[#1] Potrzebuję na dyskietce drivery do CF na PCMCIA
Witam
Jestem tu nowy i zaczynam ponownie po kilkunastu latach przygodę z Amigą - mam A600+2MB+HDD.
Chciałbym móc przenosić oprogramowanie np z aminetu ale nie mam kabla i programu do amigi - zresztą konfiguracje tego też jest dość skomplikowana.
Kupiłem sobie adapter CF na PCMCIA i mam kartę CF 32 MB - by to uruchomić i móc przenosić programy z PC muszę mieć zainstalowane na amidze drivery PCMCIA i driver do FAT32 - a ich nie mam są na aminecie i koło się zamyka.
Czy ktoś z użytkowników amigi może mi nagrać potrzebne pliki na dyskietkę amigową - pokryje koszt nośnika + przesyłke do mnie - a może jest ktoś z Krakowa - to bym sobie odebrał osobiście
Pozdrawiam
Matrix
GG 9003105. Email: matrixkrak@tlen.pl
[#2] Re: Potrzebuję na dyskietce drivery do CF na PCMCIA

@Matrix, post #1

Z pomocą przyjdzie Ci CrossDos, jest w systemie Amigi. Odczyta on dyskietki pecetyczne 720kB. Na przeniesienie tego i LHA wystarczy. Potem już będziesz śmigał z kartą PCMCIA.

Ooops, nie wiem czy system w A600 ma CrossDosa.

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2010 14:18:25
[#3] Re: Potrzebuję na dyskietce drivery do CF na PCMCIA

@Matrix, post #1

Witamy na Foum!

Co od Twojego pytania:
A nie porściej będzie zainstalować WinUAE, podpiąć dysk z Amigi do kontrolera HDD w PC i przerzucać dane pod WinUAE?

Moim skromnym zdaniem to jest najwygodniejsze rozwiązanie. Wymaga co prawda wyprowadzonego kabelka IDE+zasilanie z obudowy PC (lub rozkręcania obudowy PC za każdym razem).
Ideałem byłaby kieszeń HDD w PC; wtedy wszystko robiłbyś czysto i elegancko.
[#4] Re: Potrzebuję na dyskietce drivery do CF na PCMCIA

@Tomski, post #2

Ooops, nie wiem czy system w A600 ma CrossDosa

CrossDOS dodawany był od AOS 2.1. Co nie zmienia faktu, że i tak jest konieczny do przenoszenia danych z PC (lub jego zamiennik). I chyba o tym myślał Matrix, gdy pisał, że "stery" niezbędne do przenoszenia danych leżą na Aminecie (...driver do FAT32...). :)

@Matrix.
A właściwie to gdzie mieszkasz? Może w Twojej okolicy znajdzie się jakaś dobra amiduszyczka ;) która Ci pomoże. Bo z doświadczenia wiem, że wysyłanie dyskietek pocztą to loteria jest (wysyłałem jakiś czas temu kilku osobom dyskietki - działała jedna na trzy...)

DODANE: Heh - powinienem chyba doczytywać posty do końca - :) w Krakowie nie powinieneś mieć problemów ze znalezieniem pomocy.

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2010 15:59:31
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem