[#1] Scandoubler wewnętrzny Micronik A1200
Witam
http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=85&sid=fb8bda8ac74d4fa97bcf8427740e43dc
Czy ktoś już tego używał?
jeśli tak czy działają wszystkie tryby Pal?
Czy są jakieś problemy w działaniu ??
I czy działają wszystkie LCD z tym cudem
Pozdrawiam

[#2] Re: Scandoubler wewnętrzny Micronik A1200

@Skiba, post #1

Jak chcesz mieć pewność działania z każdym monitorem LCD to poluj na Indivision AGA, dostępne z drugiej ręki bo każda nowa produkcja rozchodzi się jak ciepłe bułeczki.

[#3] Re: Scandoubler wewnętrzny Micronik A1200

@pampers, post #2

troche drogie te Indivision AGA

[#4] Re: Scandoubler wewnętrzny Micronik A1200

@Skiba, post #3

Lepiej chyba dołożyć parę gr na monitor z wejściem scart.

[#5] Re: Scandoubler wewnętrzny Micronik A1200

@pampers, post #4

to będzie chyba najlepsze rozwiązanie OK

[#6] Re: Scandoubler wewnętrzny Micronik A1200

@Skiba, post #5

Do gier tak, do zabawy w upiększanie blatu i systemu monitor VGA będzie zdecydowanie lepszy i zdrowszy dla oczu.

Pozdrawiam
[#7] Re: Scandoubler wewnętrzny Micronik A1200

@Skiba, post #1

Ja dawno temu miałem taki scandoubler i do niego podłączony monitor crt 14'.
Na tym crt wszystko działało ale czy lcd będzie wszystko wyświetlał to chyba nie.... musiał byś mieć jakiś pecetowy multisync 30+ kHz albo i nawet mniej. A nie każdy monitor to potrafi.

Pozdrawiam

[#8] Re: Scandoubler wewnętrzny Micronik A1200

@Thom/CT, post #7

musiał byś mieć jakiś pecetowy multisync 30+ kHz albo i nawet mniej.

taki akurat mam :D
dwa crt`ki tez są...
chodzi mi o to czy choćby na crt będzie wszystko chodziło

[#9] Re: Scandoubler wewnętrzny Micronik A1200

@Skiba, post #1

Hah, ja mam taki scandoubler w A1200. Kiedyś kupiłem jako nówkę. Jest on dość kijowy prawdę mówiąc.

Z moich obserwacji wynika, że następujące wady:
- Częstotliwość 15kHz mnoży x2, więc daje około 30kHz, nie każdy monitor to łapie. Mój stary LG Flatron 775 sobie z tym nie radził. Philips 105S oraz 109B4 za to bez problemu.
- Nie wyświetla grafiki HAM8 poprawnie (niepełne odwzorowanie kolorów).
- Na monitorach LCD po skalowaniu tego co wypluwa z siebie ten scandoubler obraz wygląda okrutnie (w porównaniu z Indivision). W porównaniu do innych scandoublerów z tej epoki nie tak źle...
- Brak flickerfixera powoduje, że tryby Super Hi-Res i z przeplotem są nieużywalne.

Ma też duża zaletę: idealnie pasuje do oryginalnej obudowy A1200 i ma wyjście VGA z zaślepką pod stację dysków. Więc żadnych kombinacji z instalajcą.

Ostatnia modyfikacja: 04.10.2010 19:19:48
[#10] Re: Scandoubler wewnętrzny Micronik A1200

@strim, post #9

a na Indivision jest wszystko idealnie??

[#11] Re: Scandoubler wewnętrzny Micronik A1200

@Skiba, post #10

Nie posiadam tego scandoublera, dopiero zamierzam go kupić. Ale z tego co widziałem go w akcji to idealnie ;). Może ktoś z forumowiczów go ma i może się wypowiedzieć.

[#12] Re: Scandoubler wewnętrzny Micronik A1200

@strim, post #11

na amigakit można kupić... tylko strasznie drogi jest.. 130 funciaków :(

[#13] Re: Scandoubler wewnętrzny Micronik A1200

@Skiba, post #1

Używałem tego kilka lat temu na LCD 15".
Nie wiem czy wyświetlał wszystkie tryby, bo ja tylko do gierek. Z jakości byłem tak sobie zadowolony. Trochę pamiętam pewne przyżółcenia i delikatne czarne ukośno-poziome załamane kreski. Gdzieś na PPA pisałem o tym, ale znalezienie przy obecnej ilości postów graniczy raczej z cudem. :)
Ja bym w to nie wchodził, ale faktycznie lepsze rozwiązanie, to duuużo większa kasa.
Pozdrawiam i powodzenia.

[#14] Re: Scandoubler wewnętrzny Micronik A1200

@Skiba, post #1

No ja tak może pobocznie, bo bez scandoublerów, ale... Dziś okazyjnie, bo wyprzedaż była, kupiłem za śmieszne pieniądze telewizor LCD Toshiba Regza 32 cale, HD Ready.

Pierwej (bo ma takie wejście) podpiąłem doń peceta. Chodzi i buczy, gra i podskakuje pod Winzgrozą 7, pod Ubuntu 10.04, pod AROS. (No to żadna to rewelacja, wiem - pecet bangla z każdym tivizorem).

No ale potem, skoro ma wejścia SCART dwa, podpiąłem moją Ami (konfig w sygnaturce). No i pozytywne zaskoczenie - obraz idealny, w każdym z trybów. Wszelkie odchylenia od ideału można korygować ustawieniami telewizora (a jest tego od czorta). Przeleciałem chyba wszystkie możliwe i niemożliwe tryby A1200 - i nigdzie nie natknąłem się na kłopoty, nic nie miga, nic nie mruga.

Albo przesadziłem z piwem i się mi tylko wydaje, że to tak pięknie działa, albo odkryłem idealny monitor dla Ami
Ktoś ma doświadczenia z tą Toshibą?

Z szacunkiem
Des

[#15] Re: Scandoubler wewnętrzny Micronik A1200

@Des, post #14

Łaaaaa! Cudnie się jeździ Lotusem (kolory, ostrość na taakim duuużym ekranie) i pięknie się lata Apaczem (Gunship 2000) na taakim duuużym ekranie

Z ukłonami, wracam do łamania dżojstika
Des

[#16] Re: Scandoubler wewnętrzny Micronik A1200

@Des, post #15

Sprawdź jutro ta Toshibe, bez piwa...

[#17] Re: Scandoubler wewnętrzny Micronik A1200

@Des, post #14

kupiłem za śmieszne pieniądze

Mozesz powiedziec jakie to smieszne pieniadze i gdzie taka wyprzedaz byla ?

[#18] Re: Scandoubler wewnętrzny Micronik A1200

@Hellena, post #17

Podaj oznaczenie konkretnego modelu bo jest tego na kilogramy , a z tego co napisałeś jest to ciekawe . :D
[#19] Re: Scandoubler wewnętrzny Micronik A1200

@Des, post #15

na taakim duuużym ekranie

duzy ekran zaczyna sie od 180 cali :))) polecam pogranie na rzutniku ;-]]]]

[#20] Re: Scandoubler wewnętrzny Micronik A1200

@Arkadyy, post #18

Ciekawe... Ciekawe. Przydałby sie model i cena. Warto byłoby w takie cos zainwestować skoro sa super efekty.. :D

[#21] Re: Scandoubler wewnętrzny Micronik A1200

@Skiba, post #1

Mialem dosc krotko. W upalne dni bez zdjetej obudowy i wiatraczka ani rusz. Po 15 minutach paseczki ala zakodowany Canal+. Przegrzewala sie AGA.

[#22] Re: Scandoubler wewnętrzny Micronik A1200

@Skiba, post #1

Ja używałem parę lat temu. Dobrze się sprawowało z monitorem, ale czasem się zdarzało, że obraz dostawał takich pasków bo prawej i lewej stronie, jakby się szarpał w poziomie. Z upływem czasu od włączenia Ami pasy stawały się coraz bardziej dokuczliwe. Co ciekawe czasami zdarzało się, że po resecie wszystko wracało do normy i efekt się nie powtarzał.
Potem zmieniłem płytę główną i efekt przestał powstawać w ogóle.
W moim przypadku na kiepskiej jakości monitorze CRT śmigało wszystko, zawsze i wszędzie, ale nie dam sobie ręki uciąć jak będzie wyglądała sprawa na LCDku.

[#23] Re: Scandoubler wewnętrzny Micronik A1200

@void, post #22

W obudowie Tower nie miałem żadnych problemów

[#24] Re: Scandoubler wewnętrzny Micronik A1200

@Pero, post #23

zmieniając trochę temat...
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&t=78270#reply_78571 czy te rozwiązanie jest lepsze niż podłączenie Amigi do tv lcd??

[#25] Re: Scandoubler wewnętrzny Micronik A1200

@Des, post #15

Skiba - sprawdziłem bez browca. No, jak to zwykle bez piwa - świat ciut mniej kolorowy i przyjazny, ale opinię co do telewizora podtrzymuję.

Hellena - zapłaciłem 600 złotych. Likwidował się sklep, który nie dał sobie rady w konkurowaniu z dużymi sieciami. W mojej wsi jest kilka tych najpopularniejszych sieciówek, no i oczywiste, że załatwili go cenami/promocjami/cudami rozmaitymi.

Arkadyy - to jest takie cuś, jak tu wspomniane:
http://www.nokaut.pl/telewizory-lcd/toshiba-32-av-733-telewizor-lcd-hd-ready-dvb-t-c.html

HOŁDYS - no ba... Wiadomo, że prawdziwie duży to od 180 cali. Ale wiesz, ja się przesiadłem z 19 cali LCD BENQ FP7IG i z tivizora 21 cali Sony Black Trinitron jakiśtam, które to ustrojstwa miałem podpięte do Ami. Zatem te 32 cale uczyniły mym oczętom wielką radość. :D
BENQ powędrował na strych, zaś Sony został ożeniony z A500.

Z szacunkiem i pogodnym wyrazem ryjka
Des

[#26] Re: Scandoubler wewnętrzny Micronik A1200

@Skiba, post #24

Tak ale nie do gierek, praktycznie idealny obraz mam jedynie w Multiscan:Productivity 640x480, w pozostałych trybach jest już gorzej.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem