[#1] CygnusED - makro
Pisze dosc skomplikowane makro w CEdzie. W trakcie makra zaznaczam sobie tekst do schowka, potem wybieram okno szukaj, wklejam tekst ze schowka i przesuwam sie linijke nizej. Linijek jest kilka tysiecy. Zawartosc schowka za kazdym razem jest inna, a CEd zawsze zapamietuje mi ta sama, zapisana w trakcie tworzenia makra. Jesli wybiore brak zapamietywania, to za kazdym razem kiedy uruchamiam makro, musze naciskac RAmiga+V zeby wkleic. Oczywiscie chcialbym miec to automatycznie.

CEd 4.2, OS3.9, WinUAE.

Edit: makro jest dosc zlozone, w temacie przedstawilem tylko jego fragment, w ktorym mam problem.

Ostatnia modyfikacja: 14.09.2010 13:32:02
[#2] Re: CygnusED - makro

@El Amigos, post #1

Czy da sie WinUAE tak ustawic, aby caly czas wciskalo 3 klawisze na przemian co 1 sekunde?

[#3] Re: CygnusED - makro

@El Amigos, post #1

W trakcie makra zaznaczam sobie tekst do schowka, potem wybieram okno szukaj, wklejam tekst ze schowka i przesuwam sie linijke nizej. Linijek jest kilka tysiecy. Zawartosc schowka za kazdym razem jest inna, a CEd zawsze zapamietuje mi ta sama, zapisana w trakcie tworzenia makra. Jesli wybiore brak zapamietywania, to za kazdym razem kiedy uruchamiam makro, musze naciskac RAmiga+V zeby wkleic. Oczywiscie chcialbym miec to automatycznie.

W momencie tworzenia makra, gdy pojawia się requester okna wyszukiwania, po wybraniu akcji pojawia się pytanie. Musisz odpowiedzieć OK. Przed chwilą zrobiłem podobną operację i działa bez problemów.

[#4] Re: CygnusED - makro

@El Amigos, post #2

A to jest pytanie zadane w niewłaściwym dziale.

[#5] Re: CygnusED - makro

@mailman, post #3

Jesli wybiore OK, to za kazdym razem mam ten sam schowek. Co do WinUAE to by mi zalatwilo sprawe i dlatego spytalem (musze nacisnac okolo 100.000 razy RAmiga+V + * + Enter). Zobacz taki tekst:

momencie
tworzenia
makra
gdy
pojawia
się
requester

Moje makro leci linika po linijce i jesli klikne na OK, to jak uruchomie makro zawsze bede mial tekst "momencie" w schowku. A chce miec kazdy po kolei.

Napisalem tez do Toniego i odpisal:
There is no support for continuous repeat but you can make macro that can write up to 4 Amiga keys by pressing single PC key (using Input panel remapping)

Grzebie w opcjach WinUAE i nie wiem wlasnie czy dla WinKey i Enter bede mogl sobie przypisac cos. Zobacze.

[#6] Re: CygnusED - makro

@El Amigos, post #5

Coś musisz źle robić, bo u mnie działa jak należy (chyba, że coś źle zrozumiałem).

1. Otworzyłem dowolny plik tekstowy.
2. Rozpoczynam rejestrować makro (RAMIGA+M) pod klawiszem "1"
3. Zaznaczam ciąg znaków (RAMIGA+B), np. "się" i kopiuję do schowka (RAMIGA+C).
4. Otwieram requester wyszukiwania (RAMIGA+SHIFT+S) i wklejam (RAMIGA+V) tekst ze schowka.
5. Wciskam TAB i w polu niżej wpisuję np. bbb
6. Wybieram myszą REPLACE ALL (tutaj nastąpi pytanie - OK)
7. Zaznaczam inny ciąg znaków (RAMIGA+B), np. "pa" i kopiuję do schowka (RAMIGA+C).
8. Otwieram requester wyszukiwania (RAMIGA+SHIFT+S) i wklejam (RAMIGA+V) tekst ze schowka.
9. Wciskam TAB i w polu niżej wpisuję np. ccc
10. Wybieram myszą REPLACE ALL (tutaj nastąpi pytanie - OK)
11. RAMIGA+M kończy rejestrację makra.

Otwieram plik tekstowy na nowo, wciskam 1 i wszystkie "się" zmieniły się na bbb, a "pa" na ccc.

Nie jest to do końca to, co ty robisz, ale uwidacznia, że schowek pamięta dwa różne ciągi i wstawia je do okna wyszukiwania.

[#7] Re: CygnusED - makro

@mailman, post #6

Takie cos z Replace mi rowniez zadziala. Te slowa sa zapamietane w pliku macro i dlatego. Sprobuj na tym przykładzie:

momencie
tworzenia
makra
gdy
pojawia
się
requester

Stworz makro, ktore kopiuje kazdy wers (u mnie to jest kawalek bardzo dlugiego wersa), po czym przenosi wynik np. na sama gore lub dol. Czyli po uruchomieniu 7 razy wynik taki (tak by wygladalo okno CEda, output sobie dopisalem):

momencie
tworzenia
makra
gdy
pojawia
się
requester

==== output
momencie
tworzenia
makra
gdy
pojawia
się
requester

W moim makro nie ma w ogole Replace, tylko i wylacznie wyszukiwanie.

Edit: jak juz wspomnialem, mam tych linijek kilka tysiecy, takze musze zrobic dla jednego wersa algorytm, ktory mi zalatwi calosc. Nie moge za kazdym razem wpisywac recznie tych slow.
Edit 2: poza tym, jak otworzysz plik, w którym nie ma slow "się" czy "pa", to makro nic nie zrobi. Ja musze miec uniwersalnosc, bez wzgledu na znaki.

Ostatnia modyfikacja: 14.09.2010 22:09:48
[#8] Re: CygnusED - makro

@El Amigos, post #7

A co w ogóle chcesz osiągnąć, bo ja nadal nie rozumiem. Mój przykład pokazał, że można zapamiętywać w makrze kilka ciągów dla schowka i podmieniać fragmenty na inne (takie było Twoje pierwsze pytanie - zapamiętywanie różnych ciągów i stosowanie ich w requesterze Search/Replace - skorzystałem z Replace, bo łatwo zauważyć efekty działania). Z szukaniem jest podobnie, bo to jest to samo okno. Na ile rozumiem co chcesz zrobić, to chyba to jest niemożliwe, ale napisz taką typową łopatą :)

[#9] Re: CygnusED - makro

@mailman, post #8

Moze tak: obojetnie jaki mamy plik, kopiujemy w nim cale wersy, jeden po drugim. Kazdy skopiowany przerzucamy na koniec pliku (CTRL + Arrow Down) i oczywiscie powracamy do miejsca, gdzie skonczylismy. Makro MUSI BYC dla jednego wersa napisane.

I teraz otworz sobie plik, w ktorym masz wiecej niz jedna linie, uruchom makro i zobacz czy powiela wers po wersie. Jesli za kazdym razem reczne wklejanie - TAK, jesli automatyczne - NIE (zawsze wkleja tylko pierwszy wers).

Edit: ale Toni Wilen juz mi doradzil. :)
winuae input panel, select ”configuration #1”, select keyboard, find some free key you want to remap,

set input target to Right Amiga, change to slot #2 (“slot selection” = select box that has numbers from 1 to 4 next to input target select box), set input target to key V and so on..

Press remapped key: slot 1 press event is send, then slot 2 press event and so on..

Release remapped key: slot 4 release event, slot 3, 2 and 1.

Jeszcze tylko fps ustawie na okolo 25 (bo na 50 mam za szybko) poloze ksiazke na klawiszu i przejdzie. :) Dzieki Mailman za dobre checi i probe pomocy.

Ostatnia modyfikacja: 14.09.2010 23:03:20
[#10] Re: CygnusED - makro

@El Amigos, post #9

Moze tak: obojetnie jaki mamy plik, kopiujemy w nim cale wersy, jeden po drugim. Kazdy skopiowany przerzucamy na koniec pliku (CTRL + Arrow Down) i oczywiscie powracamy do miejsca, gdzie skonczylismy. Makro MUSI BYC dla jednego wersa napisane.

I teraz otworz sobie plik, w ktorym masz wiecej niz jedna linie, uruchom makro i zobacz czy powiela wers po wersie. Jesli za kazdym razem reczne wklejanie - TAK, jesli automatyczne - NIE (zawsze wkleja tylko pierwszy wers).

Do tego nie jest potrzebne okienko wyszukiwania:

1. Rejestrujemy makro i przypisujemy pod klawisz.
2. RAMIGA + B, SHIFT + ARROW RIGHT, ARROW DOWN, RAMIGA + X - wycięliśmy wiersz
3. CTRL + ARROW DOWN - jesteśmy na dole
4. RAMIGA + V - wklejamy tekst
5. ENTER, CTRL + ARROW UP - jesteśmy na górze
6. Kończymy makro.

Tylko, że to będzie pętla nieskończona.

Niestety z wyszukiwaniem nie zadziała, a więc poniższy schemat nie da zamierzonego efektu, a mógłby:

2. RAMIGA + B, SHIFT + ARROW RIGHT, RAMIGA + C - skopiowaliśmy wiersz
6. RAMIGA + SHIFT + S, a następnia RAMIGA + V
7. Wciskamy SEARCH i odpowiadamy OK.
8. Wciskamy ARROW DOWN
9. Kończymy makro.

Teoretycznie powinno zadziałać identycznie, ale nie działa.

poloze ksiazke na klawiszu i przejdzie

Ja kładę zaworek ;)

[#11] Re: CygnusED - makro

@mailman, post #10

Niestety u mnie jest jeszcze algorytm wyszukiwania w wersie. To co sie samo zaznacza do schowka za kazdym razem jest innej dlugosci, w roznych miejscach w wersie. Nigdy nie kopiuje calego, ale gdyby z wyszukiwaniem zadzialalo to na jedno wychodzi.

Jak naciskasz OK to zgadzasz sie na zachowanie szukanego slowa na stale (po ang. jest "stored"). Jest ono zapisane na stale w pliku macro. Otworzysz inny plik, wczytasz macro i jak nie ma tego slowa to od razu sie sypie.
Wystarczyla by opcja w CEdzie, aby za kazdym razem wklejac aktualny schowek. Mysle ze autor programu na pewno by cos takiego potrafil. ;) Moze sie sprobuje dodzwonic jeszcze i bede mial na przyszlosc.

Edit: wyslalem Ci na priv (wp.pl) calosc tego co chce zrobic.

Ostatnia modyfikacja: 15.09.2010 09:21:43
[#12] Re: CygnusED - makro

@El Amigos, post #11

Niestety u mnie jest jeszcze algorytm wyszukiwania w wersie. To co sie samo zaznacza do schowka za kazdym razem jest innej dlugosci, w roznych miejscach w wersie. Nigdy nie kopiuje calego, ale gdyby z wyszukiwaniem zadzialalo to na jedno wychodzi.

Jeżeli będzie tam wyszukiwanie, to jak napisałem wcześniej, nie zadziała.

Jak naciskasz OK to zgadzasz sie na zachowanie szukanego slowa na stale (po ang. jest "stored"). Jest ono zapisane na stale w pliku macro. Otworzysz inny plik, wczytasz macro i jak nie ma tego slowa to od razu sie sypie.

Przy REPLACE nie. Działa zawsze i wkleja w requester to, co właśnie się skopiowało.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem