[#1] czy to ma sens: A1200 mobo fixes?
Witam,

Kiedyś w sieci napotkałem temat jakoby płyta 1D4 miała "timming problem"
co miało się objawiać nie pracowaniem z niektórymi kartami np Apollo 040.
Czy ktoś może to robił i może podpowiedzieć czy warto się z tym bawić przy moim konfigu?

http://www.ianstedman.co.uk/Amiga/amiga_hacks/A1200_Mobo_fix/
a1200_mobo_fix.html

Następny fix, tym razem do PCMCIA. Czy warto?
http://www.ianstedman.co.uk/Amiga/amiga_hacks/PCMCIA_Reset_fix/pcmcia_reset_fix.html

Inna sprawa. Czy ktoś ma może pomysł czego może być wina jeśli A1200 wyświetla takie śmieci jak jest zimna w Multiscan (może i innych) ale nie w PAL-u i po kilku minutach to znika? Jakaś kość jest uszkodzona?
http://img840.imageshack.us/img840/1/12032009.jpg

Pozdrawiam

[#2] Re: czy to ma sens: A1200 mobo fixes?

@Thom/CT, post #1

Problemów z Apollem nie stwierdziłem (no ale mam płytę 2B, może dlatego).

Fix na PCMCIA - IMO warto, sam mam czasem z tym problem - włącza się system a tu Miami krzyczy że nie ma karty. Reset i zwykle jest OK. Gdybym nie bał się lutować na płycie Ami to bym to naprawił, a tak to niestety...

Śmieci w Multiscanie - któryś układ graficzny nie lubi pewnego zakresu temperatur. Rozwiązanie to zamontowanie chłodzenia lub przeczekiwanie tego aż się nagrzeje - ja stosuję opcję 2 :) Te śmieci dodatkowo u mnie "mrugają", wygląda to czasami jakby monitor padł, no ale ja się przyzwyczaiłem.
[#3] Re: czy to ma sens: A1200 mobo fixes?

@madman15, post #2

Witaj,

U mnie te śmieci też migają, zaczynają znikać od ok 30 sec do minuty (zależy od temperatury w pokoju). Czyli to raczej raczej standard jest?

Co do PCMCIA możesz użyć CardPatch i CardReset. Ja ich używałem wcześniej, teraz mam patch w BlizKick-u i dlatego się zastanawiam czy warto jest go lutować :)

A pytanie się urodziło bo będę robić S-Video w mojej Amidze a jak już ją będę rozbierać to mogę też zrobić coś innego przy okazji :)
A plan jest taki że wyleci modulator a jego miejsce będzie gniazdo S-Video.

Pozdrawiam

[#4] Re: czy to ma sens: A1200 mobo fixes?

@Thom/CT, post #1

1. Nie masz Apollo więc nie musisz tego robić. Dorobisz się tej karty to zrobisz.
2. Fix PCMCIA likwiduje problem nierozpoznawania karty sieciowej siedzącej w tym gnieździe w czasie startu kompa.
Poza dłubaniem w płycie są dwa sposoby rozwiązania tego: w przypadku desktopa wyjąć i włożyć kartę we wszystkich przypadkach programowa, dopisać kard reset do sekwencji startowej.
3. Śmieci na ekranie najczęściej są spowodowane przegrzewaniem się kości graficznych, w twoim przypadku to coś innego, może jakiś zimny lut który po podgrzaniu całości przestaje śmiecić. Generalnie to radził bym na wszelki wypadek szukać zapasowej płyty głównej.

Pozdrawiam
[#5] Re: czy to ma sens: A1200 mobo fixes?

@Thom/CT, post #3

Ja również planowałem początkowo zamontowanie S-Video w miejscu modulatora. Jednak później stwierdziłem, że przejściówka S-Video osiądzie w miejscu gniazda kompozytowego. Doszedłem do takiego wniosku ponieważ usuwając modulator pozbywam się możliwości skorzystania z tego wyjścia obrazu, a S-Video zawsze mogę podłączyć przez odpowiednią przejściówkę do odbiornika z wejściem composite. Czasami trzeba sprawdzić czy wszystko z Ami jest OK, a do dyspozycji są takie lub inne odbiorniki nie zawsze wyposażone w komplet gniazd.
Jak to wyszło, możesz zobaczyć w mojej galerii, w dziale Graffiti.
[#6] Re: czy to ma sens: A1200 mobo fixes?

@Thom/CT, post #3

U mnie cardreset z jakichś powodów nie rozwiązuje problemu. Może coś z zasilaniem ogólnie jest - jak podpiąłem dysk 3.5" to się wyłączał w momencie gdy coś się zaczynało z dyskietki czytać :)

Te śmieci to standard. Czytałem o tym artykuł w MA czy tam ACSie.
[#7] Re: czy to ma sens: A1200 mobo fixes?

@Thom/CT, post #1

Ja takie "śmiecie" na ekranie miałem jak Amiga mi się nagrzała. Jeżeli dzieje się to "na zimno" to możliwe, że któryś z kondensatorów elektrolitycznych traci pojemność. Proponuję kupić zamrażacz w sprayu i spryskać po kolei kondensatory elektrolityczne w celu odnalezienia tego wadliwego - oczywiście trzeba do robić na włączonym komputerze.

[#8] Re: czy to ma sens: A1200 mobo fixes?

@RadoslawF, post #4

Nie przegrzewaniem układu, a nierównym nagrzewaniem, dlatego jak się układ nagrzeje to artefakty znikają, pomaga założenie małego radiatora. Z płytą główną jest jak najbardziej wszystko okej. Swoją drogą dziwne, że w mojej Amidze tego problemu nie ma

[#9] Re: czy to ma sens: A1200 mobo fixes?

@Banderas, post #8

@RadosławF
1. Dorobić się nie dorobię, jedno Apollo już miałem i więcej nie chcę ;)
2. Tak wiem co i jak, tylko się zastanawiam co lepsze hardware hack czy soft?

@madman15
To dziwne u mnie działało ok, a próbowałeś razem a CardPatch czy sam CardReset?

@cichym
Co do gniazdka w miejscu composite też myślałem ale muszę dokładniej pooglądać obudowę jak już ją rozbiorę. Płytki i tak będą dwie. Jednak podobnie jak Ty zrobiłeś, druga z samym gniazdem.
Czy kable sygnałowe mają iść osobnymi ekranami czy to nic więcej nie da?
Galerię widziałem jak i art, stąd inspiracja :)
Czy mogę przy okazji spytać jaki to jest koralik użyty w S-Video?
Jakaś szansa na fotkę?

@gorzyga
O właśnie coś gdzieś na EAB widziałem że ktoś wymieniał jakieś kondziorki ale jakoś nie zarejestrowałem po co. Jaka jest szansa że to właśnie ich wina? Ktoś to może już tak naprawiał?

@Banderas
Na agacie mam radiator. Wygląda to tak:
http://img543.imageshack.us/img543/4978/p7220078resize.jpg

Tak się zastanawiam czy ten drugi układ pod gąbką się nie grzeje za bardzo? ;)

Pozdrawiam
Thom

Ostatnia modyfikacja: 03.10.2010 21:33:55
[#10] Re: czy to ma sens: A1200 mobo fixes?

@Thom/CT, post #9

Ktoś mi podpowiedział że najpierw CardPatch a potem CardReset, miałem na odwrót. No i do CardReset najlepiej dopisac TICKS=100 czy coś w tym stylu. Spróbowałem, 2 restety i jest OK, zobaczymy w dłuższym czasie.

@gorzyga:
wydaje mi się że niestety nie masz racji, z tego co czytałem radiator jak najbardziej pomaga, z tym że ja przeczekuję i też jest OK. Używam (mało intensywnie obecnie, wcześniej bardziej) trybu multiscan od paru lat (bliżej 10 niż 5) i wszystko póki co działa OK.
[#11] Re: czy to ma sens: A1200 mobo fixes?

@Thom/CT, post #9

Zawsze lepiej jak sygnały idą ekranowanymi kablami. Mniej wpływają na siebie i mniej zakłóceń zbierają z otoczenia. Nie zaszkodzi jeżeli zastosujesz osobne ekrany dla każdego z kabli.

Co do koralika, to zobacz do komentarzy pod artkiem (nr 22). Tam wyjaśniłem tą sprawę.

W moim przypadku na płytce z gniazdem jest zmontowany cały układ. Na CXA1145 znajduje się tylko adapter, aby nie lutować do tego scalaka.

Ostatnia modyfikacja: 04.10.2010 14:14:42
[#12] Re: czy to ma sens: A1200 mobo fixes?

@cichym, post #11

@cichym
Czyli można je pominąć (koraliki) :) Masz jakieś doświadczenia jak jest z nimi i bez czy też od razu je zainstalowałeś? Nie bardzo chce mi się głowę zawracać za dwoma koralikami. Części już mam wszystkie ale zwykłe nie smd.

@wszyscy :)
Właśnie oglądam jakąś skrapową płytę którą używam jako magazyn części zamiennych i się zastanawiam... są tu 4 kondensatory 470uF/16V. Nie powinienem powymieniać na swojej po takim czasie (od 1992r)?

Pozdawiam

Ostatnia modyfikacja: 04.10.2010 18:33:23
[#13] Re: czy to ma sens: A1200 mobo fixes?

@madman15, post #10

Jest prosta zasada, która nie sprawdza się zawsze - jak usterka pojawia się po nagraniu to najczęściej winny jest element półprzewodnikowy, a jeżeli usterka pokazuje się na zimno - najczęściej uszkadza się kondensator (szczególnie elektrolity lubią tracić pojemność, gdy są zimne). Co do tej usterki, to rzeczywiście może być tak, że to problem ze scalakiem, nawet jak na zimno się źle zachowuje.

[#14] Re: czy to ma sens: A1200 mobo fixes?

@Thom/CT, post #12

Jak chcesz to pomiń. Ja nie mam w tym zakresie doświadczenia (od razu je zamontowałem). W komentarzu, o którym wspominałem wcześniej jest napisane czym ewentualnie możesz zastąpić koraliki. Ktoś na forum wypowiadał się, że ich nie dał i mu działa (poszukaj, na 100% było o tym).
Na działanie układu nie ma znaczenia jaki rodzaj podzespołów użyjesz (smd, czy przewlekane).
[#15] Re: czy to ma sens: A1200 mobo fixes?

@Thom/CT, post #9

No jeśli by się przegrzewał to po kilku minutach (czyt. większym nagrzaniu) nie znikły by te "śmieci" na ekranie.

[#16] Re: czy to ma sens: A1200 mobo fixes?

@cichym, post #11

O, to ciekawe! Jak wygląda taki adapter do scalaka? Bo zbudowałem taki układ, w wielkich bólach przylutowałem go do CXA i działał pięknie. Niestety, pewnego razu kabelek mi się oberwał i już nie odważyłem się drugi raz lutować po tym scalaku. Szukałem jakichś podstawek do nałożenia na chip ale nie znalazłem nic pasującego niestety. Można wiedzieć jak to jest u Ciebie rozwiązane?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem