[#1] A CDTV Ram elboxu - przeróbka z 2 na 8 MB - temat dla fachowców :)
Mam jak już gdzieś pisałem w CDTV ram elboxu 2MB. NIe bardzo się znam na elektronice, ale wyskrobałem w necie fotki wersji 2 i 8MB

Wyglądaja podobnie i chyba wystarczy przelutować pamięci by uzyskać 8MB. czy ktoś może sie wypowiedzieć? Fotki tu:

http://download.abime.net/winuae/files/cdtv/ram_expansion_and_joystick_port_adapter.jpg

http://www.amiga-hardware.com/download_photos/elboxcdtv_big.jpg

[#2] Re: A CDTV Ram elboxu - przeróbka z 2 na 8 MB - temat dla fachowców :)

@xtro, post #1

Wygląda jakby zworka konfigurowała 2/8MB.... Ktoś by to potrafił przerobić... Nie mam jeszcze "na miejscu" mojej Ami CDTV, ale jak będę miał, to bym chyba sie skusił na taka przeróbkę tym bardziej, że wizja kontrolera SCSI jest realna... Tylko czy realna jest ta przeróbka i jaki byłby orientacyjny koszt... (zdobyczność pamięci?)

[#3] Re: A CDTV Ram elboxu - przeróbka z 2 na 8 MB - temat dla fachowców :)

@xtro, post #2

Ta zworka to tylko wylaczenie pamieci i nic wiecej.
[#4] Re: A CDTV Ram elboxu - przeróbka z 2 na 8 MB - temat dla fachowców :)

@xtro, post #2

ta zworka wlacza i wylacz rozszerzenie

[#5] Re: A CDTV Ram elboxu - przeróbka z 2 na 8 MB - temat dla fachowców :)

@xtro, post #2

Rozumiem, faktycznie... doczytałem gdzieś w necie, nie mam niestety na miejscu tej amigi.

Tak więc jak sądzicie, da sie to jakos przelutować na 8 MB..?

[#6] Re: A CDTV Ram elboxu - przeróbka z 2 na 8 MB - temat dla fachowców :)

@xtro, post #5

kurcze nie mam teraz czasu żeby sprawdzić owe rozszerzenie, ale czy nie ma tam przypadkiem pamięci ZIP w formie wyjmowalnej???

Wówczas BYĆ MOŻE wystarczy poszukać kostek które są odpowiednio pojemniejsze....

Ale jak to zrobić żeby je CDTV zaadresowała? nie wiem...

[#7] Re: A CDTV Ram elboxu - przeróbka z 2 na 8 MB - temat dla fachowców :)

@bombermax, post #6

wszadzenie nawet 8 MB nic nie zmieni.. nadal bedzie wykrywana jako 2 MB ..
logika kontrolera pamieci musi poinformowac CPU ze to jest 8128 kb a nie mniej.. przyklad .. wlutowanie w plyte A500 1 MB .. jesli nie poinformujemy CPU poprzez zworki (luty) ze jest 1024 .. Amiga nadal bedzie wyswietlac 512 kb w belce gornej ..

pamowie zapedizliscie sie z tym autoconfigiem memorki :)

Ostatnia modyfikacja: 08.10.2010 09:47:58
[#8] Re: A CDTV Ram elboxu - przeróbka z 2 na 8 MB - temat dla fachowców :)

@xtro, post #1

Konieczne byłoby przeprogramowanie galów i być może ingerencja w ścieżki.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem