[#1] Blizzard PPC w desktopie?
Niedawno stałem się posiadaczem BPPC. Mam dylemat czy pchać go do desktopa, czy też do towera którego właśnie sobie składam. Wiem, że nikt nie zaleca instalacji BPPC w oryginalnej obudowie. W instrukcji stoi, że nie wolno instalować kart z 040 w desktopie, natomiast karty z 060 tak. Ja mam 68060/50 z maską 71E41J.

Czy ktoś z was posiada setup BPPC z 060 w desktopie? Czy płyta główna A1200 daje radę zasilaniem BPPC?

[#2] Re: Blizzard PPC w desktopie?

@strim, post #1

da rade mialem 060/PPC w Desktopie...
jednak dla mnie PPC to nie potrzebny koprocesor ..szybko przesiadlem sie na Blizzarda 060 ..musisz zapewnic chlodzenie jedynie i klapke otworzyc

[#3] Re: Blizzard PPC w desktopie?

@HOŁDYS, post #2

No tak... ja teraz mam zwykłe 060 w desktopie i to śmiga nawet na lamerskim zasilaczu od A500. Właśnie jakieś jazdy z otwieraniem klapki i zasilaniem mnie zniechęcają do instalacji BPPC. Chyba jednak zostawie go do towerki.

[#4] Re: Blizzard PPC w desktopie?

@strim, post #3

Zostaw klapkę tylko dorób do niej trochę otworów wentylacyjnych i postaw ami na nóżkach. Tower psuje cały wizerunek A1200..

Zapoznaj się z tymi wątkami, warto:

http://amibay.com/showthread.php?t=8107

http://amibay.com/showthread.php?t=5014

[#5] Re: Blizzard PPC w desktopie?

@pampers, post #4

Thx. Dlatego ja nie pozbywam się A1200 w oryginalnej obudowie, po prostu składam drugą w towerze :P.

[#6] Re: Blizzard PPC w desktopie?

@strim, post #5

Tylko nie zrób błędu jaki zrobiłem ja - w czasie krytycznych porządków moja desktop kochana, oryginalna z escomowskim logo poleciala do zsypu :] .

Teraz po latach zdobyłem obdrapaną pożółkłą commodore i łatwię perhydrol.

W przypływie weny zmontuję swoją A1200 z BPPC w desktopie, a na chłodzenie wyklęję jakieś kanały wentylacyjne z materiału takiego jak plastik z butelki.

:)

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2010 20:37:18
[#7] Re: Blizzard PPC w desktopie?

@HOŁDYS, post #2

No nie wierzę ;) ppc niepotrzebne ... to nie odpalałeś dem na patencie Skolmana ?

[#8] Re: Blizzard PPC w desktopie?

@HOŁDYS, post #2

dla mnie 68k to niepotrzebny koprocesor, szkoda ze init systemu jego wymaga

[#9] Re: Blizzard PPC w desktopie?

@rzookol, post #8

Co to za system że wymaga 68k do startu systemu a potem go nie potrzebuje ?
OS4 na klasyku uruchamiasz ?
Bez sensu, do tego lepiej coś z G3 a jeszcze lepiej z G4.
Bawienie się OS4 na 603 czy 604 to tylko zabawa.

Pozdrawiam
[#10] Re: Blizzard PPC w desktopie?

@RadoslawF, post #9

akurat chodzilo mi o mosa, ale nie zgadzam się z tym co piszesz, os3.x jest tak denny i niestabilny, że został usunięty z amisi, mam tylko zestaw whdload + morphosa do pracy, na os3 nawet zalogowanie się przez ssh na server to była męczarnia. Od 10 lat na 68k nie powstaje sensowne oprogramowanie, nie widze sensu korzystania z umarłego i nierozwijanego systemu.

ps. mam 6 maszyn z prockiem g4 ale dalej uważam, że proc >200 mhz w amisi i da się względnie normalnie pracować, co więcej natami raczej więcej nie zaoferuje :)

Ostatnia modyfikacja: 10.09.2010 22:13:23
[#11] Re: Blizzard PPC w desktopie?

@rzookol, post #8

sory ale nie moge cie juz dluzej sluchac i twojego zakichanego mos ..
jestes z tej samej gliny co Konrad Bielski ..tylko ze niebieskiej.
Dla mnie MOS to gowno ale nie dre ryja na kazdym, kroku

[#12] Re: Blizzard PPC w desktopie?

@HOŁDYS, post #11

Przypomnij sobie co wyprawiałeś nawalony na ppa...

EDIT: ja rozumiem że nawet nie widziałeś MorphOSa na oczy a jeżeli widziałeś to tylko przez 10 minut ale uwierz mi, że jak raz zasmakujesz Ambienta i MorphOSa to AOS3.x to męka..

Ostatnia modyfikacja: 11.09.2010 00:49:46
[#13] Re: Blizzard PPC w desktopie?

@HOŁDYS, post #11

ok to wymien w moim zdaniu mos na os4 lub linux, dalej bedzie prawidlowe i nie skażone mosem
i to Ty jestes z tej samej gliny co Bielski, to dla Ciebie taki problem, że 68k zostalo olane od przeszlo 10 lat ?
Amigaos jest obecnie nieuzywalny, spędź tydzien tylko i wylacznie na klasyku. Rulezowac o 3.x i 68k kazdy potrafi, korzystać z niego obecnie juz nie za bardzo. Myslisz ze kazdy ma amige po to zeby grac lub ogladac dema, nie nie kazdy.
PPC w amidze daje jako tako mozliwosc skorzystania z nowych technologii ale ciebie to nie obchodzi bo przeciez masz je na wyjebistym pececie, konsoli, komorce i bog wie jeszcze czym. Powymyslasz jakie to 68k jest zajebiste, jak to sie zajebiscie oglada demka na 060 a potem i tak siadziesz przez grzybem jak typowy amigowiec.

i nie oceniaj ludzi, ktorzy pomimo tego, że mos to dno, g4 jest 3 razy wolniejsze od pentiumow od 20 lat korzystaja w wiekszosci tylko z amigowego softu (dotyczy to takze ludzi z execa) bo to co tu piszesz to hipokryzja. Mam nadzieje, że kiero skonczy pisac demka na 68k i twoje zycie zacznie przypominać Dzien Swistaka. Za kazdym razem to samo: demko, superfrog, demko, lotus, demko ...., zobaczymy kto dluzej pociągnie i nie wywali amigratów.

[#14] Re: Blizzard PPC w desktopie?

@rzookol, post #13

Może skoczcie sobie do pręgieża z tymi bzdurami, bo syf mi tu w wątku o Blizzardzie robicie.

[#15] Re: Blizzard PPC w desktopie?

@rzookol, post #13

Cicho Rzokuś. Nie denerwuj się. Hołdys od kiedy nie pije to takie głupoty opowiada że hej :)

[#16] Re: Blizzard PPC w desktopie?

@ede, post #7

Masz na myśli odpalanie dem 68k z emulacą na MOSie PUP?
[#17] Re: Blizzard PPC w desktopie?

@strim, post #1

A ja wypale z innej armaty...

Może warto stworzyć nowy desktop dla A1200 taki, w którym można spokojnie zmieścić BPPC. Sam nie jestem posiadaczem żadnej karty PPC , nie posiadam nawet A1200 , ale wiem że na forum jest co najmniej jedna osoba, która mogłaby coś takiego zrobić. Mowa oczywiście o @Tomski. Gdyby znalazła się grupa chętnych, to na pewno zgodziłby się zaprojektować coś takiego dla Amigowców.

Więcej o jego "dziełach" w dziale Graffiti.

Pozdrawiam

[#18] Re: Blizzard PPC w desktopie?

@inco, post #17

Ale desktop A1200 spokojnie mieści BPPC.

[#19] Re: Blizzard PPC w desktopie?

@pampers, post #18

BVizja + fastata też się mieści tyle że to już lekkie sado-maso dla amigi :)

[#20] Re: Blizzard PPC w desktopie?

@strim, post #1

Mieści sie, niema co sie bać o chłodzenie czy cos, seryjne jest wystarczające, zresztą sama konstrukcja karty i tego jak zakłada sie kartę graficzną daje do zrozumienia ze karta została stworzona do używania w desktopie.

[#21] Re: Blizzard PPC w desktopie?

@BULI, post #16

Dokładnie to miałem na myśli :P

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem