[#1] Jak dostac sie do lapki?
Witam

Mam A1200 z hdd. Jak mozna uruchomic komputer aby zobaczyc animacje wlatujacych dyskietek/zebrzacej lapki? Bo w tym zlomie co mam uruchamia sie od razu z hdd, aczkolwiek czasami widze animacje dyskietek.

Pozdrawiam
[#2] Re: Jak dostac sie do lapki?

@pjk, post #1

Zasada jest taka, ze lapka sie pojawia tylko gdy amiga czeka na jakikolwiek dysk startowy. Odlacz dysk i bedziesz mial lapke w nieskonczonosc ;). Po co ci to?
Jezeli chcesz uruchomic cos z dyskietki to wloz ja do stacji, jezeli nie dziala a wszystko jest ok typu dyskietka ok, stacja dziala to nalezy sprawdzic czy boot priority nie jest wyzszy niz z dyskietki. Wtedy trzeba zmodyfikowac partycje bootujace na nizszy priorytet niz fdd programem hdtoolbox.

[#3] Re: Jak dostac sie do lapki?

@AmiChris, post #2

To wszystko wiem. Pytanie bylo inne. Powtorze: Jak mozna wyswietlic lapke w komputerze z hdd bez odlaczania hdd.

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 26.09.2010 10:52:40
[#4] Re: Jak dostac sie do lapki?

@pjk, post #3

Wyłącz w Early Startup wszystkie partycje dysku twardego, powinno ruszyć.

EDIT:
chyba jednak nie bardzo :) Zatem odłączenie twardziela.

Ostatnia modyfikacja: 26.09.2010 11:03:59
[#5] Re: Jak dostac sie do lapki?

@pjk, post #3

Bez odłączania HD nie można, ale byli tacy na forum którzy twierdzili że długie trzymanie wciśniętego resetu wyłącza programowo HD.

Pozdrawiam
[#6] Re: Jak dostac sie do lapki?

@pjk, post #3

Pytanie nie zawieralo stwierdzenia "bez odlaczania hdd". Wiec nie powtarzasz go lecz precyzujesz :)

[#7] Re: Jak dostac sie do lapki?

@AmiChris, post #6

Jak mozna wyswietlic lapke w komputerze z hdd bez odlaczania hdd.

Tego nie zawierało ?

Jak już ktoś napisał można wyłączyć partycje w bootmenu, dodatkowo można zmienić atrybut bootowania partycji systemowej.

Pozdrawiam
[#8] Re: Jak dostac sie do lapki?

@RadoslawF, post #7

Ja kiedyś odciąłem pierwszy przewodzik na taśmie od dysku i komp startował mi po resecie ;)

[#9] Re: Jak dostac sie do lapki?

@RadoslawF, post #7

Rozumiesz slowo pisane?
Przesledz od poczatku.

Ostatnia modyfikacja: 26.09.2010 11:23:49
[#10] Re: Jak dostac sie do lapki?

@AmiChris, post #9

Sprawdź na którą wiadomość odpisywałem.
Tylko na spokojnie i ze zrozumieniem.

Pozdrawiam
[#11] Re: Jak dostac sie do lapki?

@RadoslawF, post #10

Odpisywales na mojego posta a nie na kolegi. W poscie nr 1 nie bylo nic na temat nieodlaczania hdd stad moja uwaga.
Ja cie prosze, czytaj ze zrozumieniem.

[#12] Re: Jak dostac sie do lapki?

@AmiChris, post #11

Moja pomyłka, post do wątkotwórcy potraktowałem jak do siebie.
Przepraszam.

Pozdrawiam
[#13] Re: Jak dostac sie do lapki?

@RadoslawF, post #5

Pamiętam, że w A600 można było wyłączyć dysk chyba po przytrzymaniu 3 klawiszy odpowiedzialnych za reset.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem