[#1] DF0.. problem
Witam
Co może być przyczyna ze nagle stacja dyskietek przestała pracować..
odpaliłem moja 1200 i po godzinie przestała działać stacja..
przełożyłem od 600 by sprawdzić czy to wina stacji.. okazała się ze Amiga czyta...
Co mogło stać się ze stacja.. gdy wkładam dyskietkę stacja chodzi w sposób jakby dyskietki nie było... sprawdzałem wiele dyskietek i nic..
Jakieś pomysły

[#2] Re: DF0.. problem

@Skiba, post #1

Gdy wlozysz dyskietke do stacji,slyszysz ciagly stukot?
Jezeli slyszysz to prawdopodobnie mikroprzelacznik ktory rozpoznaje ze wlozono dyskietke jest uszkodzony lub brudny.
Po lewej stronie gdy patrzysz we wneke sa dwa mikroprzelaczniki, jeden odpowiada za spr. czy dyskietka jest zabezp przed zapisem, drugi wlasnie sluzy do kontroli obecnosci dyskietki.

[#3] Re: DF0.. problem

@AmiChris, post #2

hmmm.. gdy włączysz amige bez dyskietki co kilka sekund stacja tyka... takie coś tylko słyszę nawet gdy dyskietka jest w środku

[#4] Re: DF0.. problem

@Skiba, post #3

heh.. mikroprzełącznik był złamany wymieniłem go od stacji PC... chodzi gra i buczy.. dzięki wielkie!!! OK OK OK

[#5] Re: DF0.. problem

@Skiba, post #3

No to na 99% uszkodzony lub zabrudzony mikroprzelacznik. Tam chyba i tak trzeba oba otworzyc. Zrob tak, wymontuj stacje, otworz gorna pokrywe i zlokalizuj te mikroprzelaczniki, taki plastikowy prostakacik z 2 wystajacymi plastikowymi bolacami. Musisz delikatnie podwazyc gorna czesc i wyjac ale pamietaj, ze tam sa 2 malutkie sprezynki, pilnuj aby nie wylecialy bo bedziesz szukac po pokoju ;). Potem przeczysc nozykiem lub papierkiem sciernym blaszki ktore sie tam zwieraja. Potem zostaje montaz z powrotem gornej czesci ale tutaj uwaga, najlepiej w rogach kapnac troszke kropelka aby lepiej trzymalo.
To tyle w tym temacie. Powinno wsio dzialac;)

[#6] Re: DF0.. problem

@Skiba, post #4

Buuu, a ja tyle sie naklepalem OK

[#7] Re: DF0.. problem

@AmiChris, post #6

jeszcze raz wielkie dzięki OK OK

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem