A1200 i potrzebuje "peceta", to jest to jakiś troll i malkontent, a nie prawdziwy Amigowiec.
[#11] Re: Amiga 600 i jej nowe życie:)

@Andrzej Drozd, post #10

A jeżeli ktoś niczego nie umie zrobić na A1200 i potrzebuje "peceta", to jest to jakiś troll i malkontent, a nie prawdziwy Amigowiec.

Hmm, a tak graficzka powiedzmy 1920x1080x32bit z alpha channel to też na A1200, a jak ktoś tego na niej nie zrobi to malkontent i troll? :P

[#12] Re: Amiga 600 i jej nowe życie:)

@Kiv_Master, post #11

Hmm, a tak graficzka powiedzmy 1920x1080x32bit z alpha channel to też na A1200, a jak ktoś tego na niej nie zrobi to malkontent i troll?

Nie, PPaint jest programem 8 bitowym i radzi sobie w rozdziałce 800x600. Powyżej są problemy z brakiem pamieci graficznej.
[#13] Re: Amiga 600 i jej nowe życie:)

@Andrzej Drozd, post #12

No widzisz :P

Ostatnia modyfikacja: 26.08.2010 00:30:05
[#14] Re: Amiga 600 i jej nowe życie:)

@Kiv_Master, post #13

No, widzę.
Choć masz jakiś skrypt pewnie, bo ledwo użyłem "wyślij", już pojawiło się:

(to usunąłeś) Więc co z tym: A jeżeli ktoś niczego nie umie zrobić na A1200 i potrzebuje "peceta", to jest to jakiś troll i malkontent, a nie prawdziwy Amigowiec.?

Wątpię że odpowiedziałeś w ciągu 0,1 sek :P

Ale co widzę? To że na A600 nie da sie używać PPainta wykorzystując jego możliwości, a i do tego programu nie potrzeba peceta, aby zrobić coś na poziomie i sensownego :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem