[#1] ramlib - gdzie to siedzi?
gdzie jest zlikalizowany ramlib? czy to część kickstartu? Jeśli ramlib wywala błąd to na jakiej linii jest problem?
[#2] Re: ramlib - gdzie to siedzi?

@mars, post #1

Tak, to część kickstartu. Problem może wywołać np. skopiowanie bibliotek systemowych (icon.library, workbench.library itd.) z nowszego AOS do starszego (np. z AOS 3.9 do AOS3.1); intensywne łatanie systemu (tu pomoże MCPRamlibPatch i StackAttack); a nawet zbyt duża partycja systemowa (bootowalna partycja nie powinna mieć więcej niż 4GB a bezpieczniej jest nawet gdy ma mniej niż 2GB - zależy od wersji KS).
No i jeszcze mogą być problemy czysto sprzętowe typu uszkodzona pamięć...

Ostatnia modyfikacja: 28.08.2010 12:00:59
[#3] Re: ramlib - gdzie to siedzi?

@mars, post #1

Nie podałeś numeracji błędu jaki wyskoczył (a zakładam że wyskoczył- #80000008?) Najczęściej problem powstaje pod OS3.x jak ma się dysk o sporej pojemności. Dlatego zaleca się aby DH0 miała pojemność poniżej 2GB. Podaj konkretnie jaki to błąd.

Ostatnia modyfikacja: 28.08.2010 11:56:53
[#4] Re: ramlib - gdzie to siedzi?

@mars, post #1

Najczestszym problem jest za mala ilosc stosu w nim. Domyslnie bylo 4kB, co starczalo z nadwyzka w dobie 1.x czy 2.x. W dobie systemow ktore otwieraja duza ilosc programow w tym samym czasie, okazalo sie ze ta ilosc stosu jest niewystarczajaca. Dlatego napisano rozne latki itp. wynalazki aby zwiekszyc pamiec stosu do 8 czy 16kb.
Bez zmiany tego juz podczas inicjalizacji kart ppc (pup) czesto nastepowaly zawieszenia.

[#5] Re: ramlib - gdzie to siedzi?

@bombermax, post #3

uruchamia sie przy starcie systemu czasami #80000004, czasami #80000003 a czasem wszystko w porządku i nie włącza się w ogóle

[#6] Re: ramlib - gdzie to siedzi?

@mars, post #5

błędy ewidentnie wskazują na system, nie na sprzęt. Także Post kolegi APC74 i słowa "intensywne łatanie systemu (tu pomoże MCPRamlibPatch i StackAttack)" tyczą się Twojego problemu...

po zabiegach wsadź przed linijką setpatch w SS c:MCPramlibpatch , oczywiście patch mcpramlib musi być w tym katalogu. I dla pewności wrzuć także StackAttack dopisując:

c:mcpramlibpatch

c:setpatch quiet

c:stackattack 32768

c:version >NIL:

powinno pomóc. Mojemu bratu pomogło. Gdzieś znalazłem poradnik co do tego problemu ale strony już nie mogę znaleźć. Nie mam jego amigi na miejscu więc mogę się trochę mylić bo część komend dopisałem sam z pamięci i już nie pamiętam jak to dokładnie było.

[#7] Re: ramlib - gdzie to siedzi?

@bombermax, post #6

wstawilem te wszystkie komendy, system sie uruchamia ale zmienil sie tylko numerek bledu na #8000000B

[#8] Re: ramlib - gdzie to siedzi?

@mars, post #7

na pewno używasz świeżych i właściwych bibliotek??

[#9] Re: ramlib - gdzie to siedzi?

@bombermax, post #8

jedyne co zmieniałem ostatnio to zamieniłem najnowszego setpatcha z BB2 na starszego z płyty instalacyjnej systemu bo nowszy przestał działać ale to chyba nie powinno nic przeszkadzać.....

[#10] Re: ramlib - gdzie to siedzi?

@mars, post #7

Czy masz podkręcony procesor na 70mhz ? ja bym sprobowal obnizyc i/lub zmienic SIMMy.
[#11] Re: ramlib - gdzie to siedzi?

@Pawelek, post #10

to raczej nic nie da - na gołym systemie zainstalowanym od zera wszystko chodzi bez problemu, no moze z wyjatkiem tego ze procesor wykryty jest jako 68040 ale do tego juz sie przyzwyczailem

[#12] Re: ramlib - gdzie to siedzi?

@mars, post #11

Czyli może jak najmniej paczy? Ja miałem 3.9+BB4+MCP+AfAOS i inne jakieś śmieci i system był mega niestabilny. Teraz mam 3.9+BB3 i jest dużo lepiej. Zawsze tak było, że te wszystkie ulepszacze strasznie się gryzły, więc najlepiej je wywalić i potrzebne dodatki wrzucić jako commodity do WBStartup. Zresztą popatrz jak jest skonfigurowany ClassicWB, praktycznie zero śmieci w przeciwieństwie do AmiKIT, czy Amiga SYS.

[#13] Re: ramlib - gdzie to siedzi?

@bombermax, post #6

A stackattack nie robil czasem tego samego co mcpramlibpatch + automatyczne zwiekszenie stosu dla programow?

[#14] Re: ramlib - gdzie to siedzi?

@bombermax, post #3

Chciałbym się podpiąć do tematu:
Ostatnio zaczął mi wyskakiwać błąd o nr #80000006
Co to może znaczyć (prawdopodobnie błąd z sprzętem, ale jeszcze nie chciało mi się go otwierać) ?
Na pewno nie jest to rozszerzenie pamięci ani za duża partycja!
Możliwe że jakiś problem z FastAtą lub Kickstartem w niej!
[#15] Re: ramlib - gdzie to siedzi?

@mars, post #5

Miałem taki sam błąd i po reinstalce 3.1 na mniejszej partycji, nie spotkałem już tego błędu.

Ostatnia modyfikacja: 01.09.2010 15:11:36
[#16] Re: ramlib - gdzie to siedzi?

@sand, post #15

Hmmm. To co piszesz może mieć miejsce i u mnie, ale zastanawiam się co jest przyczyną. Było OK i nagle coć takiego! Ja przychylał bym się w strone sprzętu. Jak sprawdzę to napiszę czy to samo było u mnie! Dzięki za info.
[#17] Re: ramlib - gdzie to siedzi?

@BULI, post #16

Czyszczenie turbiszcza i pamieci.

Choc kiedys takie hoce-kloce robila mi jakas wersja setpatcha.

Ostatnia modyfikacja: 01.09.2010 18:03:51
[#18] Re: ramlib - gdzie to siedzi?

@11MASTEr, post #17

Myślałem i o tym i to już wyeliminowałem - bez turbiacza jest to samo!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem