[#1] Martwa A600
Witam,

Niestety moja a600 po zbyt długim leżakowaniu w szafie pokazuje tylko czarny ekran i pali się zielona dioda power, nie rozkręca dysku 2.5 ... pewnie się obraziła ;).

Praktycznie sprawdzałem wszystko (zasilanie jest ok, kick przemyty FLU. nie widać żeby jakiś kondensator spuchł, kwarc chodzi) ma ktoś jakiś pomysł ?

a może ktoś z Wawy pożyczy lub sprzeda mobo do a600 bez kicka ? zastanawiam się czy mobo padło czy kick ... ? a właśnie zdobyłem kostki do piggyback moda (2MB Chipu) :( a tu taki foch ...

konfig:

Mobo rev1.5
Kick 37.350
hdd 1.2 2.5
bez flopa

PS: zasilacz i hdd działa z a1200

[#2] Re: Martwa A600

@jezyk, post #1

proponowalbym wyciagnac ROM i wsadzic nawet ROM z A500 1.3
jesli odpali - poszedl ROM. ..jesli nie odpali ..ciezka sprawa z naprawa (wedlug mnie malo kto sie podejmie).
Zobacz na Allegro ...

[#3] Re: Martwa A600

@jezyk, post #1

Jeśli widzisz czarny ekran i nic się nie dzieje, to znaczy, że procesor nie może się zainicjować, zazwyczaj z powodu jakiegoś zwarcia na szynie danych lub adresowej, uszkodzony kickstart (lub nie łącząca podstawka) też może być tego przyczyną. Ciężko powiedzieć.

[#4] Re: Martwa A600

@HOŁDYS, post #2

Niestety nie mam ROMu żadnego na podmianę. A podstawkę czyściłem.

[#5] Re: Martwa A600

@jezyk, post #4

przeczysc styki kicka. ale nie flu, a pilniczkiem do paznokci. alkohol odtlusci ale nalotu i utlenionej cyny czy co tam na nozkach jest nie ruszy. podstawke tez mozesz obskrobac igla czy malum srubokrecikiem

Ostatnia modyfikacja: 16.09.2010 14:46:09
[#6] Re: Martwa A600

@Valwit, post #5

Kiedyś miałem problem z małą amigą też mi nie startowała i rozwiązałem go w ten sposób:

- kupiłem sprężone powietrze w sprayu,
- którym na włączonym kompie psikałem punktowo po elementach, po częściach płyty, aż będzie jakaś reakcja pod wpływem obniżenia się temperatury (efekt psikania sprężonego powietrza) elementy zmieniały nieco swój stan skupienia dzięki temu szybko zlokalizowałem tzw. zimne luty
- zimne punkty oczywiście polutowałem i sprzęt działał jak należy.

Oczywiście u Ciebie może być inna przyczyna, ale możesz powyższy przypadek wziąć pod uwagę.

Powodzenia !

Podczas dmuchania uważaj na palce żeby Ci nie odmroziło.

[#7] Re: Martwa A600

@cim, post #6

Dodam że żeby porządnie zmrozic taką puszką powietrza można ją przechylic do gory nogami, wtedy wyplywa zmrozony gaz zamiast powietrza i porzadnie oszrania plyte glowna :D

[#8] Re: Martwa A600

@cim, post #6

No a ja wyczytałem tu na forum że zimne luty likwiduje się przez wsadzenie sprzętu do piekarnika :D .
[#9] Re: Martwa A600

@Grygus, post #8

Bo to prawda :) Tylko nie jest to zalecane dla PCB starszej daty w tym naszych AMI płyt.

[#10] Re: Martwa A600

@bombermax, post #9

Teraz pytanie, jakie zimne luty chcesz poprawiać, gdy robisz cos lutownica działasz na laminat tez mechanicznie, możesz zniszczyć nieświadomie ścieżkę, wkładając do pieca na 200 stopni rozpuści się tylko cyna, z tym że trzeba uważać na eletrolity.

[#11] Re: Martwa A600

@arti4-92, post #10

właśnie o rozpuszczenie (częściowe) tutaj chodzi... ścieżki zaczynają się robić "wilgotne" a dodatkowo nalot się ulatnia. Jednak zalecana temperatura to 180stopni. Sam bym osobiście czegoś takiego nie zrobił.
No i kondensatory muszą być zrobione z naprawdę dobrej porcelany/ceramiki!

[#12] Re: Martwa A600

@arti4-92, post #10

kwestia lutownicy. niemniej nie mialbym ochoty kazdego luta poprawiac "recznie". ale do pieca a600 bym nie wkladal.
[#13] Re: Martwa A600

@Valwit, post #12

Co sugerujesz, opalarke/hotaira??

Ostatnia modyfikacja: 18.09.2010 13:21:26
[#14] Re: Martwa A600

@arti4-92, post #13

lutownice 15 W i jechane :)
[#15] Re: Martwa A600

@jezyk, post #1

hmm mnie tez to dopadlo.. odpalilem A600 uruchomilem Xcopy PRO - skopiowalem sobie ze 3 dyskietki ..nagle bialy ekran .. czarny i nic ..swieci tylko CapsLock - nic nie mieszalem z amiga (standartowa ROM 2.05 DF1 DF0 myszka, 1 MB)..hmm rozkrecilem Amige wsadzilem inny ROM ..nic tylko czarny ekran i capslock .. co moze byc przyczyna plyta wyglada ok ..
Rom w innej amidze chula.. czarny ekran potem dlugo dlugo bialy (brak hd)
i jest system startowy 2.0

wyglada na to ze nie rozpoczyna sie inicjacja CPU ???

jezyk: czy usunoles swoja usterke ?

Ostatnia modyfikacja: 29.09.2010 17:57:08
[#16] Re: Martwa A600

@HOŁDYS, post #15

Witam,

Mnie się udało :) ale dopiero dziś miałem w pracy czas przy tym posiedzieć.

Zasilania układów sprawdzałem chyba z 3 razy. Na początku szukałem zimnych lutów ,a że ręką lutuje rzeczy typu LQFP128, to lutownicą przelutowałem układy specjalizowane, procka oraz ramy ale nic to nie pomogło (odradzam tak się bawić jak ktoś nie umie raczej tylko popsuje)

Zamrażacz też nie pomógł (nic się nie przegrzewało). Grzanie opalarka całej płyty żeby popracowała też nic.

I mnie tknęło żeby oscyloskopem pomacać ROM a tam cisza. Nóżki ROMu oskrobałem nożem bardzo ostrym, oraz wymieniłem podstawkę pod ROM. I to chyba ta podstawka była już taka kiepska.

Ale pierwszy boot i było żółty ekran + 1 razy blink cpasem :) , pożniej już ok :).

Hołdys u Ciebie nic nie startuję, nie czyta ROMu. Sprawdź napięcia na mobo za filtrem oraz podstawkę (albo podrzuć pacjentkę daleko nie masz z tego co pamietam)

Ostatnia modyfikacja: 29.09.2010 21:59:57

Ostatnia modyfikacja: 29.09.2010 22:04:12
[#17] Re: Martwa A600

@jezyk, post #16

dziekuje za informacje

[#18] Re: Martwa A600

@arti4-92, post #10

Ciebie jak czytam, to ręce mi opadają.

Ludzie, zacznijcie to robić odpowiednim sprzętem, albo oddajcie komuś kto takowy ma i umie coś w temacie.

Odblask.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem