[#1] na początek
Witam wszystkich amigowców na forum jestem nowy i zainteresowałem się amigą 1200 i nie wiem co wybrać na początek amiga ma służyć do internetu,girek lotus,mortal kombat,settlers, i innych klasyków nie wiem czy da sie zamiast fast ram dać simm ram. na ten sprzęt mam ok 600-650
[#2] Re: na początek

@jakub555, post #1

Jeśli chodzi o granie w klasyki to oczywiście zgadzam się, a1200 nadaje się do tego znakomicie :) Jeśli chodzi o internet...hmm za 650 zł możesz już wyrwać jakieś turbo z procesorem 040, ale nie obiecuj sobie dużo po tym konfigu. Do wygodnej pracy z internetem potrzebny by był szybszy procesor oraz karta graficzna. Poza tym dysk twardy lub karta CF.

Co do pamięci: na karcie turbo są sloty na simmy, więc po włożeniu tam ich, będziesz odpowiednio miał pamięć fast.

Ostatnia modyfikacja: 04.09.2010 19:06:02
[#3] Re: na początek

@jakub555, post #1

No poczatek polecam nauczyc sie uzywac wyszukiwarki na ppa :)

[#4] Re: na początek

@jakub555, post #1

Jeśli jako internet rozumiesz IRCa, FTPa czy czytanie poczty to owszem, jeśli przeglądanie stron www to bez karty graficznej sensu to nie ma a i z kartą będą problemy z poprawnym wyświetlaniem stron.

Pozdrawiam
[#5] Re: na początek

@jakub555, post #1

Blizzard 1230/50mhz 32mb ramu, spokojnie starczyl aby odpalic naraz miamidx, amirc, amigg i aweba, calosc zastąpiła mi komputer na tydzien(potem odzyskalem komputer). Dodam, że używanie tego zestawu było bardzo przyjemne. Nielicz też, że bd mogl wyłaczyc peceta na długi czas, bo to niezbyt mozliwe.

Ostatnia modyfikacja: 04.09.2010 23:02:10
[#6] Re: na początek

@jakub555, post #1

"(...) nie wiem czy da sie zamiast fast ram dać simm ram".
Hę?

Z szacunkiem i niejakim zdziwieniem
Des

[#7] Re: na początek

@Des, post #6

dzięki za odp. forum nie znam dlatego nie poszukałem na forum a u wujka też nie było czyli dużo siana trzeba w to włożyć ale pomyśle nad tym
[#8] Re: na początek

@arti4-92, post #5

(A1200 1230/50) zastąpiła mi komputer na tydzien (potem odzyskalem komputer)

Całe szczęście, że Amiga potrafi czasami zastąpić komputer, co nie?

Wkurza mnie jak ludzie robią znak równości między "komputer" a "pecet". A już szczególnie jak robi to ktoś, kto uważa się za amigowca.

[#9] Re: na początek

@arti4-92, post #5

calosc zastąpiła mi komputer na tydzien

To w takim razie czym jest amiga?

nie wiem czy da sie zamiast fast ram dać simm ram

Widać, że jesteś jeszcze zielony, fastram to nie jest nazwa wynikająca z użytego rodzaju pamięci, a jedynie wynikająca z stosunku prędkości względem innych rodzajów pamięci jakie występują w Amidze oraz ich roli (chip i slow). Pamięcią fast może być każdy simm, sdram, ddr czy jakiś SRAM, wystarczy tylko odpowiedni kontroler.

[#10] Re: na początek

@recedent, post #8

czyli Blizzard 1230/50mhz 32mb ramu starczą na moje potrzeby.w necie na takie coś wydamok. 600 pln + amisie
[#11] Re: na początek

@rafgc, post #9

Czym jest dla mnie Amiga?? Zabaweczką :)

[#12] Re: na początek

@RadoslawF, post #4

w sumie to można szybko i bez wiekszych problemów przegladac strony dla komórek :D te wszystkie adresy co zaczynaja sie od lajt. albo m. tylko kłopot jest jak sie pojawi jakis zalacznik w postaci filmu - ani otworzyc ani sciagnac sie nie da

[#13] Re: na początek

@mars, post #12

Teoretycznie skrypt getvideo powinien to ściągnąć. Pewnie trzeba by go przerobić bo jest pod MOS (i OS4).

[#14] Re: na początek

@radzik, post #13

można zamknąć
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem