[#1] Walidacja HD
Witam! Od paru dni próbuje uporać się z walidacją bootowalnej partycji systemowej. Otóż przy instalacji AmigaOS 3.9 w pewnym momencie przy kopiowaniu pliku C:cpu instalacja zawiesza się, dysk coś rzęzi i gdy przestaje nic nie da się zrobić. Reset i zaczyna się walidacja. Walidację zawsze przechodzę w trybie no startup sequence, łatwiej to amiga znosi :P Gdy przestanie wciskam trzech króli ale walidacja dalej postępuje. Dlaczeeego ja się pytam?

[#2] Re: Walidacja HD

@Mayolika, post #1

Jeśli masz czysty OS 3.9 to... walnięty filesystem / walnięty dysk / inny problem sprzętowy?

[#3] Re: Walidacja HD

@Mayolika, post #1

Gdy przestanie wciskam trzech króli ale walidacja dalej postępuje. Dlaczeeego ja się pytam?

Ten reset na pewno robisz po skończeniu walidacji a nie w momencie jak dysk przestaje brzęczeć ?
Bo to wygląda jak by ktoś przerwał walidację i ona startuje od początku.

Pozdrawiam
[#4] Re: Walidacja HD

@Mayolika, post #1

DiskSalv Ci pomoze. http://aminet.net/disk/salv/DiskSalv11_32.lha

[#5] Re: Walidacja HD

@Mayolika, post #1

A co pokazuje komenda INFO ?
Czy wszystkie partycje mają STATUS READ/WRITE ?
[#6] Re: Walidacja HD

@Norbert, post #5

Dobra, wszystko działa. Problem pojawia się gdy installer próbuje przekopiować plik. Chyba mam uszkodzoną płytkę z AOS 3.9 Jak po nieudanej instalacji wchodzę w katalog c to jest tam duuuży plik. Na partycji nie zostaje ani jeden kb wolny. Zwiększyłem partycję. Problem z kopiowaniem tego pliku dalej się pojawia, ale na partycji zostaje trochę miejsca, i po walidacji wszystko wraca do "normy". Usuwam plik komendą delete w cli. Zastanawiam się czy da się ręczne zainstalować AOS 3.9?

[#7] Re: Walidacja HD

@Mayolika, post #6

Życie uczy, że wszystko da się ręcznie zainstalować. Kwestia samozaparcia.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem