[#1] Jaki czytnik CF na PCMCIA do A1200
Witam

Moje pytanie jak w temacie. Chcę kupić taki czytnik, ale mam wątpliwości co do obsługi tego urządzenia. Czy wszystkie PCMCIA zadziałają z A1200 (OS 3.1)? Czy działają tylko wybrane?

Zastanawiam się nad tym: http://allegro.pl/adapter-czytnik-kart-cf-pcmcia-sandisk-i1208012528.html

Czy ktoś może ma doświadzczenie z tym czytnikiem?

Pozdrawiam

[#2] Re: Jaki czytnik CF na PCMCIA do A1200

@silverbud, post #1

jesli lyka 5V i 16 bitow to powinine pojsc, jesli ma 32 to jest to cardbus - i zapomnij. najprosciej poznac po zlaczu: 5V maja z prawej strony wypustek na 1/3 wysokosci, 3.3V maja na 2/3 i fizycznie nie pasuja do amigowego portu
[#3] Re: Jaki czytnik CF na PCMCIA do A1200

@silverbud, post #1

Nie wiem, czy rzecz w czytniku (oprócz oczywistej rzeczy, o której wspomniał Valwit), czy bardziej w modelu karty. Pisałem już w innym wątku na temat chińszczyzny pn. AK-144 (kilka złotych na allegro), która hula bez problemu - za to komputer nie widział "markowego" Kingstona ("z kwiatkiem"). Wymiana karty na 512 MB Sandiska pomogła.

[#4] Re: Jaki czytnik CF na PCMCIA do A1200

@Cosi, post #3

markowy kingston to troche oksymoron. nie wiem czmu te karty ciesza sie tak popularnoscia, generalnie obsysaja. zaden powazny producent sprzetu foto nie poleca tego producenta.
[#5] Re: Jaki czytnik CF na PCMCIA do A1200

@Valwit, post #4

Dlatego nie markowy, tylko "markowy" ;) Siła Kingstonów polega właśnie na popularności. Każdy zna karty i pendrive'y Kingstona, tak jak każdy zna walkmany Sony czy telefony Nokia.
A Sandiski faktycznie są dobre - i nie mówię tylko o kartach :)

[#6] Re: Jaki czytnik CF na PCMCIA do A1200

@Cosi, post #5

walkmana akurat sony wymyslilo i nikt inny nie ma prawa do nazwy. co do kart to ograniczam sie do sandiska, lexara, sony, toshiby i panasonica, przy czym staram sie uzywac pierwszych trzech. toshiba i panasonic sa akceptowalne, a wszytsko inne tylko do niekrytycznych rzeczy typu ksiazki czy mp3 albo przenoszenie danych.

silverbud: pogooglaj za innymi fotami albo zapytaj sprzedajacego o fote zlacza

Ostatnia modyfikacja: 03.09.2010 19:00:24
[#7] Re: Jaki czytnik CF na PCMCIA do A1200

@Cosi, post #3

Czyżby chodziło o ten adapter AK144, który na allegro chodzi po 8 zetów? To on chodzi z Amigą?
Z tego co się zorientowałem wiele ludzi używa adapterów Pretec, ale na razie nie ma żadnego na aukcji. Można kupić gdzieś indziej, ale ceny dość wysokie, zwłaszcza gdyby faktycznie ten byle AK144 zagadał.

Karty CF to osobna sprawa - już to przerabiałem. Z tymi kingstonami to faktycznie jest zupełne zamieszanie. Dwa identyczne "z kwiatkiem" - jeden mi działa z amigą drugi nie, bo nie.

Jeśli chodzi o zdjęcia gniazd no to właśnie ta informacja nieczęsto się pojawia w ofertach. Zresztą nie orientuję się tak dobrze w tematyce, żeby stwierdzić czy to gniazdo jest OK wg opisu jaki dał Valwit. Nigdy w życiu wcześniej nie miałem do czynienia z PCMCIA

[#8] Re: Jaki czytnik CF na PCMCIA do A1200

@silverbud, post #7

> Czyżby chodziło o ten adapter AK144, który na allegro chodzi po 8 zetów? To on chodzi z Amigą?
Śmiga i hula. Przynajmniej u mnie :) A do niego mam 512-megowego Sandiska.
Przerzucam nim programy z Aminetu via piec i nigdy nie odmówił współpracy. Co prawda komputer nie wykrywa urządzenia automatycznie (trzeba montować), ale to jest chyba raczej kwestia przeniesienia pliku .device do innego katalogu.

[#9] Re: Jaki czytnik CF na PCMCIA do A1200

@silverbud, post #7

Jeśli chodzi o zdjęcia gniazd no to właśnie ta informacja nieczęsto się pojawia w ofertach. Zresztą nie orientuję się tak dobrze w tematyce, żeby stwierdzić czy to gniazdo jest OK wg opisu jaki dał Valwit. Nigdy w życiu wcześniej nie miałem do czynienia z PCMCIA

:)

[#10] Re: Jaki czytnik CF na PCMCIA do A1200

@silverbud, post #7

znalezione w sieci
http://www.hpcfactor.com/support/cesd/h/0037/002-slot-dif.jpg
http://jornada.m01.pl/viewtopic.php?pid=1681
[#11] Re: Jaki czytnik CF na PCMCIA do A1200

@Norbert, post #10

Dzięki za pomoc. Już mi się rozjaśniło z tymi "wypustkami". :)

[#12] Re: Jaki czytnik CF na PCMCIA do A1200

@silverbud, post #11

Witam,

Ja osobiście używam z powodzeniem tego:
http://allegro.pl/adapter-czytnik-pcmcia-compact-flash-cf-dk144-i1213007401.html
Do komletu sandisk 32 i 256MB natomiast np kingston 16MB nie działał wcale.

Pozdrawiam

[#13] Re: Jaki czytnik CF na PCMCIA do A1200

@Thom/CT, post #12

to jest ten sam co AK144
[#14] Re: Jaki czytnik CF na PCMCIA do A1200

@Norbert, post #10

nie jest tak latwo nieststy, bo cardbus nie musi miec blaszki, zazwyczaj jest tylko na modemach zeby dodatkowo zapewnic kontakt z ekranowaniem.

sa karty pcimcia na 3.3V i sa karty cardbus ktre sa na tyle wstecznie kompatybilne ze dzialaja tez na 5V - tylko sie grzeja moceniej, mam gdzies taka z modemem i sieciowka w jednym xyrcoma. w kazdym razie jak czytnik kart wejdzie do amigowego slotu to zadziala.

tsd: kiedys widzialem fajnego hacka gdzie do gniazda pcmcia (z wycieta szyna zeby karty 3.3V pasowaly) byl dodany przelacznik przelaczajacy napiecie na 3.3V zamiast 5V jak byla wloznona odpowiednia karta. napiecie po prostuy lecialo przez stabilizator 3.3V. a sens tego byl - poza sztuka dla sztuki - taki ze koles ial sieciowke co dzialala na 3.3V i dzieki temu sie mniej grzala
[#15] Re: Jaki czytnik CF na PCMCIA do A1200

@Valwit, post #6

ograniczam sie do sandiska, lexara, sony,

ztcp sandisk nalezal/nalezy/pochodzi od sony.

[#16] Re: Jaki czytnik CF na PCMCIA do A1200

@szuler, post #15

nope. sandisk to kilku kolesi ktorzy odeszli z intela, gdzie w zasadzie pamiec flash jako taka wykminili pare lat wczesniej. potem zalozyli wlasna firme i wymyslili sobie karty CF :) sony to raczej rebrand (jak przy matrycach LCD w TV) albo wlasna produkcja, ale nie pamietam czy po wtopie z formatem MS nie dali sobie siana i rebranduja wlasie. w kazdym razie sa bezproblemowe.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem