[#1] Problem z DF0
Witam wszystkich chętnych do udzielenia pomocy.
Od niedawna jestem posiadaczem Amigi 1200 produkcji Commodore (po 10letniej przerwie z tym sprzętem).
Borykam się z jak mi się wydaje dość dziwnym problemem przy próbie odczytu dyskietek. Amiga jest wyposażona zarówno w wewnętrzny napęd jak i zewnętrzny. Problem wygląda tak:
1. Wkładam amigową dyskietkę z softem do DF0. Dostaje komunikat "DF0????".
2. Wkładam tą samą dyskietkę do DF1. Stacja czyta pięknie i bezproblemowo.
3. Biorę pierwszą lepszą inną dyskietkę prawdopodobnie niesformatowaną i zarówno DF0 jak i DF1 daje komunikat "DF0????" lub "DF1????".

Do tej pory wszystko jest zrozumiałe. Dziwactwa (przynajmniej dla mnie) są dalej.

4. Formatuję dyskietkę o której mowa w -pkt 3- w stacji DF0 i nagle stacja ożywa. Dyskietka zostaje sformatowana, stacja ją widzi, odczytuje i zapisuje świetnie.
5. Tą samą sformatowaną wcześniej dyskietkę wkładam do DF1 i mam komunikat "DF1????"
6. Formatuję tą dyskietkę w DF1 i stacja zaczyna ją widzieć, zapisywać, odczytywać itd.
7. Wracam z tą dyskietką do DF0 i znowu komunikat "DF0????"

Z pierwszych trzech pkt wynika że DF0 jest uszkodzone, ale co sądzić biorąc pod uwagę pozostałe punkty???
Dziękuję wszystkim za chęć udzielenia pomocy.
[#2] Re: Problem z DF0

@cemaxx, post #1

Potrzebna jest kalibracja tej stacji, po prostu głowica jest przesunięta względem "standardu" dla innych stacji, poza tym jest sprawna. W kwestii kalibracji polecałbym poszperać po googlach.

[#3] Re: Problem z DF0

@cemaxx, post #1

Dokładnie tak ,stacje mają inaczej ustawione głowice,teraz trzeba by było mieć najlepiej jeszcze trzecią i porównać która to z tych dwóch się rozjechała.Bo przecież same ze sobą działają.

Są do kalibracji programy ,ale można to ustawić też bez nich "na oko".

Osobiście sam robiłem kalibrację głowicy w stacji HD właśnie na oko,i udało się po jakiejś godzince zabawy.

W moim przypadku stacja za cholerę nie czytała dyskietek HD i PC ,a typowe nasze 880kB z małymi problemami.
Nawet sama nie potrafiła porządnie formatować(co chwila wywalała przy tym błędy).

Z tego też powodu przeleżała w szafie dobre parę lat.

A teraz dzielnie się spisuje,zwłaszcza przy przenoszeniu danych z PC(wiem są lepsze metody na takie zabawy,ale ja lubię te dyskietki ) :D

Ostatnia modyfikacja: 07.10.2010 08:47:02
[#4] Re: Problem z DF0

@cemaxx, post #1

a moze po prostu wewnetrzna DF0: jest zakurzona i wystarczy dyskietka czyszczaca ?Wziolem ten watek takze po uwage (najmniejsza ingerencja w stacje :)

[#5] Re: Problem z DF0

@HOŁDYS, post #4

A może trzeba przeczytać uważniej wątek i pkt 4 ?

cytuję

4. Formatuję dyskietkę o której mowa w -pkt 3- w stacji DF0 i nagle stacja ożywa. Dyskietka zostaje sformatowana, stacja ją widzi, odczytuje i zapisuje świetnie.

Ostatnia modyfikacja: 07.10.2010 10:13:58
[#6] Re: Problem z DF0

@damianx, post #5

wlasnie ten pkt 4 rzucil mi taki pomysl....jakis kurz paproch ..zostal przepchany i nagle stacja ozywa .. ja np tak malem w A500 .. co jakis czas mialem DF0?? jak uruchimilem xcopy i polecialem formatem/niblecopy dyskietka czyszczaca stacja chinnon FB-354 zapiernicza do dzis ! :)

Ostatnia modyfikacja: 07.10.2010 10:16:07
[#7] Re: Problem z DF0

@HOŁDYS, post #6

To może prościej.

Kolega bierze czystą nie sformatowaną dyskietkę ( nawet 20 szt kolejnych).
Wkłada do stacji ta z wiadomego powodu jej nie rozpoznaje(nodos)

Zapuszcza format i od tej pory zakładając że dyskietka jest sprawna może już działać na tej stacji i dyskietce bez żadnych problemów.

Teraz przekłada ją do stacji drugiej zewnętrznej i zonk czyli ponownie nodos.

Stacja jej nie rozpoznaje,ale po formacie ponownie wszystko wraca do normy.

i tak może w kółko robić i wg opisu na przemian sformatowane dyskietki są nie do odczytania przez stacje , każda z osobna na swojej dyskietce działa w 100 %.

Czyli jedna ze stacji ma inaczej ustawioną głowicę,albo ekstremalnie obie są źle ustawione.

Dlatego najlepiej aby sprawdził w innej stacji(trzeciej i na 100 % sprawnej)która z jego fdd ma problem,bo jak zacznie grzebać w obu i nie da rady ustawić,to będzie miał dwie niesprawne.

Ostatnia modyfikacja: 07.10.2010 13:09:07
[#8] Re: Problem z DF0

@damianx, post #7

jesli przypadek jest taki jak piszesz to rozkalibrowany mechanizm glowicy

[#9] Re: Problem z DF0

@damianx, post #7

Jest dokładnie tak ja pisze damianx. Zakładam że DF1 jest w pełni sprawne bo czyta mi dyskietki które leżały 10 lat gdzieś tam w szufladzie. Nie czyta tych które zostaną sformatowane w DF0 a z kolei DF0 czyta tylko te które sama sobie sformatuje.
Rozkalibrowanie głowicy w DF0 z tego co piszecie jest bardzo prawdopodobne i w wolnej chwili muszę do tego zajrzeć. Chociaż cienko widzę aby mi się to udało :/
[#10] Re: Problem z DF0

@cemaxx, post #9

Nie takie to straszne,jak pisałem wcześniej sam to robiłem i też pierwszy raz.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem