[#1] CD32 + promodule z fastem - jaka wydajność?
Pytanie dotyczy amigi cd32 z modułem promodule z fastem.

Jaka jest wydajność? Wiadomo sam fast do a1200 przyśpiesza dość sporo, czy przyrost prędkości cd32 z fastem obsadzonym w promodule daje podobne przyśpieszenie? Czy może jest przyspieszenie ale mniejsze niż w a1200+fast a jeżeli tak to dlaczego?

Podejrzewam że jest analogiczny przyrost prędkości jak w a1200 ale może są jakieś "kwiatki" itd...
Jest jeszcze możliwość zainstalowania FPU w promodule nawet do 50MHz, pytanie podobne, czy to działa jak należy i nie koliduje z czymś tam!?

CIekawy jestem jaka jest wydajność CD32+fast np. w mipsach w porównaniu do a1200+fast!

(PS. Wogóle zamierzam kupić promodule i jeżeli ktoś ma na sprzedaż to proszę o info)

Ostatnia modyfikacja: 27.08.2010 11:56:05
[#2] Re: CD32 + promodule z fastem - jaka wydajność?

@atarens, post #1

Fast przyspiesza ale tylko w przypadku programówktóre są w stanie go wykorzystać.
Sporo gier (tych dla CD32 też) ładuje się do CHIPu i żaden FAST ani nawet wymiana procka na lepszy ich nie przyspieszy, świetny przykład to gra UFO i przewijanie mapy walki zwłaszcza na wyższych piętrach.
Zamiast przerabiać CD32 na bidną A1200 lepiej kup dodatkowo tę ostatnią i odpowiednio ją rozbuduj.

Pozdrawiam
[#3] Re: CD32 + promodule z fastem - jaka wydajność?

@RadoslawF, post #2

Microcosm z fastem dostaje konkretnego speeda. Podczas lotu tunelem należy wcisnąć pauzę na padzie i wtedy cdrom doczutuje do fastu :P a potem odlot.

[#4] Re: CD32 + promodule z fastem - jaka wydajność?

@RadoslawF, post #2

Sama gra może z fastu nie korzysta, ale jej plik wykonywalny ładowany jest do fastu, co może przyśpieszyć nieco jego działanie. Brak przyspieszenia, będzie odczuwany w grach ładujących na sztywno wszystko do CHIPu, niektóre gry mogą się w ogóle nie uruchomić z fastem, więc dobrze by było, gdyby go można było wyłączać.

[#5] Re: CD32 + promodule z fastem - jaka wydajność?

@rafgc, post #4

Hmm... no co napiszecie na to..

Mam CDTV od niedawna, początkowo była goła. Zauważyłem że taki Speedball 2 "przerywał" dosłownie podczas początku i końca każdego meczu (dużo ruchu graczy na ekranie) natomiast po wsadzeniu 2MB Elboxu owe przerywanie ustąpiło. Czy może mieć na to wpływ 32bitowy DMAC? (niektórzy sądzą że oprócz oczywiście obsługi CDROMu układ ten przyspiesza i rozszerza działania zapisu/odczytu danych)

Ostatnia modyfikacja: 27.08.2010 18:16:44
[#6] Re: CD32 + promodule z fastem - jaka wydajność?

@bombermax, post #5

Widocznie ta gra została napisana poprawnie i korzysta sobie z twojego rozszerzenia. Te 2MB to jest FAST?

[#7] Re: CD32 + promodule z fastem - jaka wydajność?

@rafgc, post #6

Tak rafqc... to jest FAST. Masz racje być może w innych grach tego efektu nie będzie. Ale tego już raczej nie sprawdzę

[#8] Re: CD32 + promodule z fastem - jaka wydajność?

@bombermax, post #7

A ja też mam takie cudo http://amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=993 w CDTV plus przełącznik kicków CDTV/3.0. Ciekaw jestem, czy dało by się zamienić toto na 8MB. Jest takie standardowo produkowane też w elboxie http://amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=1542 . Może można dolutowac jakoś do tego 2MB by było więcej ramu. Zastanawiam sie nad tym bo CDTV bardzo mi sie podaba i może gdyby jakis czarodziej zrobił do niej kontroler HD/CF/ czy jakiejs pamięci masowej to fajnie bym tą Ami mógł mieć jako desktop :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem