[#1] Deluxe paint 4
Witam
Znalazłem dyskietkę z tym programem i po zapisie obrazka (na dyskietkę bo nie posiadam dysku) po ponownym uruchomieniu programu workbench prosi aby wsadzić dyskietkę z tym programem (dyskietka cały czas jest w napędzie) i ikona się zmieniła . Proszę o pomoc :(

[#2] Re: Deluxe paint 4

@Adamek 600, post #1

Ikona się zmieniła? Ikona dyskietki, czy programu? Wydaje mi się, że musiałeś coś nadpisać.

[#3] Re: Deluxe paint 4

@recedent, post #2

ikona programu

[#4] Re: Deluxe paint 4

@Adamek 600, post #3

Zmieniła się z takiej jak tutaj na ikonkę z takimi "górkami"? Jeśli tak, to napisałeś plik wykonywalny programu swoim obrazkiem. Dwuklik na obrazku próbuje otworzyć DPainta żeby go w nim obejrzeć. Niestety, programu na dyskietce już nie ma, stąd komunikat. Chyba, że źle dedukuję :) . A co widać jak każesz wyświetlić "All files" z dyskietki?

[#5] Re: Deluxe paint 4

@recedent, post #4

Pojawiły się 7 folderów za chwile sprawdzę czy tam nie ma programu
Tak zmieniły się na góry

Ostatnia modyfikacja: 10.10.2010 16:23:14
[#6] Re: Deluxe paint 4

@Adamek 600, post #5

Trzeba było nagrać obrazek na inną dyskietkę a nie na tą samą na której znajduje się Deluxe paint .
[#7] Re: Deluxe paint 4

@Arkadyy, post #6

No to ta dyskietka jest już do niczego

[#8] Re: Deluxe paint 4

@Arkadyy, post #6

Albo nadać swojemu obrazkowi jakąś nazwę? Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak nadpisać plik wykonywalny obrazkiem poza zaznaczeniem tegoż pliku w oknie zapisywania. Nawet wtedy program zapyta przecież czy nadpisać istniejący plik. Może to co innego?

EDIT: Sprawdzone. Nie zapyta, tylko nadpisze.

Ostatnia modyfikacja: 10.10.2010 16:57:23
[#9] Re: Deluxe paint 4

@recedent, post #8

Zmieniłem nazwę i nic pokazuje się to samo

[#10] Re: Deluxe paint 4

@Adamek 600, post #9

Teraz, po fakcie to nic Ci już nie da. Masz jak nagrać nową dyskietkę z DPIV?

[#11] Re: Deluxe paint 4

@recedent, post #10

Nie nie...

[#12] Re: Deluxe paint 4

@recedent, post #10

Nie wiem jak nagrać programy na amige

[#13] Re: Deluxe paint 4

@Adamek 600, post #12

Witam, jestem posiadaczem oryginalnego Deluxe Painta 4. Jeśli chcesz mogę zgrać Ci obrazy tych dyskietek i przesłać e-mailem. Jesteś jak rozumiem również posiadaczem oryginału?

[#14] Re: Deluxe paint 4

@Minniat, post #13

No jasne że orginalne email : adamkry@gmail.com
Gdyby to by było nie orginalne to ja nawet bym się nie przejmował :P

Ostatnia modyfikacja: 10.10.2010 20:04:31
[#15] Re: Deluxe paint 4

@Adamek 600, post #14

A Adamek będzie wiedział jak nagrać te pliki z e-maila skoro nie umie w ten sposób nagrywać? ;)

[#16] Re: Deluxe paint 4

@BagoZonde, post #15

No... Skoro ma kabelek Amiga/PC (stoi jak wół w jego podpisie) to jakoś da sobie radę. Najwyżej skorzysta z zamieszczonych na PPA artykułów o przenoszeniu danych Amiga-PC (łatwo znaleźć za pomocą wyszukiwarki :P )

[#17] Re: Deluxe paint 4

@recedent, post #16

Jak by mi się nie udało to mam znajomego w tym fachu OK

[#18] Re: Deluxe paint 4

@recedent, post #16

Aha, no to ok, sugerowałem się postem #12, w którym napisał: że nie wie jak nagrywać programy na Amigę ;). Powodzenia!

Ostatnia modyfikacja: 13.10.2010 18:03:30
[#19] Re: Deluxe paint 4

@BagoZonde, post #18

Mam pytanie odnośnie formatów jakie łyka i wypluwa DP IV. Bo jeśli chodzi o plik projektu to dp daje nam .anm ale można rysunek wywalić do np do gifa? png? jpg? a animacje do jakiegoś pliku wideo lub sekwencji klatek? ( nie pamiętam jakie formaty wtedy były) No i czy mogę jakiegoś gifa czy inny format wgrac do DP? Pamiętam że kiedyś w DP lub Fantavision wgrywałem jakieś obrazy i bawiłem się w wycinanie elementów, robienie pseudo 2.5D ale kurde ni kuta nic nie pamiętam. Wiem że miałem sporo dyskietek z różnymi artami, widoczkami itp, nie wiem jakie to były formaty ale czy dziś można gdzieś pobrać takie obrazy adf z jakimis galeriami??
[#20] Re: Deluxe paint 4

@zeter, post #19

dpaint nawet 5.2 łyka tylko iff badz iff-anim , musisz sobie skonwerterowac innym programem np. aadpro czy image fx
[#21] Re: Deluxe paint 4

@HanSolo, post #20

Dziękować OK . A tak przy okazji, za czasów świetności A500/600 jaki byl najbardziej popularny format graficzny?? Taki odpowiednik dzisiejszych .jpg i czym ew, się go przeglądało?
[#22] Re: Deluxe paint 4

@zeter, post #21

na amidze własnie IFF a na pc był to wówczas zdaje się PCX , na 1mb czy 2mb to tylko jakimiś pchełkami odpalanymi w shellu, bo takie programy kombajny typu adpro czy imagefx to wiecej pamieci wymagaly
[#23] Re: Deluxe paint 4

@zeter, post #21

No właśnie IFF bo to format bez zaawansowanej kompresji (CPU A500 nie dało by rady dekompresować czegoś zaawansowanego no i nie było pamięci na takie akcje)
i dopasowany do amigowego sposobu przechowywania informacji o obrazie (bitplane'y).

Wiki IFF ILBM

EDIT: Tak, na PC był PCX, BMP i TIFF

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2014 20:45:31 przez Davka
[#24] Re: Deluxe paint 4

@Davka, post #23

I wszystko jasne, Co ja bym bez Was zrobił OK :) A czy korzystaliście na mac/pc z jakiegoś konwertera jpg, png itp. na .iff w standardzie amiga? z dopasowaniem kolorów, rozdzielczości itp. Ew. jaki? Troche pogooglałem i znalazłem taki plugin do gimpa http://freecode.com/projects/gimpiffplugin/
[#25] Re: Deluxe paint 4

@zeter, post #24

Na PC program Irfan View otwiera IFFy, był jeszcze jakiś inny kombajn, ale zapomniałem nazwy.
[#26] Re: Deluxe paint 4

@sanjyuubi, post #25

ten kombajn to np. photoshop - łatwo zapomnieć ;)
można też użyć darmowego grafx2 - który jest niejako spadkobiercą DP na wszystkie platformy
[#27] Re: Deluxe paint 4

@jokov, post #26

No tak, grafx, zapomnialem o tym swietnym programiku! Test zrobiony, rysunek 320/256 zapisany w grafx (lbm). Przegrany na adf i odpalony za pomoca gotka w Amidze pod DP i FantaV O to chodziło :) OK Teraz muszę troche poprzypominac sobie DP i ruszam do animacji :)
[#28] Re: Deluxe paint 4

@Adamek 600, post #14

I tak po prostu pracowałeś na oryginalnej dyskietce?! Niektórzy nie mają za grosz poczucia instynktu samozachowaczego
[#29] Re: Deluxe paint 4

@_arti, post #28

To prawda ;)
W wogóle w DP4 (A500) nie ma moliwości podlożenia dźwięku?? Czy jest? Jak ew udźwiękowić taką animacje na amidze? Jest jakieś narzędzie które, otworzy nam animacje i pozwoli zaimportować dźwięk ? oczywiście z możliwością jakiejś edycji, chociaż TNIJ :) zarówno animacje jak i sound.
[#30] Re: Deluxe paint 4

@zeter, post #29

Nie zgadzam się co do Photoshopa-on NIE OTWIERA IFF. No,chyba że chodzi wam o stare wersję, np. ja mam PS 5 Limited Edition i IFF otwiera, aczkolwiek Mama jest grafikiem i jej PS CS3 już nie otwier IFF bez wtyczek.

Chciałbym dołączyć się do pytania o GIF'Y i JPEG'i: Czym moge je otworzyć na amidze? Nie chodzi mi o coś wielkości 10000x10000, chodzi mi o małe obrazki-MAX 640x480.
Personal Paint by coś takiego otworzył? Jestem szczęśliwym posiadaczem MACD 3 i 4, na którymś z nich leży PP 7.4 bodaj.(jeżeli ktoś chce, to wrzuce obrazy iso do neta, mam jeszcze pare płytek amigowych, łącznie jest ich chyba 7)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem