[#1] Apollo 1240 bez ramu sie odpala z ramem zwiecha.
Tak jak w temacie, pamiętam ze ta pamięć po której włożeniu Amiga zawiesza sie podczas startu(w bootmenu też) była kiedyś sprawna. Czy zwieszki i resety mogą być spowodowane uszkodzoną pamięcią, czy raczej chodzi o coś innego??

[#2] Re: Apollo 1240 bez ramu sie odpala z ramem zwiecha.

@arti4-92, post #1

Wykonaj standardową procedurę posiadacza Apollo: przeczyść styki, podoginaj, poodginaj, dociśnij MACH-y, oscylator, RAM..., ustaw kartę pod innym kątem (jeżeli masz ją w wieży)... a najlepiej wymień na Apollo 060/ Blizzarda 040/060 :D

Ostatnia modyfikacja: 09.09.2010 01:14:53
[#3] Re: Apollo 1240 bez ramu sie odpala z ramem zwiecha.

@OSH, post #2

Wykonana :), nie pomyślałem, sprawdzę z jakaś inna kością ramu i w tedy sie okaże.

[#4] Re: Apollo 1240 bez ramu sie odpala z ramem zwiecha.

@arti4-92, post #3

A mocy nie brakuje? Warto poprowadzić dodatkowe zasilanie do gniazda stacji dyskietek lub w ekstremalnym przypadku bezposrednio do złącza krawędziowego. Jeśli jesteś pewien że to nie problem z zasilaniem, odpal memtest z aminetu i będziesz miał kawę na ławę.

[#5] Re: Apollo 1240 bez ramu sie odpala z ramem zwiecha.

@arti4-92, post #1

A "timing fix" na płycie A1200 zrobiony?
No i standardowo czyszczenie wszystkich styków co koledzy sugerowali wcześniej.
[#6] Re: Apollo 1240 bez ramu sie odpala z ramem zwiecha.

@stachu100, post #5

tak fix jest zrobiony.

Zasilanie jest podłaczone do gniazda dyskietek od samego poczatku.
Pojawia mi sie "kliknij lewy przycisk myszki", a do tego dioda "power" raz robi sie jasna raz ciemniejsza.

Ostatnia modyfikacja: 09.09.2010 16:55:59

A, po wyjęciu pamięci(zworka zostaje) amiga startuje normalnie, może po prostu amidze się wydaje ze zworka jest odłączona??

Ostatnia modyfikacja: 09.09.2010 16:57:02
[#7] Re: Apollo 1240 bez ramu sie odpala z ramem zwiecha.

@arti4-92, post #6

co daje ten fix ? pytam z ciekawosci ...

nigdy problemow z Apollo nie mialem .. i nigdy czegos takiego nie robilem

[#8] Re: Apollo 1240 bez ramu sie odpala z ramem zwiecha.

@HOŁDYS, post #7

"Timing fix" daje stabilną pracę z kartami turbo właśnie. Jeżeli wszystko jest ok u Ciebie to po prostu tego nie robisz.
[#9] Re: Apollo 1240 bez ramu sie odpala z ramem zwiecha.

@HOŁDYS, post #7

O ile pamiętam, poprawia "siłę" sygnału zegara z płygły do karty turbo, co skutkuje większą stabilnością (a czasem w ogóle umożliwia jakąkolwiek pracę) kart turbo.

EDIT: Stachu mnie uprzedził ;)

Ostatnia modyfikacja: 09.09.2010 17:01:11
[#10] Re: Apollo 1240 bez ramu sie odpala z ramem zwiecha.

@altcomputing, post #9

Zmieniłem pamięć, dalej dzieje sie to samo, zaraz jeszcze spróbuje podstawki mach przelecieć kontaktem, a tym czasem może ktoś mógłby sprawdzić jak uruchamia sie jego Amiga gdy włożony jest ram, a wyjęta zworka ramu.

Apollo startuje, ale nie widzi ramu.

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2010 10:42:20
[#11] Re: Apollo 1240 bez ramu sie odpala z ramem zwiecha.

@arti4-92, post #10

Może elektrolit z baterii strawił ścieżki od zworek?

[#12] Re: Apollo 1240 bez ramu sie odpala z ramem zwiecha.

@arti4-92, post #11

Raczej nie.
Kiedyś miałem taki objaw że nie widziuał RAM-u.
Tylko juz nie pamiętam czy problemem była nie kontaktująca podstawka ROM-u czy też nie kontaktująca podstawka pod mniejszego MACH-a. W każdym razie wyrzuciłem wszystkie podstawki. I RAM się pojawił. :D
[#13] Re: Apollo 1240 bez ramu sie odpala z ramem zwiecha.

@stachu100, post #12

Pod romem nie mam podstawki, wrzuciłem apolla do piekarnika w celu usunięcia ewentualnych zimnych lutow.

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2010 11:30:13
Apollo idzie do smietnika.

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2010 11:30:22

Chociaż może... Przestraszyłem się bo coś strzelało

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2010 11:32:49
[#14] Re: Apollo 1240 bez ramu sie odpala z ramem zwiecha.

@arti4-92, post #13

"Matko Bosko", kondensatory wybuchły! Arti pozbawia A1200 klawiatury numerycznej i smaży Apollo w piekarniku.

Koniec świata, Arti z Apollo zrobił grata.
[#15] Re: Apollo 1240 bez ramu sie odpala z ramem zwiecha.

@arti4-92, post #13

ha ha ha :) Jak Anielke na 7 zdrowasciek ...

dla mnie to hard core z tymi piekarnikami ;-]
w zyciu bym tego sie nie podjol ..ostatnio pieklem schab w polewie miodowej ..i tez cos strzelalo moze elektrolity !

[#16] Re: Apollo 1240 bez ramu sie odpala z ramem zwiecha.

@HOŁDYS, post #15

Uruchamiam amige z tym apollem, zobaczymy o sie dzieje.

Dupa, Amiga wstaje ramu dalej brak, chyba naprawdę muszę machy wlutować bezpośrednio do laminatu...

Jeszcze jedno, ten taki cosiek szary na długich nogach obok scalaka "OKI" miał kiedys zwarte nozki, mogło sie cos przez to popsuć??

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2010 11:43:46

Fota dodana w grafitti.

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2010 11:45:59
[#17] Re: Apollo 1240 bez ramu sie odpala z ramem zwiecha.

@arti4-92, post #16

No cóż, Twój sprzęt i Twoja sprawa co z nim robisz...
A strzelił Ci kondensator elektrolityczny.
Takich kart nie wkłada się do piekarnika.

Takie pytanko:
Czy od zawsze miałeś problem z tym RAM-em czy tylko od czasu jak wylutowałeś procek i włożyłeś podstawkę pod 040?

Pamiętaj, że jeżeli piszesz że masz problem z Apollo 1240 to każdy kto Ci odpowiada zakłada że jest on NIE GRZEBANY!!!
[#18] Re: Apollo 1240 bez ramu sie odpala z ramem zwiecha.

@arti4-92, post #16

A nie próbowałeś skorzystać z pomocy Kwaku85 albo stachu100? Może oni będą wstanie postawić na nogi twojego Apollo o ile go już nie ze smażyłeś w piekarniku.
Mój Apollo też był naprawiany przez stachu100 oraz wykonał upgrade jego do procka 060. Jestem naprawdę zadowolony z profesjonalnej naprawy/upgrade'u jak i szybkości jej dokonania(coś kole tygodnia door to door).

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2010 12:10:56
[#19] Re: Apollo 1240 bez ramu sie odpala z ramem zwiecha.

@stachu100, post #17

Apollo działa tak jak działał, a strzelał piekarnik. Karta działała przed tym jak ktoś wyrwał kawałek procesora z radiatorem. Ja ten procek wylutowałem, wlutowałem podstawke, wsadzilem proca i kwarc, uruchomil sie bez pamieci a z pamiecia nie.

[#20] Re: Apollo 1240 bez ramu sie odpala z ramem zwiecha.

@arti4-92, post #19

O widzisz, i od tego trzeba było zacząć wątek.
Na 99,9% problemem jest przerwana ścieżka pod podstawką procka.
[#21] Re: Apollo 1240 bez ramu sie odpala z ramem zwiecha.

@stachu100, post #20

A na 1% co jest uszkodzone?? Bo ścieżki sa cale, nie mów o tym ze moglem je przegrzać czy coś, bo to co zostało z procka zostało odcięte brzeszczotem, a reszte rozlutowałem lutownicą smd i odsysaczem. Po tym dokładnie obejrzałem ścieżki po czym wlutowałem podstawke.

[#22] Re: Apollo 1240 bez ramu sie odpala z ramem zwiecha.

@arti4-92, post #19

zawsze mozesz wystawic na allegro - nie wiem czy dziala amige mam na strychu a zasilacz w piwnicy :D

[#23] Re: Apollo 1240 bez ramu sie odpala z ramem zwiecha.

@arti4-92, post #21

Ja kilka razy używałem oscyloskopu żeby znaleźć przerwaną ścieżkę bo pod lupą x10 wszystko wydawało się ok. I dopiero pomiary oscyloskopem na pracującej karcie pokazały że faktycznie tak mi się tylko wydawało a sygnał "ginie" między jednym punktem a drugim.

A ten 0,1% to może być każdy scalak i każde połączenie, czyli po prostu reszta. Na przykład wewnętrzna przerwa w kzemowej strukturze układu MACH.
[#24] Re: Apollo 1240 bez ramu sie odpala z ramem zwiecha.

@HOŁDYS, post #22

OK
[#25] Re: Apollo 1240 bez ramu sie odpala z ramem zwiecha.

@stachu100, post #23

Jakbym wiedział czego szukać bym użył oscyloskopu, teraz nie bardzo wiem co.

[#26] Re: Apollo 1240 bez ramu sie odpala z ramem zwiecha.

@arti4-92, post #25

No niestety, to zadanie do łatwych nie należy...

Kwaku85 może Ci pomóc.
[#27] Re: Apollo 1240 bez ramu sie odpala z ramem zwiecha.

@stachu100, post #26

Kolejna nowość, na belce wb pisze 040, a w bootmenu niema karty w liscie rozszerzeń

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2010 12:47:09

Wylutuje podstawkę obejze pcb i wlutuje procka, jak nie zadziała to machy wlutuje do laminatu bezpośrednio

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2010 13:11:45
[#28] Re: Apollo 1240 bez ramu sie odpala z ramem zwiecha.

@arti4-92, post #27

bez RAMu nie bedziesz mial EXTENSION BOARD.
mialem tak z M-Tekiem 030 - bootmenu migalo na czerwono

Byc moze tak samo jest w apollo

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2010 13:49:01
[#29] Re: Apollo 1240 bez ramu sie odpala z ramem zwiecha.

@HOŁDYS, post #28

A, to mnie pocieszyłeś :).

[#30] Re: Apollo 1240 bez ramu sie odpala z ramem zwiecha.

@arti4-92, post #29

Mnie się coś przypomina, że w instrukcji do Apollo napisane jest aby np. Amiga przyspieszyła znacząco to konieczny jest RAM(może to ma jakiś związek z tym o czym piszesz). Jak chcesz to mogę zeskanować ten fragment instrukcji z Apollo 1240 ale to dopiero późno wieczorem mogę to zrobić?

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2010 14:08:17
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem