[#1] amiga1200 i sloty zII
Witam!

Chciałbym w niedalekiej przyszłości kupić do swojej amigi sloty zorroII, i dlatego mam parę pytań do forumowiczów:

1) Czy w obudowie tower e/box nie będzie kolidowania slotów z elementami obudowy? (mam też turbiszcze)

2) W e/boxie mam zasilacz at (200W), zorroII można zasilić z tego zasilacza? tzn. nie trzeba kombinować z wtyczkami do zasilenia zII?

3) zII "pochłania" ram z turbo na stałe? tzn. zabiera przy starcie te 4 mb?

4) jeśli dokupię karty pod zII to będą pasowały do wyjść z tyłu obudowy e/box? np. karta graficzna cv643D?

wszystkie pytania są oparte na moim myśleniu że sloty zII podpinamy pod expansion w a1200 a później turbo pod zII tak?

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Rafał.
[#2] Re: amiga1200 i sloty zII

@Mayolika, post #1

ad 1. Ja mam taki config i nic nie koliduje,potrzeba tylko kołki dystansowe

ad 2. Zasilanie zorro jest przystosowane do zasilacza Micronica ,trzeba przerabiać,bądź zrobić przejściówkę .

ad 3. hmmmm nic takiego nie zauważyłem

ad 4. Tak będą pasowały

Ostatnia modyfikacja: 27.08.2010 15:05:21
[#3] Re: amiga1200 i sloty zII

@Mayolika, post #1

1) Czy w obudowie tower e/box nie będzie kolidowania slotów z elementami obudowy? (mam też turbiszcze)

Nie, wszystko gra.

2) W e/boxie mam zasilacz at (200W), zorroII można zasilić z tego zasilacza? tzn. nie trzeba kombinować z wtyczkami do zasilenia zII?

Nie, potrzebna jest przelotka.

3) zII "pochłania" ram z turbo na stałe? tzn. zabiera przy starcie te 4 mb?

? Nie.

4) jeśli dokupię karty pod zII to będą pasowały do wyjść z tyłu obudowy e/box? np. karta graficzna cv643D?

Tak.

wszystkie pytania są oparte na moim myśleniu że sloty zII podpinamy pod expansion w a1200 a później turbo pod zII tak?

Świetnie to wykombinowałeś. Jak coś to mam takie sloty - nie wiem jak z adapterem zasilania do nich - musiałbym sprawdzić.

[#4] Re: amiga1200 i sloty zII

@MisOr, post #3

Dzięki, jak już będę rozbudowywał ami, to się odezwę na pewno.
[#5] Re: amiga1200 i sloty zII

@Mayolika, post #4

Jeszcze jedno pytanko: Czy po zasileniu zII i włożeniu karty turbo, to owa karta będzie czerpała prąd z zorro czy dalej z płyty głównej? bo chyba mam problemy z zasilaniem.
[#6] Re: amiga1200 i sloty zII

@Mayolika, post #5

Wszystkie problemy z zasilaniem powinny się skończyć. Karta turbo bierze zasilanie bezpośrednio z płyty Zorro (o ile masz zasilanie podpiete do złącza na niej).
Niestety nie spodziewaj się oszałamiających wyników: oczywiście będą dostępne większe rozdzielczości, więcej kolorów i normalne odświeżanie, ale szybkość karty graf. wpiętej w Zorro II będzie bardzo niewielka (wolny transfer do pamięci karty), więc na szybszą grafikę w Napalmie, czy jakichś grach 3D nie ma co liczyć. Za to praca pod systemem na pewno się poprawi.
[#7] Re: amiga1200 i sloty zII

@wali7, post #6

W amigowe gry to gram raczej rzadko, raczej programy graficzne, no i oczywiście w końcu chciałbym przenieść się na monitor, a nie ciągle na telewizorze w hi-resie bez przeplotu bo oczy bolą, heheh. Mam nadzieję że chociaż owe programy pod wb nabiorą prędkości.
[#8] Re: amiga1200 i sloty zII

@Mayolika, post #7

Spokojnie da się grać w Napalm czy Quake. Nie jest to w 100% płynne, ale jest do przełknięcia.

[#9] Re: amiga1200 i sloty zII

@radzik, post #8

jeżeli proc to 060 minimum pewnie ;p
[#10] Re: amiga1200 i sloty zII

@wali7, post #6

To lepszym rozwiązaniem będzie zakup mediatora pci i voodoo5?
[#11] Re: amiga1200 i sloty zII

@Mayolika, post #10

He he, tylko zapomniałeś zaznaczyć że to będzie wydatek w okolicach 800-1000pln
Jeśli kolega grzebie głównie w grafice to za ~400pln nabędzie mediatora + kufel piwa za VirgeDX 4mb. I na pewno będzie to lepsze rozwiązanie od slotów ZII.

Ostatnia modyfikacja: 28.08.2010 08:53:30
[#12] Re: amiga1200 i sloty zII

@Mayolika, post #1

Dlaczego pomysł na sloty zorro2, a nie na mediatora?? Mediator jest droższy, ale popatrz na ceny kart zorro2. Z zorro2 klasykowość badzie na tym samym poziomie co z mediatora, z tym ze mediator można zasilać zasilaczem ATX, karty wkładane w jego sloty są łatwiejsze do zdobycia, a co ważniejsze wydajniejsze. Zastanów sie.

Ostatnia modyfikacja: 28.08.2010 10:15:13
[#13] Re: amiga1200 i sloty zII

@radzik, post #8

060 jest mocno wskazana. Na mojej A2000 ogólnie jest całkiem ok z grami pod gfx.

[#14] Re: amiga1200 i sloty zII

@sebar27, post #11

Jeśli kolega grzebie głównie w grafice to za ~400pln nabędzie mediatora + kufel piwa za VirgeDX 4mb. I na pewno będzie to lepsze rozwiązanie od slotów ZII.

Jak czytam wątek "mediator 1200 i walka ze sterami" to dochodzę do wniosku że nie będzie to lepsze rozwiązanie od slotów Z2.
Mam w A1200 sloty Z2, bawiłem się kiedyś Z3 w tej samej Amidze i takich problemów nie miałem, nigdy.

Pozdrawiam
[#15] Re: amiga1200 i sloty zII

@RadoslawF, post #14

Problem jest jednostkowy i dotyczy trefnego (grzebanego) Apolla ktorego akurat jestem posiadaczem. Zauwaz, ze inni wlasciciele medkow nie sygnalizowali podobnego problemu.

[#16] Re: amiga1200 i sloty zII

@RadoslawF, post #14

Wobec tego jakia jest najlepsza opcja żeby odpalić karty graficzne, sieciowe, USB na moim konfigu? od początku proszę ;p dzięki z góry. OK

[#17] Re: amiga1200 i sloty zII

@Mayolika, post #16

żeby odpalić karty graficzne, sieciowe, USB na moim konfigu?

Wychodzi na to że jednak Mediator (pomijam czasem występujące z nim problemy). A na wstępie dołóż pamięci do swego blizzarda, 64MB nie jest aż tak drogie. Kiedyś miałem ZorroII od Micronika a w nim dwie karty graficzne (nie na raz) Piccolo i Domino. Ogólnie fajnie to działało.

Ostatnia modyfikacja: 28.08.2010 16:33:07
[#18] Re: amiga1200 i sloty zII

@waldiamiga, post #17

Po moich walkach ze sprzętem Elboxu (m.in. Mediator) zdecydowanie wybrałbym Zorro II. Fakt szybkość jest marna, ale na klasykowe programy pod 68k starczy. Dodatkowo możesz dokupić Deneb USB, obecnie najlepsza karta usb dla klasycznej Amigi. Za pomocą jej dodatkowo załatwisz sprawę ładowania (spaczowanego) ROMu 3.9 (lub innego), karty sieciowej oraz będziesz miał dodatkowe gniazdo portu zegara.
Z tego co kojarzę zyskujesz te slot video dla np. scandoublera, genaloka czy nawet VideoToastera.

[#19] Re: amiga1200 i sloty zII

@Mayolika, post #16

Jest kilka opcji:
1. opcja czysto Amigowa klasyczna:
Sloty Z2, jakaś karta może nawet z własnym ScanDoublerem co pozwoli ominąć pewne problemy z monitorami, do tego karta sieciowa na PCMCIA ale trzeba trafić drogą kątówkę lub dziurawić od spodu wierzę, karty USB masz do wyboru na port zegara lub sloty Zorro.
Z tej konfiguracji olał bym USB bo drogie, wolne a przydatność taka sobie, pewnie masz jeszcze jakiś inny komp w domu z USB2.

2. opcja Amigowa "nowoczesna":
Turbo z PPC, do tego dedykowana karta GFX, będzie szybsza od tej na Z2, USB i karta sieciowa jak wyżej. Minus konieczność używania dwu monitorów w pewnych przypadkach.

3. opcja Pecetyczna:
Mediator i karty na PCI, chyba będzie taniej, grafika może być szybsza, ale będziesz potrzebował dwu monitorów w pewnych przypadkach a to jest kłopotliwe.

4. opcja dla hardkorowców:
Karta procesorowa z A4000 ( nie może być tania oryginalna od Commodore bo nie ma miejsca na pamięć) do tego Zorro 3, grafika na Z3, USB do wyboru na Zorro lub port zegara i sieciowa na PCMCIA.
Miałem, testowałem (bez USB i sieciowej), da się uruchomić i używać ale nie polecam.

Pozdrawiam
[#20] Re: amiga1200 i sloty zII

@Mayolika, post #10

Moim zdaniem Mediator to najlepsza opcja (a mam z czego porównać bo używałem kiedyś A1200 z ZII i EGS Spectrum, A4000 z CV64, oraz A1200 z medkiem i S3VirgeDX - zdecydowanie najfajniej działał Mediator).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem