[#1] A600 konfig pamięci
Czy jest jakiś sposób na 0,5 chip i 0,5 fast/slow memory na A600 (w podstawowej konfiguracji, czyli 1MB), żeby uzyskać identyczną konfigurację pamięci jak na najbardziej rozpowszechnionej wersji A500 do gier?
[#2] Re: A600 konfig pamięci

@BULI, post #1

W A600 jest Super Fat Agnus ..nie ma czegos takiego jak slow ...

[#3] Re: A600 konfig pamięci

@BULI, post #1

Podzielić pamięci chip na slow się nie da tak łatwo, musiałbyś odpiąć nóżki RAS, CAS od jednej z kości i zrobić własny dekoder+multiplekser+układ odświeżania pamięci.

Żeby dorobić sobie pamięć SLOW, potrzeba kontrolera pamięci.

[#4] Re: A600 konfig pamięci

@rafgc, post #3

Może inaczej- czy ten 1MB na pokładzie A600 da się podzielić na pół Chip/Fast? Jakaś zmiana adresowania np?
[#5] Re: A600 konfig pamięci

@BULI, post #4

W pluskwie była zworka umożliwiająca przełączenie rozszerzenia pamięci (czyli drugiego megabajta CHIP) na SLOW.
Kombinuj w tym kierunku.
Przerobienie istniejącego megabajta nawet jeśli jest możliwe będzie wymagało ingerencji lutownicą w płytę.

Pozdrawiam
[#6] Re: A600 konfig pamięci

@RadoslawF, post #5

W pluskwie była zworka umożliwiająca przełączenie rozszerzenia pamięci

Rozumiem, ze chodzi ci o A500/A500+ z Agnusem który mógł obsłużyć 1MB CHIPu?! Tak swego czasu robiłem, żeby uruchomić PowerDrive.

Ok. Rozumiem, że nie da się softwarowo a sprzętowo jeszcz nikt tego nie robił ;)

Ostatnia modyfikacja: 30.08.2010 21:05:44
[#7] Re: A600 konfig pamięci

@HOŁDYS, post #2

Ale numer... jakieś 2-3 dni temu sformatowałem dyskietkę, która leżała w szufladzie jakies 15 lat (od kiedy mialem A4000) , bo uznałem , że mi się nie przyda, a potrzebowałem czystego dysku DD...

Był na nim samostartujący programik , który pozwalał na uruchomienie na dowolnej amidze konfiguracji 512 chip, 512 slow, ks 1.3 i emulacja prędkości 7 Mhz . Taki degrader... Niestety nie pamiętam jak to się nazywało, używałem tego na A4000 by uruchomić starszą wersje Snsible Soccer i paru innych która przycinała na standardowj 4000... Dosłownie kilka dni temu zlikwidowałem te dyskietkę... :(

Może ktoś to ma bo na pewno działało...

[#8] Re: A600 konfig pamięci

@xtro, post #7

... a jeszcze popatrz na aminecie, bo był jeszcze właśie taki odpalany w WB Degrader , nie pamiętam czy w nim nie można było tego też (bez KS1.3) ustawić?

[#9] Re: A600 konfig pamięci

@xtro, post #8

Pobaw się tym programikiem, powinno dać się uzyskać....

http://aminet.net/util/misc/Degrader.lha

[#10] Re: A600 konfig pamięci

@xtro, post #9

Programiku jeszcze nie sprawdzałem, ale chodzi mi właśnie o coś takiego jak napisałeś. Czyli można! Dzięki.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem