[#1] Nowy właœciciel A500, kilka pytań
Witam bardzo serdecznie wszystkich Amigowców :)

Od tygodnia jestem (bardzo) szczęœliwym posiadaczem Amigi 500 i mam w zwišzku z tym kilka pytań, otóż:

- Korzystam z kabla rgb -> euro (tv) i zauważyłem, że w przypadku niektórych gier (np. Lotus 2, Dyna Blaster) obraz jest delikatnie przesunięty w prawš stronę (efekt widoczny na telewizorze to około 2-3 cm przesunięcia), czy to jest wina kabla, czy ten typ tak po prostu ma?

- Mam rozszerzenie pamięci do 1MB ram, czy to wystarczy aby móc nagrywać adfy na dyskietki za poœrednictwem Workbencha 1.3? (ps. oprócz samego WB po stronie Amigi potrzebuję czegoœ więcej?)

- Jest jeszcze kwestia samych dyskietek, wiem, że Amiga ma inne napędy niż PC, inne sš też same dyskietki. Wszędzie pisze się, że można wzišć dyskietkę HD i zakleić w niej dziurkę, _ALE_ mogš być potem problemy z tš dyskietkš: jakie problemy? bawić się w szukanie dyskietek DD gdzieœ po komisach / allegro / sklepach, czy próbować nagrywać na dyskietki HD?

Jeœli te pytania były tu już wielokrotnie wałkowane (a pewnie były), to przepraszam, ale szukajka nie pomogła mi znaleŸć odpowiedzi. Dzięki z góry i pozdrawiam :)
[#2] Re: Nowy wła�ciciel A500, kilka pytań

@beerhunter, post #1

Z nagrywaniem sobie poradzisz przy 1MB, a jeśli o dyskietki chodzi, to ja nigdy nie miałem problemów z tymi zaklejonymi. Nie znaczy to, że ich nie ma. A tak przy okazji - można jeszcze kupić dyskietki?

Czym przegrać? Programem, np. http://aminet.net/search?query=transadf

Ostatnia modyfikacja: 06.10.2010 09:55:07
Dodane: TransADF to w obrębie Amigi, jeśli chcesz przenieść z PC, to patrz niżej...

Ostatnia modyfikacja: 06.10.2010 10:42:23
[#3] Re: Nowy wła�ciciel A500, kilka pytań

@Leander, post #2

dzięki za odpowiedź :)

dyskietki DD można kupić, używane np. w efunzine a nowe w amigakicie - tyle, że te są _dosyć_ drogie :(

Ostatnia modyfikacja: 06.10.2010 09:54:55
[#4] Re: Nowy wła�ciciel A500, kilka pytań

@beerhunter, post #3

potrzebujesz kabel RS232 Amiga > PC i duza pake dyskietek :-]

fajny i prosty jest AmigaExplorer

[#5] Re: Nowy właœciciel A500, kilka pytań

@beerhunter, post #1

Moge ci sprzedać 50 dyskietek za 15zł :D

[#6] Re: Nowy wła�ciciel A500, kilka pytań

@beerhunter, post #1

Korzystam z dysków PC 2HD i nie ma najmniejszego problemu z nimi. Podobno głowica od stacji musi być idealnie ustawiona bo te dyskietni powoduja nadwrażliwość.. ale póki co jeszcze tego nie spotkałem :D

Do przerzutu używam Amiga Explorer. Świetny program za pomocą którego nie musi być koniecznie korzystanie z Ami zeby np uprzednio sformatować dyskietki. POLECAM.

[#7] Re: Nowy wła�ciciel A500, kilka pytań

@bombermax, post #6

Bombermax:

>Do przerzutu używam Amiga Explorer. Świetny program za pomocą
>którego nie musi być koniecznie korzystanie z Ami zeby np uprzednio
>sformatować dyskietki. POLECAM.
-------------
Niby mam HxC i DF1, ale nigdy nie wiadomo co się kiedy spierd.. więc mam pytanie, co to za program ten Amiga Explorer, na czym działa, i czy jest gdzieś dostępna jakaś instrukcja/opis?

Dzięki i pozdro.
Y

[#8] Re: Nowy wła�ciciel A500, kilka pytań

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #7

najlatwieszy w obsludze.. niestety chroniony przez Clonnato prawem autorskim - czytaj platny

http://www.amigaforever.com/ae/

Ostatnia modyfikacja: 08.10.2010 14:57:46

Ostatnia modyfikacja: 08.10.2010 15:00:18
[#9] Re: Nowy wła�ciciel A500, kilka pytań

@HOŁDYS, post #8

HOŁDYS:

uuu, właśnie też znalazłem, że płatny. Ha.
No nic, porozglądam się. Może warto mieć, na wsjakij słuciaj.
Dzięki!

[#10] Re: Nowy wła�ciciel A500, kilka pytań

@HOŁDYS, post #8

jest płatny ale przez określony czas można z niego korzystać za darmo, na licencji trialowej, ale bez żadnych ograniczeń jeśli chodzi o funkcjonalność programu. Już zapoznałem się z jego działaniem, niestety mój kabel rs-232 to nie jest null-modem więc czeka mnie trochę lutowania ;)

PS. mam pytanie: zrobię kabel null-modem według schematu na stronie amiga forever (db9 - db9), czy będzie to bezproblemowo działało za pośrednictwem przejściówki db9 - db25?
[#11] Re: Nowy wła�ciciel A500, kilka pytań

@beerhunter, post #10

powinno nie być problemów.

Kurcze ale czy na pewno ten trial nie ma ograniczeń? mi się wydaje że ma w postaci limitu KB przesłanych.. w wyniku czego nie można nawet 1 ADF'a przerzucić. Przynajmniej w starszych wersjach tak było.

Ja kupiłem swoje Aexplorer

[#12] Re: Nowy wła�ciciel A500, kilka pytań

@bombermax, post #11

według tego co podaje Cloanto, to nie ma żadnych ograniczeń jeśli chodzi o działanie programu ;)
[#13] Re: Nowy wła�ciciel A500, kilka pytań

@Leander, post #2

Można kupić dyskietki, najlepiej rozglądać się w marketach. Parę dni temu widziałem w markecie Carrefour po 12,50 za paczkę 10 sztuk. Oczywiście są to dyskietki HD, możesz je spokojnie używać. Na A500 nie miałem z nimi problemu.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem