[#1] Migająca dioda
Jak zrobić migającą diodę w zależności od pracy dysku twardego? Załóżmy, że jest dysk podpięty kabelkiem 40 żyłowym i teraz chciałbym podłączyć pod to w jakiś sposób diody. Tak aby uzyskać efekt świecenia diód podczas odczytu/zapisu z/na dysk. Głównie chodzi mi o to jak uzyskać informacje(sygnał?) dla diód - kiedy mają świecić? Nie jestem elektronikiem. Nie znam się na tym. Całą elektronikę tego urządzonka będzie, ktoś mi robił. Ale jak już wstępnie z tą osobą rozmawiałem nie za bardzo wie jak to zrobić. Wszelkie pomysły mile widziane.

[#2] Re: Migająca dioda

@Tomski, post #1

popatrz na pin nr. 39 a bedziesz wiedzial, jak migac diodka (jedna, pokazujaca aktywnosc dysku)

[#3] Re: Migająca dioda

@szuler, post #2

Dzięki. Dam namiary osobie robiącej to dla mnie i zobaczymy co wymyśli. Link do opisu pinów IDE 40:

http://www.hardwarebook.info/IDE_Internal

Jeszcze poszukam jak zachowuje się sygnał na tej linii. A jak nic nie znajdę to pozostanie oscyloskop.

Ostatnia modyfikacja: 02.09.2010 21:07:12
[#4] Re: Migająca dioda

@Tomski, post #3

Jak już dojdziesz końca i wypróbujesz w praktyce to prosiłbym o kontakt / lub opisanie tego dokładnie na forum

Pozdrawiam

[#5] Re: Migająca dioda

@Tomski, post #1

Na elektrodzie był taki fajny układ ze skalą diodową. Działało to tak, że w zależności od długości czasu w jakim dysk był używany - układzik mierzył go i zapalał odpowiednią ilość diodek.

Ostatnia modyfikacja: 02.09.2010 22:06:45
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem