[#1] Amiga 1200 - co kupić do retro grania i odpalania dem
Witam,

Zacznę od tego, że zamierzam zakupić Amigę 1200.
Temat Amigi skończył się u mnie z 15 lat temu(czasy A500 i jeszcze wcześniej C64). Zadawałem już pytania Panu ze sklepu efunzine.com, próbuje jakoś tanio skompletować zestaw jak poniżej(cel - retro granie na TV, odpalanie starych dem).

1. A1200 goła w zwykłej obudowie z zasilaczem(rozszerzenia pamięci? 2mb wystarczy?)
2. Joysticki (jakieś jeszcze działające)
3. mysz (j/w)
4. Kable do połączenia z telewizorem. Nie chce tego podłączać do telewizora LCD, mam jeszcze drugi CRT(tylko format ekranu 16:9), rozumiem, że kabel
EURO+audio będzie wystarczający?
5. Adapter IDE+karta pamięci CF jako hdd(gdzie mogę kupić taki adapter oprócz efunzine, ew. co mam wybrać?).

Rozumiem, że gdy wrzucę system na kartę CF(muszę to zrobić z poziomu PC używając WinUAE?) to dodatkowe obrazy dyskietek będe musiał jakoś odaplać z czegoś innego(nie chce za każdym razem rozbierać a1200) - czyli
tu trzeba czytnik PCMCIA i kolejną kartę CF?

Zatrzymałem się na workbenchu, nie wiem czy tym razem sobię ze wszystkim poradzę. Zależy mi na maksymalnej prostocie i przenoszeniu danych - to ma być w sumie odtwarzarka staroci, bo WinUAE w co drugiej
grze trzeszczy dźwiękiem.
Z czasem może dokupię jakąś kartę turbo do odpalania nowszych dem,
ale raczej nie w tej chwili(czekam na okazję, ceny trochę odstraszają).

Pozdrawiam i dziękuje z góry wszystkim za odpowiedzi.
[#2] Re: Amiga 1200 - co kupić do retro grania i odpalania dem

@mrjinks, post #1

potrzebujesz turbo z 68030/40 i za 32 mb ramu na mily poczatek. jak demka to ponizej 68040/40 bym nie schodzil. z samym fastem tez sie da, wiekszosc gier tak zadziala, dema niekoniecznie. uzywanie czegokolwiek bedzie upierdliwe.

adapter ide-cf dostaniesz na allegro i ebauy, nie wiem jak to cenowo w porowaniu z efunzine wyjdzie. jak duzej roznicy nei ma - bralbym efunzine.

system bedzie ci najlatwiej pod winuae przygotowac, ale jesli masz dyskietki z os 3.1 to w zasadzie bez problemu odalasz z install i formatujesz cf jako hdd w ami i normalnie instalujesz bez peceta. potem mozesz za pomoca drugiej karty cf i przelotki na pcmcia prznosic pliki (jak dograsz wymagane pliki aby CF z fat32 mozna bylo podmountowac w systemie), albo CF z amigi wyjac i podmountowac w winuae i wrzucic tem pliki adfy i co tam chcesz bezposrednio. opisy tego masz tutaj w archiwum.
[#3] Re: Amiga 1200 - co kupić do retro grania i odpalania dem

@Valwit, post #2

Ok, workbencha mam w tej chwili tylko w postaci obrazów dyskietek,
zobaczę, co uda mi się kupić jeżeli chodzi o sam sprzęt.
Amiga 1200 + karta turbo to na początek trochę zbyt duży wydatek jak na mnie, chyba, że uda się to kupić w okazyjnej cenie.
Na wszystko mam przeznaczone 300zł(a1200 bez turbo), nie wiem, czy uda mi się w tej kwocie wyrobić. Coś więcej to trochę za dużo jak na inwestowanie w retro. Nowych dem na razie nie muszę oglądać, może z czasem jak uda mi się to wszystko jakoś uruchomić/poskładać.
Jak jest z żywotnością używanych Amig? Pojawiają się tam spuchnięte kondenatory?
[#4] Re: Amiga 1200 - co kupić do retro grania i odpalania dem

@mrjinks, post #3

do prawdziwego retro wystarczy ci A600 z HD ..
do komfortu A1200 8 MB Fast HD ...

po pewnym czasie zadasz sobie pytanie czy wracasz do nas .. czy komp ci sie znudzil , szkoda kasy pakowac i sie rozczarowac :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem