[#1] Stacje dyskietek na usb
Ciekawe czy by zadziałało na Amidze.
http://allegro.pl/zamien-stacje-dyskietek-na-usb-maszyny-720kb-i1216036572.html
ale ta cena.
[#2] Re: Stacje dyskietek na usb

@Dark_luke, post #1

zapytalem ...Niestety nie zadziała .

[#3] Re: Stacje dyskietek na usb

@HOŁDYS, post #2

Podał powód?
Chyba nie powinno być problemów.
[#4] Re: Stacje dyskietek na usb

@Dark_luke, post #1

To nie lepiej kupić "normalne" usb do Amigi? Cena podobna, a funkcjonalność większa.

[#5] Re: Stacje dyskietek na usb

@radzik, post #4

He he... Touche. Z tym, że toto można(by) podłączyć do każdej Amigi, a nie tylko takiej, która ma clockport.

[#6] Re: Stacje dyskietek na usb

@Dark_luke, post #3

Powód jest prosty, urządzenie pewnie obsługuje tylko obrazy dyskietek 720kb (czyt ograniczenie firmware).

[#7] Re: Stacje dyskietek na usb

@rafgc, post #6

Zgadza się. Gdzies kiedyś czytałem że są to urządzenia przeznaczone do naprawdę starych PC (720kB - toż to naprawdę prehistoria) pracujących z programami bazodanowymi gdzie dyskietki były używane jako backup bazy danych.
[#8] Re: Stacje dyskietek na usb

@Dark_luke, post #1

Kiedyś gdzieś gadałem z gościem, który frustrował się, bo mieli w zakładzie programowalną obrabiarkę, która przyjmowała dane tylko na dyskietkach. I nie było sensu wywalać maszyny wartej 100 tys. zł. tylko dlatego, że nie mogli dostać sprawnych dyskietek. Pewnie właśnie dla takich przypadków przydaje się ten sprzęt :) .

[#9] Re: Stacje dyskietek na usb

@recedent, post #5

[#10] Re: Stacje dyskietek na usb

@HOŁDYS, post #2

A ja pytałem i powiedział że zadziała jako 1,44 MB

"Z Amigą 1,44MB tak , ale zależy jaka jest wtyczka połączeniowa.

Jeżeli 34-pin + 4-pin na zasilanie to tak."
[#11] Re: Stacje dyskietek na usb

@Shredder, post #10

A jesteś pewny, że ten człowiek dokładnie wie co to jest Amiga i jakie są techniczne wymagania dla stacji HD? Bo jeśli to urządzenie transferuje dane przy dyskietkach HD z dwukrotną prędkością (tak jak to się odbywa w PC) w stosunku do HD, to nie zadziała.

Kiedyś gdzieś gadałem z gościem, który frustrował się, bo mieli w zakładzie programowalną obrabiarkę, która przyjmowała dane tylko na dyskietkach.

Tutaj HXCfloppyemulator byłby zbawieniem.

Obecnie to każda Ami może mieć clock port, wystarczy go dokupić:

Ale już nie każdego stać na kupno turbo 030 do A500/A600 by sobie taki interfejs USB zafundować.

[#12] Re: Stacje dyskietek na usb

@Dark_luke, post #1

A moze jest ktos z Piły lub okolic i moglby sprawdzic jak naped zadziala z Amigą?
[#13] Re: Stacje dyskietek na usb

@Norbert, post #12

Witam wszystkich , chyba ktoś o mnie pisze :)
Jestem z Piły i bardzo się ucieszę jeżeli ktoś zawita z Amigą do mnie pomysł

Co do przerobienia Amigi na USB to nie jest problem , ale żeby to zrobić to trzeba ją mieć
Niestety nie jestem w takowym posiadaniu.
Zainteresowanych zapraszam

Ostatnia modyfikacja: 13.03.2011 04:10:48
[#14] Re: Stacje dyskietek na usb

@rafgc, post #11

Do tych maszyn produkcyjnych także zakładam .
Pojemności 1,44MB ; 720kB ; 1,2MB są jeszcze 360kB (kodowane)
Wersje obsługi z poziomu - Windowsa , DOS-a .
Pozdrawiam

[#15] Re: Stacje dyskietek na usb

@adamsal, post #13

Amiga najtansza to wciaz nie maszyna CNC za x tysiecy PLN. Wbrew temu co czasem sie zdarza, bo niektore czesci sa rzeczywiscie tyle warte

Spojrz na allegro - tam jakakolwiek amige mozesz dostac ponizej 100 PLN.

W sumie twoje projekty sa dosc dydaktyczne. Otoz urzeczywistniaja stwierdzenie, ze dyskietka to bylo takie dawniejsze 'usb' (nomenklatura jak najbardziej popularna ).

Mnie zas ciekawi cos innego - czy masz np. stacje dyskietek HD do Amigi - tj. potrafisz wyprodukowac/znalezc taka najlepiej nowa? Tzn. takie bedace w stanie obsluzyc najwyzsza gestosc amigowa, a do tego bez przerobek pasujace do Amisi?

Bo moja jedna w A2000 nieco hmm zaczyna odmawiac posluszenstwa. A chcialbym znalezc taka w pelni obslugujace NDOS i bajery wiekszej gestosci oraz odpowiednia wtyczka tak bym bez dodatkowej zabawy po zaplaceniu 50 PLN (wiem, marzenia ) mogl ja uzywac z Amiga...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem