[#1] W co wyposażyć A1200?
Witam,
właśnie otrzymałem nową A1200, zebrałem też trochę części do niej. Chciałbym wyposażyć ją w kartę turbo oraz interfejs SCSI bądź też USB.

I tak do wyboru mam:

- Blizzard 1230-IV 50 MHz z koprocesorem i 64 MB Ram
- Apollo 1240/40 z 32MB Ram
- Blizzard 1260/50 z 64 MB Ram
- kontroler SCSI do Blizzardów
- Subway USB
- Squirrel PCMCIA SCSI
- kość pamięci 64 Mb (nie wchodzi do SCSI kitu ale mam do niego dodatkowe 32 Mb Ram)
- dysk 2,5" 30 GB lub CF 8 GB
- 4xEIDE

Proszę o radę co najlepiej z tych części władować do A1200 bo mam wątpliwości. Czy warto pakować się w SCSI? Czy lepiej USB? Lepiej zrezygnować z kontrolera Blizzarda kosztem pamięci a wrzucić Subway-a?
Opłaca sie montować 4xEIDE? I lepiej 2,5" czy CF?
Jaki konfig da najwięcej frajdy (gry, OS 3.9)? Chciałbym złożyć jeden konkretny konfig a reszty części się pozbyć.

Dziękuję za wszelkie sugestie

Pzdr
Emu

Ostatnia modyfikacja: 28.08.2010 21:03:00

Ostatnia modyfikacja: 28.08.2010 21:03:23
[#2] Re: W co wyposażyć A1200?

@c3h6, post #1

Do starych gier (WHDload, etc.) wziąłbym Blizzarda 1230 - praktycznie 100% kompatybilność. Z nowszymi CPU niż 030 już nie jest tak wesoło. Poza tym Subway to fajny gadżet jesli często wymieniasz dane, lub chciałbyś Amigę wpiąć do sieci. Dzięki niemu można to zrobić tanio i wygodnie. Kontroler SCSI do Blizzarda przyda Ci się tylko jeśli masz jakieś urządzenia zewnętrzne (zakładam że to obudowa desktop) - nagrywarkę, dysk twardy...

[#3] Re: W co wyposażyć A1200?

@strim, post #2

Tak, posiadam napęd CD-Rom SCSI w obudowie więc to raczej kwestia - czy warto mieć w Amidze SCSI czy lepiej postawić na interfejs USB (kosztem pamięci bo montując SCSI mogę mieć 96 MB Ram, przy USB maks. 64 na karcie turbo).

Pytanie odnośnie kart zadałem bo nie wiem którą w końcu wpakować - która da mi kompromis między kompatybilnością a szybkością?

Gdybym zdecydował się użyć karty CF jako dysku - posiadam taką przejściówkę do kart:

http://www.vesalia.de/e_ide25cfx2hdd.htm

Czy po dołożeniu drugiej CF np. też 8 GB karty te będą widoczne jak dwa dyski w Ami?

Pzdr
Emu
[#4] Re: W co wyposażyć A1200?

@c3h6, post #3

A czy problemem jest posiadanie obu? One nie kolidują ze sobą fizycznie... Tylko trzeba zastawnoić się jak wyprowadzić porty USB i SCSI na zewnątrz - na zaślepce z tyłu oba się nie zmieszczą. Oraz zadbać o odpowiednie zasilanie całości (pewnie stanardowy zasilacz A1200 nie pociągnie obu). To są problemy wg. mnie do rozwiązania i mógłbyś się cieszyć jednocześnie USB i SCSI w A1200.

Teoretycznie mógłbyś zrezygnować z SCSI i podłączyć jakiś napęd na USB, ale to rozwiązanie będzie dużo wolniejsze - wydajność clockportu jest znikoma. Max ok 300kB/s w przypadku Subwaya.

Interfejs IDE w A1200 bez problemu obsługuje dwa urządzenia, więc tak "będą widoczne jako dwa dyski".

Ostatnia modyfikacja: 28.08.2010 22:38:52
[#5] Re: W co wyposażyć A1200?

@c3h6, post #1

Jak masz kasę to najlepiej Blizza 060 + ewentualnie SCSI (z przejściówkami IDE>SCSI) oraz USB (rozwiązuje problem wymiany danych i np. sieciówki). Za miast SCIS możesz pomyśleć o tym: http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?cPath=42&products_id=532. 060 Rulez i w ogóle, a do gier pakiet WHDLoad.

[#6] Re: W co wyposażyć A1200?

@c3h6, post #1

Ja polecam SCSI, miałem kiedyś w A1200 (z BlizzemPPC), do tego HDD i CD na szynie (oba wewnętrzne) i sprawowało się super. Transfery na poziomie FastATA, do tego bardzo niskie obciążenie CPU - w końcu to DMA (FastATA generuje bardzo wysokie, co jest dużą wadą).
[#7] Re: W co wyposażyć A1200?

@wali7, post #6

Zgadzam się - SCSI to fajna rzecz. OK
Jeżel tower to tylko SCSI.
W desktopie ze SCSI jest trochę ciężko - tam niestety najlepiej włożyc FastATA.
Co prawda można używać SCSI w desktopie jako zewnętrzne urządzenia i jeżeli nie będziesz przemieszczał sowjej A1200 desktop zbyt często to również SCSI w takim konfigu jest jak najbardziej polecane.
[#8] Re: W co wyposażyć A1200?

@stachu100, post #7

Jeżeli masz HDD i CD na SCSI który na 100% będzie działał z Blizzard SCSI kit, to można się bawić. W przeciwnym wypadku nie warto. Lepiej dołożyć te 150-250PLN i kupić FastATA która aż tak ch... łamowata nie jest. Jedyna różnica to obciążenie CPU. Na SCSI waha się w okolicach 2-3%, na F-ATA 80-90%. Nie wynika to z tego że SCSI jako dysk/kontroler jest lepszy, po prostu inna technologia. Tyczy się to każdej platformy.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem