[#1] Rozszyfrowanie ramu
Panowie mam kartę turbo do A500 z prockiem 020
oraz ośmioma kostkami pamięci o symbolu

81C4256A

czy to oznacza że ma ona 4 ,czy tylko może 1 mega

Ostatnia modyfikacja: 08.09.2010 15:33:50
[#2] Re: Rozszyfrowanie ramu

@damianx, post #1

Znajdź gdzieś nazwę czy numer modelu na samej płytce dopałki i poszukaj tutaj: http://www.amiga-hardware.com/ :) .
[#3] Re: Rozszyfrowanie ramu

@damianx, post #1

81c4256 to pewnie znaczy:
256K x 4bit

[#4] Re: Rozszyfrowanie ramu

@strim, post #3

co oznacza, że ma 1MB

[#5] Re: Rozszyfrowanie ramu

@Grygus, post #2

To jest ta karta

http://amiga.resource.cx/exp/mtec520

i jeżeli ma tylko 1 mega to czy zmieniając tylko kostki da się w prosty sposób zwiększyć do czterech mega ?

I jakie powinny mieć oznaczenia ,takie może jak na zdjęciu ?
i gdzie tego szukać ewentualnie.

Ostatnia modyfikacja: 08.09.2010 21:33:07
[#6] Re: Rozszyfrowanie ramu

@damianx, post #5

Wątpie aby dało się tego dokonać w sposób prosty. Pewnie ilość pamięci jest jakoś konfigurowana i nie wystarczy zwykła zmiana kości. Może być nawet konieczna wymiana któregoś GAL. Oczywiście to są czyste spekulacje.

Układy RAM na zdjęciu to 1024k x 4bit, więc razem 4MB.

Na Twoim miejscu poszukałbym rozszerzenia pamięci "pod klapkę", zamiast potencjalnie popsuć rzadkie turbiszcze.

[#7] Re: Rozszyfrowanie ramu

@strim, post #6

Nie no psuć nie zamierzam,ale teoretycznie wg opisu pamięć ma funkcję auto konfiguracji ,ale żeby system ją widział trzeba w startupie wpisać polecenie add32bit z dyskietki firmowej.

Moja karta jest identyczna z tą ze zdjęcia różni się tylko rodzajem kostek,nawet napisane odręcznie cyfry na GALach są takie same.

Może wystarczy wymienić kostki ...hmm

ps.pd klapkę nie mogę bo siedzi to w CDTV

Znalazłem takie kostki w firmir ropla

Ostatnia modyfikacja: 08.09.2010 22:18:48
[#8] Re: Rozszyfrowanie ramu

@rafgc, post #4

Raczej 1Mb (Mega Bit)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem