[#1] ToolsDaemon na OS 3.9
Witam,

Czy ktoś z was ma jakiś skuteczny patch na ToolsDaemona co by zechciał łaskawca zadziałać na OS 3.9?
Przed momentem sprawdzałem:
http://aminet.net/package/util/boot/ToolsDaemon22
Niestety poprawka do wersji 2.2 (45.005) nie powoduje przyśpieszenia ładowania tak jak to było w wersji 2.1a.
Może jest bardziej kompatybilny ale to nie to co wcześniej.
Trwa to jakieś 10-15 sec zanim się pojawi tapeta gdzie przy 2.1a to jest jedynie ok 2-3 sec.
Niestety wersja 2.1a zawiesza system przy próbie odpalenia aplikacji ale na to jest półśrodek - pomada MagicMenu.

Pozdrawiam
Thom

[#2] Re: ToolsDaemon na OS 3.9

@Thom/CT, post #1

Mam i działa mi wersja 45.00 z 24.1.2001r na A1200 i A4000 obie z 060 i OS3.9.
Na ToolsPrefs pisze że to wersja 2.1b, (45.000 z 24.1.01).
Wersja poprzednia gryzła się z procesorami 060 i trzeba było patchować.

Pozdrawiam
[#3] Re: ToolsDaemon na OS 3.9

@RadoslawF, post #2

Witam, ja używam starej wersji (2.1a, 37.84) z tym że musi być odpalony Magic Menu (odkryłem to przez przypadek) nowa się strasznie ślimaczy na 030@50.
Próbowałem już 45.000 i 45.005 i obie zachowują się tak samo. :(

Pozdrawiam

[#4] Re: ToolsDaemon na OS 3.9

@Thom/CT, post #3

Gryzie się z czymś co masz zainstalowane.
Innego wytłumaczenia nie widzę.

Pozdrawiam
[#5] Re: ToolsDaemon na OS 3.9

@Thom/CT, post #1

Trwa to jakieś 10-15 sec zanim się pojawi tapeta gdzie przy 2.1a to jest jedynie ok 2-3 sec.

ToolsDaemona masz pewnie w WBStartup. Sprawdź w ikonce czy nie ma on załączonych jakichś opcji. Powinien mieć tylko aktywne DONOTWAIT.
Jak jest ok, to odpalaj go w Startup-Sequence po LoadWB, ale przed End Cli.
Wrzuć go do C: i do S-S dopisz np. takie coś:

...
LoadWB

c:toolsdaemon DONOTWAIT

EndCli

(opcjonalnie, wpisz Wait 1 lub 2 zaraz po LOadWB, przed c:toolsdaemon DONOTWAIT)

Wtedy na początku załaduje się WB, tapeta wczyta się normalnie, a dopiero później załaduje się ToolsDaemon.

Ostatnia modyfikacja: 12.10.2010 19:42:08
[#6] Re: ToolsDaemon na OS 3.9

@Andrzej Drozd, post #5

Nie pomaga, dałem nawet wait 3 i to samo, tapeta się wprawdzie pojawiła ale sam daemon bardzo długo generuje to menu na belce.

Pozdrawiam
Thom

[#7] Re: ToolsDaemon na OS 3.9

@Thom/CT, post #6

Wywal wszelkie ulepszacze i upiększajki w WBStartup oraz ze skryptów startowych i sprawdź czy problem dalej występuje ?

Pozdrawiam
[#8] Re: ToolsDaemon na OS 3.9

@RadoslawF, post #7

Witam,

Zrobiłem krok dalej i wgrałem na dysk goły system 3.9 BB2 i do niego ToolsDaemon 2.2 45.005 i jest to samo. Menu jest bardzo długo generowane.
Wywaliłem nawet wszystko co jest w WBStartup i Amiga ROM Update z DEVS:.
Może proc jest po prostu za mało wydajny?
Normalnie brak mi pomysłów :(

Pozdrawiam
Thom

[#9] Re: ToolsDaemon na OS 3.9

@Thom/CT, post #8

A na tym samy gołym systemie jakąś wcześniejszą wersję, 2.0 lub 2.1 ?
TD używam od niepamiętnych czasów, i nie zwalniał nigdy przy 030 czy nawet 020.

Pozdrawiam
[#10] Re: ToolsDaemon na OS 3.9

@RadoslawF, post #9

Wersji 2.0 i 2.1 nigdy nie widziałem na oczy, a 2.1a używam z tym że do duetu z MagicManu, jakimś dziwnym trafem niweluje większość zawieszek (da się odpalać aplikacje a bez niego niestety nie).
W sumie mógłbym zostawić to MagicMenu, ale wywalam wszystko co nie potrzebne i on też.
System upiększyłem, teraz optymalizuje. Coś trzeba robić na chorobowym :)
Ale wracając do TD to odrobinę denerwujące są te zawiechy i dlatego się go tak czepiłem gdyż pamiętam że tak jest od zawsze jak się przesiadłem na 3.9.

Pozdrawiam

[#11] Re: ToolsDaemon na OS 3.9

@Thom/CT, post #10

proponuje w MCP ustawic lokalizacje wiekszosci procesow w pamiec FAST RAM a nie CHIP

[#12] Re: ToolsDaemon na OS 3.9

@HOŁDYS, post #11

A little help? Jak to się konkretnie nazywa?
W BlizzKick mam załadowany moduł MoveVBR. Jak się to ma do tego?

[#13] Re: ToolsDaemon na OS 3.9

@Thom/CT, post #8

Jak wynika z pliku readme za spowolnienia odpowiedzialna jest workbench.library, a więc trzeba szukać patchy na ową bibliotekę, a że od tego czasu pojawiła się nowa 45.131 w nieoficjalnym BB3 z wieloma fixami, więc to jedyna nadzieja na poprawę tej sytuacji.
[#14] Re: ToolsDaemon na OS 3.9

@cholok, post #13

Mam zainstalowany BB3 i BB4, czyli workbench.library właśnie jest w wersji 45.131. :)

Właśnie sprawdziłem za pomocą ARTM że jest nawet taka załadowana.

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 13.10.2010 13:33:35
[#15] Re: ToolsDaemon na OS 3.9

@Thom/CT, post #10

jakimś dziwnym trafem niweluje większość zawieszek (da się odpalać aplikacje a bez niego niestety nie).

Ten dziwny traf, to prawdopodobnie przypisanie przez TD stosu. Zawsze to robi dla softu bez ikonek i standardowo zdaje się jest 4098.

Spróbuj odpalić taki program z Cli ze Stack. Też powinien odpalić się bez zwiechy.

Ostatnia modyfikacja: 13.10.2010 15:11:32
[#16] Re: ToolsDaemon na OS 3.9

@Andrzej Drozd, post #15

Możliwe ale czy w takim razie wersja 2.2 45.005 odpalała by wszystko bez problemu jedynie się długo ładowała/generowała menu?

Za to wersja 2.1a zawieszała by się na wszystkim WB i CLI jeśli nie odpalę z TD MagicMenu?

Wiem że to trochę zagmatwane ale trochę w tym wszystkim już gubię.

Pozdrawiam

[#17] Re: ToolsDaemon na OS 3.9

@Thom/CT, post #16

Starsza wersja TD nie pracuje prawidłowo na AOS3.9, ale być może MagicManu ma jakieś łaty (a na pewno jej ma, choćby "nie blokujące menu", itd., co sprawia że stare TD działa.
Ja nie używam AOS3.9. Zostałem przy wersji 3.1 z licznymi komponentami (libs) z AOS3.9/3.5.
AOS3.9 kupię sobie gdy będę miał Natami :)
[#18] Re: ToolsDaemon na OS 3.9

@Andrzej Drozd, post #17

Ja kiedyś próbowałem po przejściu z powrotem z UAE na A1200 instalować OS 3.1 ale tak się przyzwyczaiłem do nowych "ficzerów" że jakoś trudno było i wołałem się męczyć różnymi niedogodnościami niż wracać z powrotem w przeszłość. :)
A Natami... może... czemu nie jeśli cena będzie "normalna". :)

BTW. W BB4 v0.7 jest nowy ROM Update bodajże 44.60 może się przyda do aktualizacji. :)

Ostatnia modyfikacja: 14.10.2010 22:48:46
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem