[#1] Adapter IDE-CF HXSP-2108P - polecam!
Witam adapter ten świetnie nadaje się do montażu wewnątrz Amigi 1200.
http://sklep.tadu.pl/info/ADCFIDE
Zamontowałem go pod stacją dyskietek, dostęp do czytnika mam przez małą klapkę z tyłu obudowy. Aby adapter zmieścił się pod stacją dyskietek, musimy wylutować z niego gniazdo zasilania i wstawić z drugiej strony płytki. Do tego trzeba usunąć kawałek plastykowego żeberka z dna obudowy Amigi (są 3 żeberka, usuwamy kawałek tego najwyższego po prawej stronie, da się to bez problemu zrobić kombinerkami). Następnie nawiercamy 2 otwory w dnie obudowy i mocujemy adapter śrubkami. Potrzebny będzie również rozgałęźnik zasilania do FDD i adaptera, ja sobie dorobiłem sam :)

Zalety takiego rozwiązania to:
- dostęp do adaptera z zewnątrz - aby wyjąć kartę nie musimy otwierać Amigi
- jeśli wyjmiemy kartę z adaptera możemy zamknąć klapkę
- karta włożona do adaptera wystaje około 1 cm poza obudowę, co w niczym nie przeszkadza

Oczywiście działa dioda LED HDD w Amidze podczas odczytu/zapisu na karcie CF.

Nie mam w tej chwili aparatu, żeby zrobić zdjęcia, ale postaram się o to jak najszybciej :)

Ostatnia modyfikacja: 26.08.2010 16:04:20

Ostatnia modyfikacja: 26.08.2010 16:05:53
[#2] Re: Adapter IDE-CF HXSP-2108P - polecam!

@Nightmare777, post #1

Ten model jest akurat ogólnodostępny, szczególnie na allegro, ja za swój zapłaciłem bodajże 5,99zł + wysyłka.

Co do zasilania to chyba niepotrzebnie przelutowywałeś na drugą stronę, gdyż nie ma potrzeby dodatkowego zasilania (nie wiem dokładnie jak to jest, ale urządzenia podłączone do gniazda 2,5" ide nie wymagają dodatkowego zasilania), ja do swojego adaptera przynajmniej zasilania nie podłączałem, a działa (sprawdzone na dwóch różnych adapterach).

Pozdrawiam.

[#3] Re: Adapter IDE-CF HXSP-2108P - polecam!

@inco, post #2

Ja mam go podłączonego taśmą 40-żyłową przez przelotkę 2,5"-3,5". Bez podłączonego zasilania nie działa.
Oczywiście jeśli korzystasz z dodatkowych pinów (41-44) złącza IDE 44 pin tam masz zasilanie. Na pinie nr 41 i 42 masz +5V, pin nr 43 to masa.

Ostatnia modyfikacja: 26.08.2010 17:21:41
[#4] Re: Adapter IDE-CF HXSP-2108P - polecam!

@inco, post #2

Działa Ci bo masz adapter na 44pinowe złącze IDE, w zwykłym 40 pinowym nie ma zasilania.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem